Uutisia maidosta

En­sim­mäi­ses­sä Ra­vit­se­mus­kat­sauk­sen nu­me­ros­sa 1/1979 oli jut­tu ”Uu­ti­sia mai­dos­ta” – ly­hyi­tä re­fe­raat­te­ja mai­toon liit­ty­väs­tä tie­teel­li­ses­tä tut­ki­muk­ses­ta. Jul­kai­sem­me nyt uu­sia, ajan­koh­tai­sia uu­ti­sia mai­dos­ta ja mai­to­val­mis­teis­ta.

Uu­ti­sia mai­dos­ta – jut­tu Ra­vit­se­mus­kat­saus 1/1979 -leh­des­tä.

Vastuullisuuden kaikki osa-alueet huomioon

FAO mää­rit­te­lee vas­tuul­li­suu­den nel­jä osa-alu­et­ta:

ra­vin­to­si­säl­tö
ta­lou­del­li­suus
yh­teis­kun­ta
ym­pä­ris­tö

Ol­lak­seen vas­tuul­lis­ta ruu­an tu­lee olla ra­vit­se­muk­sel­li­ses­ti riit­tä­vää, sii­hen pi­tää olla va­raa, sen tu­lee olla kult­tuu­ri­ses­ti hy­väk­syt­tä­vää ja sen tuo­tan­non luon­non­va­ro­ja ja ym­pä­ris­töä sääs­tä­vää. Jo­kai­sel­la osa-alu­eel­la on omat mit­ta­rin­sa.

Vas­tuul­li­suus on mää­ri­tel­ty myös ti­la­na, jos­sa vä­es­tön ruu­an ja ra­vin­to­ai­nei­den tar­peet täyt­ty­vät täy­sin, aina, ja tämä jat­kuu tu­le­vai­suu­den suku­pol­vil­la.

Maito ja maitovalmisteet monin osin vastuullisia

Mai­to ja mai­to­val­mis­teet voi­daan mo­nel­la vas­tuul­li­suu­den mit­ta­ril­la luo­ki­tel­la run­saas­ti ra­vin­to­ai­nei­ta si­säl­tä­vik­si, koh­tuu­hin­tai­sik­si, hy­väk­syt­tä­vik­si ja hou­kut­te­le­vik­si, pro­fes­so­ri Adam Drew­nows­ki poh­tii kat­sauk­ses­saan Nut­ri­ti­on Re­views -leh­des­sä.

Mai­to ja mai­to­val­mis­teet tar­jo­a­vat suh­tees­sa enem­män ra­vin­to­ai­nei­ta kuin ener­gi­aa. Niis­sä on hyvä­laa­tuis­ta pro­te­ii­nia, mo­nia vi­ta­mii­ne­ja ja ki­ven­näis­ai­nei­ta. Ne kat­ta­vat vas­tuul­li­suu­den osa-alu­eis­ta ra­vin­to­si­säl­lön. Niis­tä saa kal­siu­mia edul­li­sem­min kuin mis­tään muus­ta elin­tar­vik­kees­ta – eli ne kat­ta­vat vas­tuul­li­suu­den osa-alu­eis­ta myös ta­lou­del­li­suu­den.

Nyky­ai­kai­set maa­ta­lou­den käy­tän­nöt ovat vä­hen­tä­neet mai­don­tuo­tan­non vai­ku­tuk­sia luon­non­va­roi­hin ja ym­pä­ris­töön. Mai­don­tuo­tan­non ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia tu­lee­kin pun­ni­ta mai­to­val­mis­tei­den ra­vin­to­ti­heyt­tä vas­ten ver­rat­tu­na joi­hin­kin kas­vi­poh­jai­siin vaih­to­eh­toi­hin.

Keskustelu on keskittynyt ympäristöön

– Kes­kus­te­lu vas­tuul­li­suu­des­ta on kes­kit­ty­nyt pit­käl­ti kar­jan ym­pä­ris­tö­ja­lan­jäl­keen vas­ta­koh­ta­naan vil­jat ja kas­vis­ruo­ka, Drew­nows­ki huo­maut­taa.

