Kouluruokailu lisää tasa-arvoa
Suomalaisella kouluruokailulla on pitkät perinteet. Vapaaehtoisesta ruokailun järjestämisestä siirryttiin lakisääteiseen käytäntöön jo sota-aikana vuonna 1943. Eduskunta-aloite maksuttomasta kouluateriasta tehtiin jo vuonna 1925. Silloisen talousarvioaloitteen takana olivat lähes kaikki naiskansanedustajat.
Kouluruokailu parantaa kansanravitsemusta ja on merkittävää sosiaalista tukea lapsiperheille. Näin se nähtiin jo Kansanravitsemuskomitean mietinnössä 1940. Käytännöt ovat sittemmin muuttuneet ja muuttuvat. Kouluruokailun toteuttaminen ja tuki mittaavat myös asennettamme sosiaaliturvaan.
Missään muualla kouluruokaa ei pidetä osana kouluajan opetussuunnitelmia. Meillä kouluruokailu on osa opetustoimen budjettia. Se on myös osa kansalaistaitojen opettelua ja koulun päivittäistä kasvatustehtävää.
Aikuisten asenteet arvottavat kouluruokaa
Suomen kouluissa ruokalistat ovat kunnossa ja raaka-aineet monipuoliset. Elämme yltäkylläisyydessä vuosikymmenien takaiseen verrattuna. Keskustelu kouluruoan imagosta käy kuitenkin välillä kiivaana.
Ammattilaiset osaavat tehdä ruokaa, mutta koulun aikuisten ja kotiväen asenteet vaikuttavat siihen, miten ruokaa syödään. Aikuisten väärät luulot siirtyvät lapsille. Huono suunta on päivän ruokailujen välipalaistuminen. Liika naposteleminen hämärtää hyvän lautasmallin toteutumista.
Kouluruokailun vuosikymmenet Helsingissä
1940-luvulla perustettu keskuskeittiö teki uuden lain toimeenpanon mahdolliseksi nopeasti sota-ajan oloissa. Koko maassa siirryttiin lakisääteiseen ruokailuun kansakouluissa 1948 mennessä.
1950-luvulla otettiin enemmän huomioon aterian ravitsevuutta ja noudatettiin kahden viikon kiertävää ruokalistaa. Pääruoat olivat lusikkaruokaa.
1960-luvulla ruoka oli aiempaa monipuolisempaa. Puhuttiin jo ruokailuajoista ja -ruokailutilanteesta. Osaan kouluista hankittiin haarukat ja veitset.
1970-luvulla kehitettiin ruokalistoja ja -ohjeita. Sitra ja kunnalliset keskusjärjestöt toteuttivat kolmevuotisen Joukkoruokailuprojektin. Ravintosisällöltään niukkia pääruokia täydennettiin lisukkeilla, kuten kiinankaalilla ja tuoreraasteilla. Tietämys erityisruokavalioista tuli mukaan.
1980-luvulla tulivat kansainväliset ruoat kuten pasta, spagetti, tartarkastike, tonnikala-riisi ja broilerin koivet. Ruoan maustamista lisättiin.
1990-luvulla muutettiin ruokailulinjastoja ja siirryttiin itse annostelun. Aterioita tarjottiin useammin ruokateemoittain.
2000-luvulla kouluravintoloissa oli jo modernit tarjoilulinjastot, kaksi valinnaista pääruokaa, tuoresalaattia, leipää, maitoa ja vettä.
2010-luvulla kasvisruoka on tullut kaikkiin kouluihin halukkaille. Ruokaan ja ruokailuun kiinnitetään aiempaa tarkemmin huomiota.
Tänä päivänä Helsingissä tarjotaan noin 60 000 ateriaa koululaisille ja opettajille asiakkaiden toiveita kuullen budjettien rajoissa.
Kirjoittaja:
MMM Ulla-Marja Urho on tehnyt työuran maidon menekinedistämisessä ja seurannut työssään tiiviisti joukkoruokailua. Hän on helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja HUS:n hallituksen puheenjohtaja.