Ruokaa mielelle

ravitsemuskuntoutus osaksi masennuksen hoitoa

Kuo­pi­os­sa on aloi­tet­tu in­no­va­tii­vi­nen ma­sen­nus­po­ti­lai­den ra­vit­se­mus­kun­tou­tus­tut­ki­mus. Sen ta­voit­tee­na on sel­vit­tää, voi­daan­ko pien­ryh­mä­muo­toi­sel­la ra­vit­se­mus­oh­jauk­sel­la edis­tää ma­sen­nus­ta sai­ras­ta­vien työ-, opis­ke­lu- ja toi­min­ta­ky­kyä, pa­ran­taa hei­dän elä­män­laa­tua sekä lie­vit­tää ma­sen­nus­oi­rei­ta.

Tukea ja ohjausta pienryhmissä

Tut­kit­ta­vat on sa­tun­nais­tet­tu kah­teen ryh­mään. ”Ruo­kaa mie­lel­le” -ryh­mä osal­lis­tuu in­ter­ven­ti­oon, joka koos­tuu kuu­des­ta ta­paa­mi­ses­ta pien­ryh­mis­sä (6-8 hen­ki­löä/ryh­mä) ra­vit­se­mus­te­ra­peu­tin joh­dol­la. Oh­jauk­sen läh­tö­koh­ta­na on rat­kai­su- ja po­ti­las­kes­kei­syys. Ta­voit­tee­na on oh­jat­ta­vien voi­maan­nut­ta­mi­nen, joka tar­koit­taa jo ole­mas­sa ole­vien tie­to­jen, tai­to­jen, osaa­mi­sen ja voi­ma­va­ro­jen hyö­dyn­tä­mis­tä sekä vah­vis­ta­mis­ta. Ra­vit­se­mus­kun­tou­tus­mal­li so­vel­tuu to­teu­tet­ta­vak­si ma­sen­nus­po­ti­lai­den hoi­dos­sa myös ter­vey­den­huol­los­sa.

Pien­ryh­mä­ta­paa­mis­ten ai­hei­ta ovat mm. muu­tos­toi­veet, tut­ki­mus­tie­to ra­vit­se­muk­sen ja ma­sen­nuk­sen vä­li­sis­tä yh­teyk­sis­tä, tie­toi­nen syö­mi­nen ja sen har­joit­te­lu yh­des­sä ruo­kail­len, mie­li­ruo­ka­suun­nis­tus ruo­ka­kau­pas­sa, ta­voit­tei­den ar­vi­oin­ti sekä eväi­den anto tu­le­vai­suu­teen. Ta­paa­mis­ten vä­lil­lä on va­paa­eh­toi­sia koti­har­joit­tei­ta. Jo­kai­sen pien­ryh­mä­ta­paa­mi­sen jäl­keen tut­kit­ta­vat täyt­tä­vät pa­lau­te­ky­se­lyn.

Ruo­kaa Mie­lel­le -pien­ryh­män jä­se­nil­lä on kah­dek­san viik­koa kes­tä­vän in­ter­ven­ti­on jäl­keen mah­dol­li­suus hyö­dyn­tää so­si­aa­li­sen me­di­an sul­jet­tua ryh­mää kym­me­nen kuu­kau­den ajan. Ryh­män tar­koi­tuk­se­na on tar­jo­ta tut­kit­ta­vil­le ver­tais­tu­kea.

Myös ”Po­ru­kas­ta Hy­vää Miel­tä” -ver­rok­ki­ryh­mä ko­koon­tuu pien­ryh­mis­sä kuu­si ker­taa. Ta­paa­mi­set tar­jo­a­vat so­si­aa­lis­ta tu­kea ja hy­vää miel­tä tuot­ta­via toi­min­to­ja. Oh­jauk­ses­ta vas­taa­vat KPK:n kun­tou­tus­oh­jaa­jat.

Joka viides suomalainen sairastuu masennukseen

Ma­sen­nuk­sel­la on suu­ria yk­si­löl­li­siä ja yh­teis­kun­nal­li­sia vai­ku­tuk­sia. Vuo­sit­tain joka vii­des suo­ma­lai­nen sai­ras­tuu ma­sen­nuk­seen. Ma­sen­nuk­seen liit­tyy oleel­li­ses­ti työ-, toi­min­ta- ja opis­ke­lu­ky­vyn hei­ken­ty­mi­nen, ter­vey­den ja elä­män­laa­dun huo­no­ne­mi­nen sekä mie­li­alan, itse­luot­ta­muk­sen ja oman­ar­von­tun­non hei­ken­ty­mi­nen.

Kuo­pi­os­sa to­teu­tet­ta­van tut­ki­muk­sen alus­sa kar­toi­te­taan tut­kit­ta­vien ma­sen­nuk­sen as­tet­ta, ruo­ka­va­li­on laa­tua, syö­mis­käyt­täy­ty­mis­tä, työ- ja toi­min­ta­ky­kyä sekä elä­män­laa­tua. Niis­sä ta­pah­tu­via muu­tok­sia ar­vi­oi­daan va­li­doi­tu­jen tut­ki­mus­ky­se­lyi­den avul­la.