Vas­tuul­li­suu­den nel­jä kri­tee­riä täyt­tä­vien ruo­ka­tot­tu­mus­ten suun­nit­te­lu on haas­teel­li­sem­paa kuin mil­tä en­sin vai­kut­taa. Jot­ta mit­ta­rit saa­daan luo­tet­ta­vik­si, tar­vi­taan eri­tyis­tä pai­kal­lis­ta­son tie­toa. Jot­ta voi­daan tun­nis­taa sekä ih­mi­sil­le että ym­pä­ris­töl­le op­ti­maa­li­ses­ti vas­tuul­li­set ruo­ka­tot­tu­muk­set, jon­kin ver­ran vaih­to­kaup­po­ja eri vas­tuul­li­suu­den osa-alu­ei­den vä­lil­lä on teh­tä­vä. Mikä on ter­veel­li­sin­tä ih­mi­sel­le, ei aina ole op­ti­maa­lis­ta ym­pä­ris­töl­le ja päin­vas­toin.

Läh­de:

Drew­nows­ki A. Me­a­su­res and met­rics of sus­tai­nab­le diets with a fo­cus on milk, yo­gurt and dai­ry pro­ducts. Nutr Rev 2018;76(1):21-28.

Onko maidosta hyötyä vai haittaa luustolle?

Useis­sa tut­ki­muk­sis­sa mai­don käyt­tö on yh­tey­des­sä ti­he­äm­pään luus­toon sekä län­si­mai­sil­la että aa­si­a­lai­sil­la, to­de­taan use­an tut­ki­muk­sen kat­saus­ar­tik­ke­lis­sa. Mo­nes­sa maas­sa mai­toa suo­si­tel­laan­kin nuo­ril­le hy­vä­nä kal­siu­min ja pro­te­ii­nin läh­tee­nä luun huip­pu­mas­san op­ti­moi­mi­sek­si. Mai­don kal­siu­min käy­te­tään eli­mis­tös­sä te­hok­kaas­ti hy­väk­si, ja kal­siu­min ja fos­fo­rin suh­de on ihan­teel­li­nen luus­ton mi­ne­ra­li­saa­ti­ol­le.

Vaih­de­vuo­si-ikäi­sil­lä nai­sil­la lap­suu­den ja nuo­ruu­den mai­don käyt­tö oli­vat yh­tey­des­sä ti­he­äm­pään luus­toon use­as­sa tut­ki­muk­ses­sa. Ikään­ty­neil­lä run­sas vähä­ras­vais­ten mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus oli yh­tey­des­sä luu­mas­san py­sy­vyy­teen.

Tu­lok­set ovat sen si­jaan ris­ti­rii­tai­sia, kun on tut­kit­tu mai­don mer­ki­tys­tä os­te­o­po­root­tis­ten mur­tu­mien eh­käi­sys­sä. Tut­ki­muk­set ovat useim­mi­ten ha­vain­noi­via vä­es­tö­tut­ki­muk­sia, ko­keel­li­sia in­ter­ven­ti­o­tut­ki­muk­sia ai­hees­ta ei ole teh­ty. Ha­vain­noi­vis­sa tut­ki­muk­sis­sa löy­tyy ti­las­tol­li­sia yh­teyk­siä, mut­ta nii­den pe­rus­teel­la ei voi­da osoit­taa syy-seu­raus­suh­tei­ta. Tut­ki­jat to­te­a­vat­kin, että ai­het­ta on vai­kea tut­kia.

Joh­to­pää­tök­se­nään tut­ki­jat esit­tä­vät, että ei ole tie­teel­lis­tä näyt­töä, joka tu­ki­si laa­jas­ti käy­te­tyn elin­tar­vik­keen pois­ta­mis­ta ruo­ka­va­li­os­tam­me. Mo­nel­la kal­siu­min saan­ti on suo­si­tel­tua vä­häi­sem­pää, eri­tyi­ses­ti kor­ke­an os­te­o­po­roo­si­ris­kin vä­es­töis­sä.

