Tarttumattomat taudit ovat maailmanlaajuinen terveysongelma
Tarttumattomiin tauteihin kuolee maailmanlaajuisesti vuosittain ainakin 15 miljoonaa ihmistä ennenaikaisesti. Taudit kuormittavat terveydenhuoltoa, heikentävät elämänlaatua ja uhkaavat kestävää kehitystä kaikkialla maailmassa. Merkittävimpiä näistä taudeista ovat sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, syöpä, krooniset keuhkosairaudet sekä mielenterveyden ongelmat.
Tarttumattomat taudit ja mielenterveyden häiriöt ovat suurin kansanterveysongelma myös Suomessa. Niiden ehkäisystä ja hoidosta on keväällä 2017 hyväksytty Duodecimin konsensuslausuma, joka linjaa Suomessa tarvittavia toimenpiteitä. Ravitsemuksen kohdalla korostetaan muun muassa palvelutarjonnan parantamista, riskien seulontaa ja ehkäisyä, osaamisen ja moniammatillisen yhteistyön vahvistamista, hyvien käytäntöjen hyödyntämistä, yhteisen tietopohjan, indikaattoreiden ja kannustimien kehittämistä sekä hyvinvointijohtamisen työkalujen hyödyntämistä. Haasteena on ottaa konsensuslausuman linjaamat toimenpiteet käyttöön ja viedä niitä eteenpäin myös tulevassa maakunta- ja soteuudistuksessa.
NCD-komitea linjaa globaalit toimenpiteet
Maailmalaajuisesti toimenpiteitä mietitään WHO:n asettamassa NCD-komiteassa, jonka työhön Suomesta osallistuvat myös presidentti Sauli Niinistö ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila. Työn alla on innovatiivisia suosituksia ongelmien ratkaisemiseksi. Ehdotukset tulivat julkisesti kommentoitaviksi WHO:n verkkosivuille toukokuun toisella viikolla. Ne luovutetaan YK:n pääsihteerille kesäkuun alussa.
Tarkoituksena on, että komission työn avulla vauhditetaan muun muassa YK:n tekemää työtä terveyden edistämiseksi. YK:n yleiskokous hyväksyi vuonna 2011 julistuksen tarttumattomien tautien (non-communicable diseases, NCD) ehkäisystä ja hoidosta. Vuonna 2015 hyväksyttiin YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Kuolleisuuden vähentäminen tarttumattomiin tauteihin sekä mielenterveyden edistäminen ovat näissä tavoitteissa mukana.
Riskitekijät ratkaisevat
Pääosa ennenaikaisista kuolemista olisi estettävissä vaikuttamalla metabolisiin riskitekijöihin, joita ovat muun muassa lihavuus, korkea verenpaine ja kohonnut kolesteroli. Näiden riskiin taas vaikuttavat tupakointi, epäterveellinen ruokavalio, vähäinen liikunta ja alkoholin käyttö.
Usein riskiä kasvattavien käyttäytymistekijöiden takana on ongelmia, kuten pienituloisuutta, vähäistä koulutusta, riittämätöntä sosiaalista tukea sekä ympäristö, joka ei tue terveyttä. Ne, joilla on vähiten resursseja, tarvitsisivat eniten tukea.
30 prosenttia vähemmän suolaa
Olemme Suomessa saavuttamassa kuolleisuuden vähentämisessä kansainväliset tavoitteet. Riskitekijöiden kohdalla meillä on vielä paljon parannettavaa. Maailmanlaajuisesti tärkeä ravitsemustavoite on asetettu suolan saannin vähentämiseksi. Sen mukaan suolan saannin tulisi vähentyä 30 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. WHO:n saantisuositus suolalle on korkeintaan viisi grammaa päivässä. Tiettävästi tätä tasoa ei ole saavutettu missään niistä maista, joissa suolan saantia on seurattu.
Myönteistä kehitystä on, että Suomessa teollisuus ja ruokapalvelut ovat pitkälti siirtyneet jodioidun suolan käyttöön, mikä on merkittävästi parantanut väestön jodin saantia. Kansanterveyden kannalta olisi tärkeää pystyä vähentämään myös suolan määrää. Koska suola päätyy aterioihimme pääosin kotikeittiöiden ulkopuolelta, on elintarviketeollisuudella ja ruokapalveluilla suolan saannin vähentämisessä jatkossakin merkittävä rooli.
FinTerveys osoittaa kehityksen kohteet
Liiallisen suolan saannin lisäksi haasteena on lihavuus, joka vuonna 2017 tehdyn FinTerveys-tutkimuksen mukaan on edelleen lisääntynyt sekä miehillä että naisilla. Ruokavaliossa on liiallisen energian saannin lisäksi myös muita ongelmia, kuten hyvin niukka kasvisten käyttö. Miehet käyttävät punaista lihaa ja lihavalmisteita liikaa. Rasvan laadussa näkyy paranemista, mutta haasteena on edelleen erittäin korkea tyydyttyneen rasvan saanti. Transrasvan saanti ei sen sijaan ole meillä ongelma.
Kirjoittaja:
Neuvotteleva virkamies, FT, VTM Sirpa Sarlio edistää terveellistä, kestävää ja houkuttelevaa ruokaa sosiaali- ja terveysministeriössä. Kesäisin hän harrastaa kokeiluja siirtolapuutarhassa ja keräilyä lähimetsissä.
Lue lisää:
Duodecim: Konsensuslausuma tarttumattomien tautien ehkäisystä

On myönteistä, että Suomessa teollisuus ja ruokapalvelut ovat pitkälti siirtyneet jodioidun suolan käyttöön. Kuva: © Valtion ravitsemusneuvottelukunta