Iltavirkut syövät aamuvirkkuja epäterveellisemmin
Ihmisen sisäsyntyinen vuorokausirytmi näyttää vaikuttavan hänen ruokailutottumuksiinsa. ETM, tohtorikoulutettava Mirkka Maukonen havaitsi väitöskirjatutkimuksessaan, että iltavirkut syövät aamuvirkkuja epäsäännöllisemmin ja iltapainotteisemmin. Iltavirkkujen ruokatottumukset ovat muutenkin epäterveellisempiä kuin aamuvirkkujen.
Sisäsyntyistä vuorokausirytmiä kutsutaan kronotyypiksi. Sen ilmenemiseen vaikuttavat sekä perimä että ympäristötekijät. Osa ihmisistä on enemmän aamutyyppiä eli aamuvirkkuja, osa iltatyyppiä eli iltavirkkuja ja loput siltä väliltä. Maukosen tutkimusaineistossa aamuihmisiä oli 49 prosenttia ja iltaihmisiä 12 prosenttia. Loput 39 prosenttia sijoittuivat kronotyypiltään näiden kahden välille.
Iltavirkun syöminen painottuu iltaan
Iltavirkkujen syöminen painottui voimakkaammin illan tunteihin kuin aamuvirkuilla. Aamupäivällä kello kymmeneen mennessä aamuvirkut saivat päivän energiastaan keskimäärin viidenneksen. Iltavirkuilla aamutuntien energiansaanti jäi vajaaseen 15 prosenttiin. Illalla kello kahdeksan jälkeen iltavirkuille kertyi energiaa vielä noin viidennes, mutta aamuvirkuille vajaa 15 prosenttia koko päivän energiansaannista.
Aamu- ja iltavirkkujen päivittäisessä kokonaisenergiansaannissa ei havaittu eroja. Molemmilla tyypeillä oli vuorokaudessaan neljä energiansaannin huippukohtaa. Iltavirkuilla nämä huiput ajoittuivat noin tunnin myöhemmäksi kuin aamuvirkuilla. Viikonloppuna iltavirkkujen korkein energiansaannin piikki ajoittui kello seitsemään illalla. Aamuvirkuilla syöminen ja energiansaanti jakautuivat tasaisemmin päivän mittaan huippujen ollessa kello 7, 12 ja 17.
Iltapainotteinen syöminen saattaa lihottaa
Iltavirkkujen lautaselle päätyi vähemmän täysjyväviljaa ja kalaa, mutta enemmän rasvaa ja alkoholia kuin aamuvirkuilla. Iltavirkuilla sakkaroosin, rasvan ja tyydyttyneen rasvan saanti oli illalla aamuvirkkuja suurempaa. Nämä erot korostuivat viikonloppuisin. Iltapainotteinen syöminen oli yhteydessä suurempaan lihavuuden riskiin. Yhteys havaittiin kronotyypistä huolimatta.
Iltatyypit olivat Maukosen tutkimuksessa yleisemmin naisia ja nuoria ihmisiä. Tässä ryhmässä korostuivat fyysinen inaktiivisuus, tupakointi ja univaikeudet. Iltatyypit raportoivat oman terveydentilansa hyväksi aamutyyppejä harvemmin.
– Iltavirkkujen iltapainotteisempi syöminen ja epäterveellisemmät syömistottumukset voivat lisätä heidän riskiään aineenvaihduntahäiriöihin ja lihavuuteen, Maukonen summaa tutkimuksen havaintoja.
Väitöskirjatutkimus pohjautuu kansallisiin FINRISKI 2007 ja Finravinto 2007 –tutkimuksiin. Tutkimusaineistossa oli mukana 1854 iältään 25–74-vuotiasta miestä ja naista.
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen on toimittaja, viestintäyrittäjä ja sanojen ammattilainen, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.
Lähde:
Suomen ravitsemustieteen yhdistyksen kevätseminaari 19.3.2018 Helsingissä.
Lue lisää:
Maukonen M et al. Chronotype differences in timing of energy and macronutrient intakes: A population‐based study in adults. Obesity Journal. Volume 25, Issue 3, 2017.

Iltavirkut syövät aamuvirkkuja epäterveellisemmin ja iltapainotteisemmin. Ruokavaliossa on keskimäärin enemmän mm. tyydyttynyttä rasvaa. Kuvaaja: Krista Korpela-Kosonen