Läh­de:

Far­del­lo­ne P ym. Os­te­o­po­ro­sis: is milk a kind­ness or a cur­se? Joint Bone Spi­ne 2016;84(3):275-281.

Jogurtin ja juuston syöminen pienentää lonkkamurtumariskiä

Tuo­re sys­te­maat­ti­nen kat­saus ja meta-ana­lyy­si veti yh­teen mai­to­val­mis­tei­den käyt­töä ja lonk­ka­mur­tu­mia tut­ki­neet tie­teel­li­set tut­ki­muk­set. Tu­lok­set oli­vat ris­ti­rii­tai­sia, ku­ten ai­em­mas­sa kat­saus­ar­tik­ke­lis­sa­kin.

Mai­don ku­lu­tus näyt­ti ole­van myön­tei­ses­sä yh­tey­des­sä pie­nem­pään lonk­ka­mur­tu­mien ris­kiin, mut­ta kun se­koit­ta­vat te­ki­jät otet­tiin huo­mi­oon, yh­teys ei ol­lut enää joh­don­mu­kai­nen. Sen si­jaan jo­gur­tin ja juus­ton ku­lu­tus oli yh­tey­des­sä vä­häi­sem­pään lonk­ka­mur­tu­mien ris­kiin.

Läh­de:

Bian S ym. Dai­ry pro­duct con­sump­ti­on and risk of hip frac­tu­re: a sys­te­ma­tic re­view and meta-ana­ly­sis. BMC Publ He­alth 2018;18.

Onko maidosta hyötyä vai haittaa terveydelle?

Mai­don ja mai­to­val­mis­tei­den käyt­tö edis­tää ra­vin­to­ai­nei­den riit­tä­vää saan­tia. Ne voi­vat suo­ja­ta ylei­sim­mil­tä kroo­ni­sil­ta sai­rauk­sil­ta, to­de­taan kat­saus­ar­tik­ke­lis­sa, jos­sa tar­kas­tel­tiin tut­ki­mus­näyt­töä meta-ana­lyy­sien ja sys­te­maat­tis­ten kat­saus­ten poh­jal­ta.

Run­sas mai­don ja mai­to­val­mis­tei­den käyt­tö vä­hen­tää lap­suu­den li­ha­vuu­den ris­kiä ja pa­ran­taa ke­hon koos­tu­mus­ta ai­kui­sil­la. Li­säk­si mai­to­val­mis­tei­den käyt­tö hel­pot­taa laih­tu­mis­ta ener­gi­a­ra­joi­tuk­sen ai­ka­na. Mai­to­val­mis­tei­den mer­ki­tys pai­noon sil­loin, kun ener­gi­an­saan­ti on tasa­pai­nos­sa, on epä­sel­vä.

Mai­to­val­mis­teis­ta, eri­tyi­ses­ti ha­pan­mai­to­val­mis­teis­ta, juus­tos­ta ja jo­gur­tis­ta näyt­tää ole­van etua tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen eh­käi­sys­sä. Sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­tien ris­kiä mai­to­val­mis­tei­den käyt­tö ei näyt­täi­si kas­vat­ta­van. Ve­ren­pai­neen ja aivo­hal­vauk­sen ris­kiä mai­to ja mai­to­val­mis­teet näyt­tä­vät vä­hen­tä­vän.

Myös täs­sä kat­sauk­ses­sa tar­kas­tel­tiin mai­don, luus­ton ja os­te­o­po­roo­sin yh­teyk­siä. Tu­los oli sama kuin Far­del­lo­nen kat­sauk­ses­sa ja Bi­a­nin sys­te­maat­ti­ses­sa kat­sauk­ses­sa ja meta-ana­lyy­sis­sä. On näyt­töä, että mai­dol­la ja mai­to­val­mis­teil­la on myön­tei­nen vai­ku­tus luus­ton ti­hey­teen lap­suu­des­sa ja nuo­ruu­des­sa, mut­ta nii­den yh­teys luun­mur­tu­ma­ris­kiin on epä­sel­vä.

