Ruokaa mielelle
ravitsemuskuntoutus osaksi masennuksen hoitoa
Kuopiossa on aloitettu innovatiivinen masennuspotilaiden ravitsemuskuntoutustutkimus. Sen tavoitteena on selvittää, voidaanko pienryhmämuotoisella ravitsemusohjauksella edistää masennusta sairastavien työ-, opiskelu- ja toimintakykyä, parantaa heidän elämänlaatua sekä lievittää masennusoireita.
Tukea ja ohjausta pienryhmissä
Tutkittavat on satunnaistettu kahteen ryhmään. ”Ruokaa mielelle” -ryhmä osallistuu interventioon, joka koostuu kuudesta tapaamisesta pienryhmissä (6-8 henkilöä/ryhmä) ravitsemusterapeutin johdolla. Ohjauksen lähtökohtana on ratkaisu- ja potilaskeskeisyys. Tavoitteena on ohjattavien voimaannuttaminen, joka tarkoittaa jo olemassa olevien tietojen, taitojen, osaamisen ja voimavarojen hyödyntämistä sekä vahvistamista. Ravitsemuskuntoutusmalli soveltuu toteutettavaksi masennuspotilaiden hoidossa myös terveydenhuollossa.
Pienryhmätapaamisten aiheita ovat mm. muutostoiveet, tutkimustieto ravitsemuksen ja masennuksen välisistä yhteyksistä, tietoinen syöminen ja sen harjoittelu yhdessä ruokaillen, mieliruokasuunnistus ruokakaupassa, tavoitteiden arviointi sekä eväiden anto tulevaisuuteen. Tapaamisten välillä on vapaaehtoisia kotiharjoitteita. Jokaisen pienryhmätapaamisen jälkeen tutkittavat täyttävät palautekyselyn.
Ruokaa Mielelle -pienryhmän jäsenillä on kahdeksan viikkoa kestävän intervention jälkeen mahdollisuus hyödyntää sosiaalisen median suljettua ryhmää kymmenen kuukauden ajan. Ryhmän tarkoituksena on tarjota tutkittaville vertaistukea.
Myös ”Porukasta Hyvää Mieltä” -verrokkiryhmä kokoontuu pienryhmissä kuusi kertaa. Tapaamiset tarjoavat sosiaalista tukea ja hyvää mieltä tuottavia toimintoja. Ohjauksesta vastaavat KPK:n kuntoutusohjaajat.
Joka viides suomalainen sairastuu masennukseen
Masennuksella on suuria yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Vuosittain joka viides suomalainen sairastuu masennukseen. Masennukseen liittyy oleellisesti työ-, toiminta- ja opiskelukyvyn heikentyminen, terveyden ja elämänlaadun huononeminen sekä mielialan, itseluottamuksen ja omanarvontunnon heikentyminen.
Kuopiossa toteutettavan tutkimuksen alussa kartoitetaan tutkittavien masennuksen astetta, ruokavalion laatua, syömiskäyttäytymistä, työ- ja toimintakykyä sekä elämänlaatua. Niissä tapahtuvia muutoksia arvioidaan validoitujen tutkimuskyselyiden avulla.
Tutkimus toteutetaan Itä-Suomen yliopiston Kliinisen ravitsemustieteen yksikön ja Kuopion psykiatrisen keskuksen (KPK) yhteistyönä. Kyseessä on satunnaistettu, kontrolloitu tutkimus, johon osallistuu 144 avohoidossa olevaa keskivaikeaa tai vaikeaa masennusta sairastavaa henkilöä.
Tutkimuksen vastuuhenkilönä toimii VTM, TtM tohtorikoulutettava Anu Manninen. Kela on myöntänyt tutkimuksen toteutukseen 3-vuotisen apurahan.
Ruokaa mielelle -intervention kustannusvaikuttavuutta on tarkoitus selvittää terveystaloustieteen mittareiden avulla. Vuonna 2016 Kelan masennusperäiset kustannukset olivat lähes 756 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan työkyvyttömyyseläkkeistä, sairaspäivärahoista, lääkekorvauksista ja kuntoutuspsykoterapiasta aiheutuvat kustannukset.
Ravitsemuksen ja masennuksen yhteyttä tutkittu niukasti
Yksittäisten ruoka-aineiden (kala) ja ravintoaineiden (omega-3-rasvahapot, B12-vitamiini ja folaatti, D-vitamiini) yhteyttä masennukseen selvittäviä tutkimuksia on tehty yhteensä 38. Näyttöä yhteydestä löytyy, mutta tulokset ovat osittain ristiriitaisia.
Ruokavalion laadun ja masennuksen yhteyttä koskevista tutkimuksista suurin osa on tehty kymmenen viime vuoden aikana. Niistä suurin osa on kohortti- ja poikkileikkaustutkimuksia ja vain yksi on interventiotutkimus (Opie ym. 2017, Australia). Siinä yksilöllisestä ravitsemusohjauksesta ja sosiaalisesta tuesta koostuva interventio tuotti lupaavia tuloksia. Se kohensi merkitsevästi masennusta sairastavien ruokavalion laatua, lievensi merkitsevästi masennuksen astetta ja suurensi remission saavuttaneiden lukumäärää vertailuryhmään verrattuna.
Kirjoittaja:
Ravitsemustieteen dosentti, FT Paula Hakala on syyskuussa 2017 eläkkeelle jäänyt Kelan ravitsemusasiantuntija. Kesäkauden iloihin kuuluvat mm. puutarhassa puuhastelu ja merellä meloskelu sekä ympäri vuoden marja-, hedelmä- ja kasvissadosta nautiskelu.
Lähde:
Teksti perustuu Outi Nuutisen juhlaseminaarissa Kuopiossa 1.3.2018 pidettyyn esitelmään.

Voiko ruualla lievittää masennuksen oireita? Kuva: Krista Korpela-Kosonen