Tut­ki­mus to­teu­te­taan Itä-Suo­men yli­o­pis­ton Klii­ni­sen ra­vit­se­mus­tie­teen yk­si­kön ja Kuo­pi­on psy­ki­at­ri­sen kes­kuk­sen (KPK) yh­teis­työ­nä. Ky­sees­sä on sa­tun­nais­tet­tu, kont­rol­loi­tu tut­ki­mus, jo­hon osal­lis­tuu 144 avo­hoi­dos­sa ole­vaa kes­ki­vai­ke­aa tai vai­ke­aa ma­sen­nus­ta sai­ras­ta­vaa hen­ki­löä.

Tut­ki­muk­sen vas­tuu­hen­ki­lö­nä toi­mii VTM, TtM toh­to­ri­kou­lu­tet­ta­va Anu Man­ni­nen. Kela on myön­tä­nyt tut­ki­muk­sen to­teu­tuk­seen 3-vuo­ti­sen apu­ra­han.

Ruo­kaa mie­lel­le -in­ter­ven­ti­on kus­tan­nus­vai­kut­ta­vuut­ta on tar­koi­tus sel­vit­tää ter­veys­ta­lous­tie­teen mit­ta­rei­den avul­la. Vuon­na 2016 Ke­lan ma­sen­nus­pe­räi­set kus­tan­nuk­set oli­vat lä­hes 756 mil­joo­naa eu­roa, kun mu­kaan las­ke­taan työ­ky­vyt­tö­myys­e­läk­keis­tä, sai­ras­päi­vä­ra­hois­ta, lää­ke­kor­vauk­sis­ta ja kun­tou­tus­psy­ko­te­ra­pi­as­ta ai­heu­tu­vat kus­tan­nuk­set.

Ravitsemuksen ja masennuksen yhteyttä tutkittu niukasti

Yk­sit­täis­ten ruo­ka-ai­nei­den (kala) ja ra­vin­to­ai­nei­den (ome­ga-3-ras­va­ha­pot, B12-vi­ta­mii­ni ja fo­laat­ti, D-vi­ta­mii­ni) yh­teyt­tä ma­sen­nuk­seen sel­vit­tä­viä tut­ki­muk­sia on teh­ty yh­teen­sä 38. Näyt­töä yh­tey­des­tä löy­tyy, mut­ta tu­lok­set ovat osit­tain ris­ti­rii­tai­sia.

Ruo­ka­va­li­on laa­dun ja ma­sen­nuk­sen yh­teyt­tä kos­ke­vis­ta tut­ki­muk­sis­ta suu­rin osa on teh­ty kym­me­nen vii­me vuo­den ai­ka­na. Niis­tä suu­rin osa on ko­hort­ti- ja poik­ki­leik­kaus­tut­ki­muk­sia ja vain yksi on in­ter­ven­ti­o­tut­ki­mus (Opie ym. 2017, Aust­ra­lia). Sii­nä yk­si­löl­li­ses­tä ra­vit­se­mus­oh­jauk­ses­ta ja so­si­aa­li­ses­ta tu­es­ta koos­tu­va in­ter­ven­tio tuot­ti lu­paa­via tu­lok­sia. Se ko­hen­si mer­kit­se­väs­ti ma­sen­nus­ta sai­ras­ta­vien ruo­ka­va­li­on laa­tua, lie­ven­si mer­kit­se­väs­ti ma­sen­nuk­sen as­tet­ta ja suu­ren­si re­mis­si­on saa­vut­ta­nei­den luku­mää­rää ver­tai­lu­ryh­mään ver­rat­tu­na.

Kir­joit­ta­ja:

Ra­vit­se­mus­tie­teen do­sent­ti, FT Pau­la Ha­ka­la on syys­kuus­sa 2017 eläk­keel­le jää­nyt Ke­lan ra­vit­se­mus­a­si­an­tun­ti­ja. Kesä­kau­den iloi­hin kuu­lu­vat mm. puu­tar­has­sa puu­has­te­lu ja me­rel­lä me­los­ke­lu sekä ym­pä­ri vuo­den mar­ja-, he­del­mä- ja kas­vis­sa­dos­ta nau­tis­ke­lu.

Läh­de:

Teks­ti pe­rus­tuu Outi Nuu­ti­sen juh­la­se­mi­naa­ris­sa Kuo­pi­os­sa 1.3.2018 pi­det­tyyn esi­tel­mään.

Voi­ko ruu­al­la lie­vit­tää ma­sen­nuk­sen oi­rei­ta? Kuva: Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2018Ra­vit­se­mus­kat­saus­ta 40 vuot­ta29.5.2018