Syö­pä­ris­kiä tar­kas­tel­ta­es­sa tut­ki­jat to­te­a­vat, että mai­to ja mai­to­val­mis­teet to­den­nä­köi­ses­ti suo­jaa­vat joil­ta­kin syö­vil­tä, ku­ten rin­ta­syö­väl­tä, pak­su­suo­len syö­väl­tä ja maha­syö­väl­tä. Joi­den­kin syö­pien ris­kiin nii­den käy­töl­lä ei ole lain­kaan yh­teyt­tä. Yh­teys etu­rau­has­syö­vän ris­kiin on epä­joh­don­mu­kai­nen.

Kuol­lei­suu­teen mai­don ja mai­to­val­mis­tei­den käy­töl­lä ei ol­lut yh­teyt­tä.

Kasvijuomat eivät ole maitoa

Tut­ki­jat ver­taa­vat ar­tik­ke­lis­saan myös mai­don ja kas­vi­juo­mien ra­vin­to­si­säl­tö­jä ja ter­veys­näkö­kul­mia. He to­te­a­vat, että mai­to ja kas­vi­juo­mat ovat täy­sin eri­lai­sia tuot­tei­ta, sekä ra­vin­to­si­säl­löl­tään että ole­tet­ta­vas­ti myös ter­veys­vai­ku­tuk­sil­taan. Kas­vi­juo­mis­ta tar­vi­taan li­sää tut­ki­mus­tie­toa.

Kas­vi­juo­mien ra­vin­to­si­säl­tö vaih­te­lee riip­pu­en raa­ka-ai­nees­ta, pro­ses­soin­nis­ta, käy­te­tyis­tä vi­ta­mii­ni- ja ki­ven­näis­aine­täy­den­nyk­sis­tä ja muis­ta mah­dol­li­sis­ta val­mis­tus­ai­neis­ta ku­ten öl­jyis­tä ja so­ke­ris­ta. Tut­ki­jat esit­tä­vät huo­len­sa kas­vi­juo­mia käyt­tä­vien las­ten pro­te­ii­nin­saan­nin riit­tä­vyy­des­tä. Soi­ja­juo­maa lu­kuun ot­ta­mat­ta kas­vi­juo­mis­sa on huo­mat­ta­vas­ti vä­hem­män pro­te­ii­nia kuin mai­dos­sa. Myös jo­din, ka­liu­min, fos­fo­rin ja se­lee­nin pi­toi­suu­det ovat kas­vi­juo­mis­sa ylei­ses­ti pie­nem­mät kuin mai­dos­sa.

Läh­de:

Kon­gers­lev Thor­ning T ym. Milk and dai­ry pro­ducts: good or bad for hu­man he­alth? An as­sess­ment of the to­ta­li­ty of scien­ti­fic evi­den­ce. Food & Nut­ri­ti­on Re­se­arch 2016;60:32527 –

Kir­joit­ta­ja:

ETM, lail­lis­tet­tu ra­vit­se­mus­te­ra­peut­ti Ka­ta­rii­na Lal­luk­ka työs­ken­te­lee Mai­to ja Ter­veys ry:ssä ra­vit­se­mus­a­si­an­tun­ti­jana ja vies­tin­tä­pääl­lik­kö­nä. Hän seu­raa ak­tii­vi­ses­ti mai­toon liit­ty­vää tut­ki­mus­tie­toa.

Mai­toa, pii­mää, juus­toa, jo­gurt­tia… Mai­to­val­mis­tei­den va­li­koi­ma on laa­ja. Ku­vaa­ja: Mar­git Lind­holm/Stu­dio Eli­do

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2018Ra­vit­se­mus­kat­saus­ta 40 vuot­ta29.5.2018