Iltavirkut syövät aamuvirkkuja epäterveellisemmin

Ih­mi­sen sisä­syn­tyi­nen vuo­ro­kau­si­ryt­mi näyt­tää vai­kut­ta­van hä­nen ruo­kai­lu­tot­tu­muk­siin­sa. ETM, toh­to­ri­kou­lu­tet­ta­va Mirk­ka Mau­ko­nen ha­vait­si väi­tös­kir­ja­tut­ki­muk­ses­saan, että ilta­vir­kut syö­vät aamu­virk­ku­ja epä­sään­nöl­li­sem­min ja ilta­pai­not­tei­sem­min. Ilta­virk­ku­jen ruo­ka­tot­tu­muk­set ovat muu­ten­kin epä­ter­veel­li­sem­piä kuin aamu­virk­ku­jen.

Sisä­syn­tyis­tä vuo­ro­kau­si­ryt­miä kut­su­taan kro­no­tyy­pik­si. Sen il­me­ne­mi­seen vai­kut­ta­vat sekä pe­ri­mä että ym­pä­ris­tö­te­ki­jät. Osa ih­mi­sis­tä on enem­män aamu­tyyp­piä eli aamu­virk­ku­ja, osa ilta­tyyp­piä eli ilta­virk­ku­ja ja lo­put sil­tä vä­lil­tä. Mau­ko­sen tut­ki­mus­ai­neis­tos­sa aamu­ih­mi­siä oli 49 pro­sent­tia ja ilta­ih­mi­siä 12 pro­sent­tia. Lo­put 39 pro­sent­tia si­joit­tui­vat kro­no­tyy­pil­tään näi­den kah­den vä­lil­le.

Iltavirkun syöminen painottuu iltaan

Ilta­virk­ku­jen syö­mi­nen pai­not­tui voi­mak­kaam­min il­lan tun­tei­hin kuin aamu­vir­kuil­la. Aamu­päi­väl­lä kel­lo kym­me­neen men­nes­sä aamu­vir­kut sai­vat päi­vän ener­gi­as­taan kes­ki­mää­rin vii­den­nek­sen. Ilta­vir­kuil­la aamu­tun­tien ener­gi­an­saan­ti jäi va­jaa­seen 15 pro­sent­tiin. Il­lal­la kel­lo kah­dek­san jäl­keen ilta­vir­kuil­le ker­tyi ener­gi­aa vie­lä noin vii­den­nes, mut­ta aamu­vir­kuil­le va­jaa 15 pro­sent­tia koko päi­vän ener­gi­an­saan­nis­ta.

Aamu- ja ilta­virk­ku­jen päi­vit­täi­ses­sä koko­nais­e­ner­gi­an­saan­nis­sa ei ha­vait­tu ero­ja. Mo­lem­mil­la tyy­peil­lä oli vuo­ro­kau­des­saan nel­jä ener­gi­an­saan­nin huip­pu­koh­taa. Ilta­vir­kuil­la nämä hui­put ajoit­tui­vat noin tun­nin myö­hem­mäk­si kuin aamu­vir­kuil­la. Vii­kon­lop­pu­na ilta­virk­ku­jen kor­kein ener­gi­an­saan­nin piik­ki ajoit­tui kel­lo seit­se­mään il­lal­la. Aamu­vir­kuil­la syö­mi­nen ja ener­gi­an­saan­ti ja­kau­tui­vat ta­sai­sem­min päi­vän mit­taan huip­pu­jen ol­les­sa kel­lo 7, 12 ja 17.

Iltapainotteinen syöminen saattaa lihottaa

Ilta­virk­ku­jen lau­ta­sel­le pää­tyi vä­hem­män täys­jyvä­vil­jaa ja ka­laa, mut­ta enem­män ras­vaa ja al­ko­ho­lia kuin aamu­vir­kuil­la. Ilta­vir­kuil­la sak­ka­roo­sin, ras­van ja tyy­dyt­ty­neen ras­van saan­ti oli il­lal­la aamu­virk­ku­ja suu­rem­paa. Nämä erot ko­ros­tui­vat vii­kon­lop­puisin. Ilta­pai­not­tei­nen syö­mi­nen oli yh­tey­des­sä suu­rem­paan li­ha­vuu­den ris­kiin. Yh­teys ha­vait­tiin kro­no­tyy­pis­tä huo­li­mat­ta.

Ilta­tyy­pit oli­vat Mau­ko­sen tut­ki­muk­ses­sa ylei­sem­min nai­sia ja nuo­ria ih­mi­siä. Täs­sä ryh­mäs­sä ko­ros­tui­vat fyy­si­nen in­ak­tii­vi­suus, tu­pa­koin­ti ja uni­vai­keu­det. Ilta­tyy­pit ra­por­toi­vat oman ter­vey­den­ti­lan­sa hy­väk­si aamu­tyyp­pe­jä har­vem­min.

– Ilta­virk­ku­jen ilta­pai­not­tei­sem­pi syö­mi­nen ja epä­ter­veel­li­sem­mät syö­mis­tot­tu­muk­set voi­vat li­sä­tä hei­dän ris­ki­ään ai­neen­vaih­dun­ta­häi­ri­öi­hin ja li­ha­vuu­teen, Mau­ko­nen sum­maa tut­ki­muk­sen ha­vain­to­ja.

Väi­tös­kir­ja­tut­ki­mus poh­jau­tuu kan­sal­li­siin FIN­RIS­KI 2007 ja Fin­ra­vin­to 2007 –tut­ki­muk­siin. Tut­ki­mus­ai­neis­tos­sa oli mu­ka­na 1854 iäl­tään 25–74-vuo­ti­as­ta mies­tä ja nais­ta.

Kir­joit­ta­ja:

ETM Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen on toi­mit­ta­ja, vies­tin­tä­y­rit­tä­jä ja sa­no­jen am­mat­ti­lai­nen, joka kir­joit­taa työk­seen ra­vit­se­muk­ses­ta ja ter­vey­des­tä.

Läh­de:

Suo­men ra­vit­se­mus­tie­teen yh­dis­tyk­sen ke­vät­se­mi­naa­ri 19.3.2018 Hel­sin­gis­sä.

Lue li­sää:

Mau­ko­nen M et al. Chro­no­ty­pe dif­fe­ren­ces in ti­ming of ener­gy and mac­ro­nut­rient in­ta­kes: A po­pu­la­ti­on‐ba­sed stu­dy in adults. Obe­si­ty Jour­nal. Vo­lu­me 25, Is­sue 3, 2017.

Ilta­vir­kut syö­vät aamu­virk­ku­ja epä­ter­veel­li­sem­min ja ilta­pai­not­tei­sem­min. Ruo­ka­va­li­os­sa on kes­ki­mää­rin enem­män mm. tyy­dyt­ty­nyt­tä ras­vaa. Ku­vaa­ja: Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2018Ra­vit­se­mus­kat­saus­ta 40 vuot­ta29.5.2018