Ensimmäisessä Ravitsemuskatsauksen numerossa 1/1979 oli juttu ”Uutisia maidosta” – lyhyitä referaatteja maitoon liittyvästä tieteellisestä tutkimuksesta. Julkaisemme nyt uusia, ajankohtaisia uutisia maidosta ja maitovalmisteista.
Vastuullisuuden kaikki osa-alueet huomioon
FAO määrittelee vastuullisuuden neljä osa-aluetta:
ravintosisältö
taloudellisuus
yhteiskunta
ympäristö
Ollakseen vastuullista ruuan tulee olla ravitsemuksellisesti riittävää, siihen pitää olla varaa, sen tulee olla kulttuurisesti hyväksyttävää ja sen tuotannon luonnonvaroja ja ympäristöä säästävää. Jokaisella osa-alueella on omat mittarinsa.
Vastuullisuus on määritelty myös tilana, jossa väestön ruuan ja ravintoaineiden tarpeet täyttyvät täysin, aina, ja tämä jatkuu tulevaisuuden sukupolvilla.
Maito ja maitovalmisteet monin osin vastuullisia
Maito ja maitovalmisteet voidaan monella vastuullisuuden mittarilla luokitella runsaasti ravintoaineita sisältäviksi, kohtuuhintaisiksi, hyväksyttäviksi ja houkutteleviksi, professori Adam Drewnowski pohtii katsauksessaan Nutrition Reviews -lehdessä.
Maito ja maitovalmisteet tarjoavat suhteessa enemmän ravintoaineita kuin energiaa. Niissä on hyvälaatuista proteiinia, monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Ne kattavat vastuullisuuden osa-alueista ravintosisällön. Niistä saa kalsiumia edullisemmin kuin mistään muusta elintarvikkeesta – eli ne kattavat vastuullisuuden osa-alueista myös taloudellisuuden.
Nykyaikaiset maatalouden käytännöt ovat vähentäneet maidontuotannon vaikutuksia luonnonvaroihin ja ympäristöön. Maidontuotannon ympäristövaikutuksia tuleekin punnita maitovalmisteiden ravintotiheyttä vasten verrattuna joihinkin kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin.
Keskustelu on keskittynyt ympäristöön
– Keskustelu vastuullisuudesta on keskittynyt pitkälti karjan ympäristöjalanjälkeen vastakohtanaan viljat ja kasvisruoka, Drewnowski huomauttaa.
Vastuullisuuden neljä kriteeriä täyttävien ruokatottumusten suunnittelu on haasteellisempaa kuin miltä ensin vaikuttaa. Jotta mittarit saadaan luotettaviksi, tarvitaan erityistä paikallistason tietoa. Jotta voidaan tunnistaa sekä ihmisille että ympäristölle optimaalisesti vastuulliset ruokatottumukset, jonkin verran vaihtokauppoja eri vastuullisuuden osa-alueiden välillä on tehtävä. Mikä on terveellisintä ihmiselle, ei aina ole optimaalista ympäristölle ja päinvastoin.
Lähde:
Drewnowski A. Measures and metrics of sustainable diets with a focus on milk, yogurt and dairy products. Nutr Rev 2018;76(1):21-28.
Onko maidosta hyötyä vai haittaa luustolle?
Useissa tutkimuksissa maidon käyttö on yhteydessä tiheämpään luustoon sekä länsimaisilla että aasialaisilla, todetaan usean tutkimuksen katsausartikkelissa. Monessa maassa maitoa suositellaankin nuorille hyvänä kalsiumin ja proteiinin lähteenä luun huippumassan optimoimiseksi. Maidon kalsiumin käytetään elimistössä tehokkaasti hyväksi, ja kalsiumin ja fosforin suhde on ihanteellinen luuston mineralisaatiolle.
Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla lapsuuden ja nuoruuden maidon käyttö olivat yhteydessä tiheämpään luustoon useassa tutkimuksessa. Ikääntyneillä runsas vähärasvaisten maitovalmisteiden kulutus oli yhteydessä luumassan pysyvyyteen.
Tulokset ovat sen sijaan ristiriitaisia, kun on tutkittu maidon merkitystä osteoporoottisten murtumien ehkäisyssä. Tutkimukset ovat useimmiten havainnoivia väestötutkimuksia, kokeellisia interventiotutkimuksia aiheesta ei ole tehty. Havainnoivissa tutkimuksissa löytyy tilastollisia yhteyksiä, mutta niiden perusteella ei voida osoittaa syy-seuraussuhteita. Tutkijat toteavatkin, että aihetta on vaikea tutkia.
Johtopäätöksenään tutkijat esittävät, että ei ole tieteellistä näyttöä, joka tukisi laajasti käytetyn elintarvikkeen poistamista ruokavaliostamme. Monella kalsiumin saanti on suositeltua vähäisempää, erityisesti korkean osteoporoosiriskin väestöissä.
