Ruokataju on ymmärrystä ruokavalinnoista

Ruo­ka­taju on mel­ko uusi ruo­ka­kas­va­tuk­sen kä­si­te, joka voi aut­taa tie­dos­ta­maan ruo­ka­va­lin­to­jen mo­ni­nai­suut­ta ja moni­mut­kai­suut­ta. Se on oma­koh­tais­ta ym­mär­rys­tä ruo­ka­va­lin­nois­ta.

Koti­ta­lous­pe­da­go­gii­kan yli­o­pis­ton­leh­to­ri Kris­tii­na Jan­ho­nen Hel­sin­gin yli­o­pis­tos­ta sa­noo, että yksi mer­kit­tä­vä haas­te ruo­ka­kas­va­tuk­ses­sa on tar­jol­la ole­van tie­don ja va­lin­nan­va­ran val­ta­va mää­rä. Sii­tä huo­li­mat­ta – tai ehkä juu­ri sik­si – ih­mi­set ei­vät tee suo­si­tus­ten mu­kai­sia va­lin­to­ja.

– Meil­lä on tie­don ja toi­min­nan ris­ti­rii­ta, jota emme voi kui­ten­kaan pel­käs­tään tie­dol­la muut­taa, Jan­ho­nen to­te­aa.

Tä­hän ris­ti­rii­taan pu­reu­tuu ruo­ka­kas­va­tuk­sen ta­voi­te ruo­ka­ta­jun li­sää­mi­ses­tä. Ruo­ka­taju on oma­koh­tais­ta ym­mär­rys­tä ruo­ka­va­lin­nois­ta sekä ky­kyä hah­mot­taa syö­mi­sen so­si­aa­li­sia, kult­tuu­ri­sia ja ar­ki­sia mer­ki­tyk­siä.

– Se on ti­lan­ne­koh­tais­ta ym­mär­rys­tä sii­tä, mil­lai­sia moni­ta­hoi­sia il­mi­öi­tä ruo­ka­va­lin­toi­hin liit­tyy. Kyse ei ole pel­käs­tään yk­si­lön omis­ta va­lin­nois­ta, vaan sa­mal­la tie­toi­suut­ta sii­tä, että omil­la va­lin­noil­la on laa­jem­paa mer­ki­tys­tä, Jan­ho­nen ku­vai­lee.

Ruo­ka­taju ko­ros­taa, ett­ei ole vain yhtä ai­no­aa oi­ke­aa ta­paa teh­dä hy­vin­voin­tia ja ter­veyt­tä edis­tä­viä va­lin­to­ja. Ole­mas­sa ole­vaa tie­toa on osat­ta­va jous­ta­vas­ti so­vel­taa ar­jen muut­tu­vis­sa ti­lan­teis­sa. Ruo­ka­taju on ar­kis­ta on­gel­man­rat­kai­sua ja ky­kyä komp­ro­mis­sei­hin.

– Ruo­ka­ta­jua syn­tyy itse te­ke­mäl­lä ja ko­ke­mal­la. Pel­käs­tään tie­toa tar­jo­a­mal­la emme voi muut­taa ar­ki­sia ru­tii­ne­ja. Ruo­ka­ta­jua li­sää esi­mer­kik­si ruo­an­lait­to ko­to­na, Jan­ho­nen ker­too.

Jan­ho­nen pai­not­taa, ett­ei ruo­ka­taju ole py­sy­vä lis­ta tie­to­ja ja tai­to­ja, vaan se muut­tuu ja ke­hit­tyy ajan myö­tä.

– Muu­tok­set ar­ki­sis­sa tot­tu­muk­sis­sa ta­pah­tu­vat hi­taas­ti. Myös ereh­dys­ten pi­tää olla sal­lit­tu­ja, eikä en­sim­mäi­sen mo­kan jäl­keen kan­na­ta lyö­dä hans­ko­ja tis­kiin. Par­haim­mil­laan ruo­ka­taju ke­hit­tyy ilon kaut­ta.

Mitä on ruo­ka­taju?

Ruo­ka­taju on pe­rus­kou­lun ruo­ka­kas­va­tuk­sen ta­voi­te, mut­ta ruo­ka­kas­va­tuk­sen kent­tä ulot­tuu myös kou­lun ulko­puo­lel­le.

Kir­joit­ta­ja:

ETM Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen on toi­mit­ta­ja, vies­tin­tä­y­rit­tä­jä ja sa­no­jen am­mat­ti­lai­nen, joka kir­joit­taa työk­seen ra­vit­se­muk­ses­ta ja ter­vey­des­tä.

Läh­teet:

Kris­tii­na Jan­ho­sen pu­heen­vuo­ro Mart­ta­lii­ton Jär­ki­ruo­kaa lau­ta­sel­le –se­mi­naa­ris­sa 20.4.2018 Hel­sin­gis­sä.

Jan­ho­nen ym. Ruo­ka­taju on oma­koh­tais­ta ym­mär­rys­tä ruo­ka­va­lin­nois­ta. Koti­ta­lous-leh­ti 2016.

“Ruo­ka­ta­jun su­ku­lais­kä­sit­tei­tä ovat ruo­ka­luku­tai­to, ter­veys­luku­tai­to ja ter­veys­taju.”

– Ruo­ka­ta­jua syn­tyy itse te­ke­mäl­lä ja ko­ke­mal­la. Ruo­ka­ta­jua li­sää esi­mer­kik­si ruo­an­lait­to ko­to­na, Kris­tii­na Jan­ho­nen ker­too.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2018Ra­vit­se­mus­kat­saus­ta 40 vuot­ta29.5.2018