Ruokataju on ymmärrystä ruokavalinnoista
Ruokataju on melko uusi ruokakasvatuksen käsite, joka voi auttaa tiedostamaan ruokavalintojen moninaisuutta ja monimutkaisuutta. Se on omakohtaista ymmärrystä ruokavalinnoista.
Kotitalouspedagogiikan yliopistonlehtori Kristiina Janhonen Helsingin yliopistosta sanoo, että yksi merkittävä haaste ruokakasvatuksessa on tarjolla olevan tiedon ja valinnanvaran valtava määrä. Siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – ihmiset eivät tee suositusten mukaisia valintoja.
– Meillä on tiedon ja toiminnan ristiriita, jota emme voi kuitenkaan pelkästään tiedolla muuttaa, Janhonen toteaa.
Tähän ristiriitaan pureutuu ruokakasvatuksen tavoite ruokatajun lisäämisestä. Ruokataju on omakohtaista ymmärrystä ruokavalinnoista sekä kykyä hahmottaa syömisen sosiaalisia, kulttuurisia ja arkisia merkityksiä.
– Se on tilannekohtaista ymmärrystä siitä, millaisia monitahoisia ilmiöitä ruokavalintoihin liittyy. Kyse ei ole pelkästään yksilön omista valinnoista, vaan samalla tietoisuutta siitä, että omilla valinnoilla on laajempaa merkitystä, Janhonen kuvailee.
Ruokataju korostaa, ettei ole vain yhtä ainoaa oikeaa tapaa tehdä hyvinvointia ja terveyttä edistäviä valintoja. Olemassa olevaa tietoa on osattava joustavasti soveltaa arjen muuttuvissa tilanteissa. Ruokataju on arkista ongelmanratkaisua ja kykyä kompromisseihin.
– Ruokatajua syntyy itse tekemällä ja kokemalla. Pelkästään tietoa tarjoamalla emme voi muuttaa arkisia rutiineja. Ruokatajua lisää esimerkiksi ruoanlaitto kotona, Janhonen kertoo.
Janhonen painottaa, ettei ruokataju ole pysyvä lista tietoja ja taitoja, vaan se muuttuu ja kehittyy ajan myötä.
– Muutokset arkisissa tottumuksissa tapahtuvat hitaasti. Myös erehdysten pitää olla sallittuja, eikä ensimmäisen mokan jälkeen kannata lyödä hanskoja tiskiin. Parhaimmillaan ruokataju kehittyy ilon kautta.

Mitä on ruokataju?

Mitä on ruokataju?

Mitä on ruokataju?
Ruokataju on peruskoulun ruokakasvatuksen tavoite, mutta ruokakasvatuksen kenttä ulottuu myös koulun ulkopuolelle.
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen on toimittaja, viestintäyrittäjä ja sanojen ammattilainen, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.
Lähteet:
Kristiina Janhosen puheenvuoro Marttaliiton Järkiruokaa lautaselle –seminaarissa 20.4.2018 Helsingissä.
Janhonen ym. Ruokataju on omakohtaista ymmärrystä ruokavalinnoista. Kotitalous-lehti 2016.
“Ruokatajun sukulaiskäsitteitä ovat ruokalukutaito, terveyslukutaito ja terveystaju.”

– Ruokatajua syntyy itse tekemällä ja kokemalla. Ruokatajua lisää esimerkiksi ruoanlaitto kotona, Kristiina Janhonen kertoo.