Lähde:
Fardellone P ym. Osteoporosis: is milk a kindness or a curse? Joint Bone Spine 2016;84(3):275-281.
Jogurtin ja juuston syöminen pienentää lonkkamurtumariskiä
Tuore systemaattinen katsaus ja meta-analyysi veti yhteen maitovalmisteiden käyttöä ja lonkkamurtumia tutkineet tieteelliset tutkimukset. Tulokset olivat ristiriitaisia, kuten aiemmassa katsausartikkelissakin.
Maidon kulutus näytti olevan myönteisessä yhteydessä pienempään lonkkamurtumien riskiin, mutta kun sekoittavat tekijät otettiin huomioon, yhteys ei ollut enää johdonmukainen. Sen sijaan jogurtin ja juuston kulutus oli yhteydessä vähäisempään lonkkamurtumien riskiin.
Lähde:
Bian S ym. Dairy product consumption and risk of hip fracture: a systematic review and meta-analysis. BMC Publ Health 2018;18.
Onko maidosta hyötyä vai haittaa terveydelle?
Maidon ja maitovalmisteiden käyttö edistää ravintoaineiden riittävää saantia. Ne voivat suojata yleisimmiltä kroonisilta sairauksilta, todetaan katsausartikkelissa, jossa tarkasteltiin tutkimusnäyttöä meta-analyysien ja systemaattisten katsausten pohjalta.
Runsas maidon ja maitovalmisteiden käyttö vähentää lapsuuden lihavuuden riskiä ja parantaa kehon koostumusta aikuisilla. Lisäksi maitovalmisteiden käyttö helpottaa laihtumista energiarajoituksen aikana. Maitovalmisteiden merkitys painoon silloin, kun energiansaanti on tasapainossa, on epäselvä.
Maitovalmisteista, erityisesti hapanmaitovalmisteista, juustosta ja jogurtista näyttää olevan etua tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. Sydän- ja verisuonitautien riskiä maitovalmisteiden käyttö ei näyttäisi kasvattavan. Verenpaineen ja aivohalvauksen riskiä maito ja maitovalmisteet näyttävät vähentävän.
Myös tässä katsauksessa tarkasteltiin maidon, luuston ja osteoporoosin yhteyksiä. Tulos oli sama kuin Fardellonen katsauksessa ja Bianin systemaattisessa katsauksessa ja meta-analyysissä. On näyttöä, että maidolla ja maitovalmisteilla on myönteinen vaikutus luuston tiheyteen lapsuudessa ja nuoruudessa, mutta niiden yhteys luunmurtumariskiin on epäselvä.
Syöpäriskiä tarkasteltaessa tutkijat toteavat, että maito ja maitovalmisteet todennäköisesti suojaavat joiltakin syöviltä, kuten rintasyövältä, paksusuolen syövältä ja mahasyövältä. Joidenkin syöpien riskiin niiden käytöllä ei ole lainkaan yhteyttä. Yhteys eturauhassyövän riskiin on epäjohdonmukainen.
Kuolleisuuteen maidon ja maitovalmisteiden käytöllä ei ollut yhteyttä.
Kasvijuomat eivät ole maitoa
Tutkijat vertaavat artikkelissaan myös maidon ja kasvijuomien ravintosisältöjä ja terveysnäkökulmia. He toteavat, että maito ja kasvijuomat ovat täysin erilaisia tuotteita, sekä ravintosisällöltään että oletettavasti myös terveysvaikutuksiltaan. Kasvijuomista tarvitaan lisää tutkimustietoa.
Kasvijuomien ravintosisältö vaihtelee riippuen raaka-aineesta, prosessoinnista, käytetyistä vitamiini- ja kivennäisainetäydennyksistä ja muista mahdollisista valmistusaineista kuten öljyistä ja sokerista. Tutkijat esittävät huolensa kasvijuomia käyttävien lasten proteiininsaannin riittävyydestä. Soijajuomaa lukuun ottamatta kasvijuomissa on huomattavasti vähemmän proteiinia kuin maidossa. Myös jodin, kaliumin, fosforin ja seleenin pitoisuudet ovat kasvijuomissa yleisesti pienemmät kuin maidossa.
Lähde:
Kongerslev Thorning T ym. Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food & Nutrition Research 2016;60:32527 –
Kirjoittaja:
ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti Katariina Lallukka työskentelee Maito ja Terveys ry:ssä ravitsemusasiantuntijana ja viestintäpäällikkönä. Hän seuraa aktiivisesti maitoon liittyvää tutkimustietoa.
Ravitsemuskatsaus 1-2018Ravitsemuskatsausta 40 vuotta29.5.2018