Lisää päivääsi vielä desilitra kasviksia
Suomalaisten lautasilta löytyy edelleen liian vähän kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Vain pieni osa aikuisista käyttää niitä suositusten mukaisesti. Naiset syövät kasviksia, marjoja ja hedelmiä keskimäärin yhteensä 420 grammaa päivässä. Miehillä määrä jää 360 grammaan.
– Naisilla lisäystarve on noin 80 grammaa eli runsas desilitra kasviksia päivässä. Miehillä lisäystarve on noin 140 grammaa. Sen saisi täyteen syömällä runsaan desilitran kasviksia ja yhden pienen omenan, kertoo tutkimuspäällikkö Liisa Valsta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.
Useita kertoja päivässä tuoreita kasviksia, marjoja ja hedelmiä käyttää ainoastaan joka viides nainen ja joka kymmenes mies. Käyttö on yhteydessä koulutustasoon. Mitä korkeampi koulutus, sitä runsaampaa ja yleisempää kasvisten käyttö on.
Tuoreet tiedot suomalaisten ruokatottumuksista ovat peräisin THL:n FinTerveys 2017 –tutkimuksesta, jonka tuloksista kerrottiin huhtikuussa. Laajaan väestötutkimukseen kutsuttiin satunnaisotannalla noin 10 000 Suomessa asuvaa yli 18-vuotiasta henkilöä. Osa kutsutuista valittiin myös ravintohaastatteluun.
Enemmän kuitua, vähemmän suolaa
Tutkimuksen mukaan suomalaisessa ruokavaliossa on hiilihydraatteja suositeltua vähemmän, ja rasvaa ja proteiinia suositeltua enemmän. Kovien rasvojen saanti ei ole viime vuosina muuttunut, ja sitä saadaan edelleen enemmän kuin suositellaan. Naisten ruokavaliossa on nyt pehmeää rasvaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.
Kuidun saanti on lisääntynyt sekä naisilla että miehillä, mutta sitä on ruokavaliossa edelleen vähemmän kuin suositeltu päivittäinen vähimmäismäärä 25 grammaa. Suotuisa muutos lautasella on se, että sakkaroosin saanti on vähentynyt. Sakkaroosin saanti kuvaa lisätyn sokerin saantia suuntaa-antavasti.
Liiallinen suolan saanti on Suomessa edelleen iso ravitsemushaaste. Miesten ruokavaliossa sitä on keskimäärin lähes kymmenen grammaa ja naisillakin runsas seitsemän grammaa päivässä. Suositus on, että suolaa saataisiin ruoasta korkeintaan viisi grammaa eli noin teelusikallisen verran vuorokaudessa. Suolan merkittävimmät lähteet ovat tutkimuksen mukaan leipä, juusto ja liharuoat.
Punaisen lihan ja lihavalmisteiden käyttösuositus ylittyy miehillä reippaasti. Naisilla käyttö on maltillisempaa ja jää alle suositellun 500 gramman viikoittaisen rajan. Kasviöljypohjaista levitettä käyttää leivällä vajaa kolmannes aikuisista. Ruoanvalmistukseen kasviöljyn tai kasviöljypohjaisen valmisteen valitsee reilu 60 prosenttia suomalaisista.
Vitamiinit ruoasta, ei purkista
Tutkimuspäällikkö Satu Männistö THL:sta kertoo, että lähes kaikkia vitamiineja ja kivennäisaineita saadaan ruoasta riittävästi. Naiset tarvitsisivat lisää folaattia ja rautaa, myös miehillä folaatin saanti jää liian niukaksi.
– Enemmän vihreitä kasviksia sekä hedelmiä ja täysjyväviljaa, niin folaatin saanti paranee. Raudan parhaita lähteitä taas ovat maksa, liharuoat ja täysjyväviljoista etenkin ruisleipä, Männistö muistuttaa.
Männistö neuvoo satsaamaan ennen kaikkea ruokatottumusten monipuolisuuteen. Vanha, tuttu lautasmalli on edelleen käyttökelpoinen ja hyvä apuväline terveellisen ja täysipainoisen ruokavalion toteuttamiseen.
– Epäterveellistä ruokavaliota ei voi korvata ravintolisillä. Moni käyttää niitä kuitenkin varmuuden vuoksi ja yli tarpeen, hän mainitsee.
Naisista 66 prosenttia ja miehistä 54 prosenttia käyttää jotakin vitamiinivalmistetta tai muuta ravintolisää. THL:n tutkimus osoittaa, että lisien käyttäjät saavat saman verran suojaravintoaineita ruoastaan kuin ne, jotka eivät lisiä käytä.
Tietyille väestö- ja ikäryhmille on annettu erikseen suosituksia ravintolisien käytöstä. Esimerkiksi D-vitamiinilisää suositellaan ympärivuotisesti lapsille ja nuorille, raskaana oleville ja imettäville naisille sekä yli 60-vuotiaille.
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen on toimittaja, viestintäyrittäjä ja sanojen ammattilainen, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.
Lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kansanterveyspäivä Helsingissä 13.4.2017
Lue lisää FinTerveys 2017 –tutkimuksen tuloksista

Kesän värikkäästä kasvissadosta löytyy helposti syötävää suositellut puoli kiloa päivässä. Kuvaaja: Krista Korpela-Kosonen
Joka toinen suomalainen on vyötärölihava
Ylipaino ja lihavuus on työikäisillä suomalaisilla tavallisempaa kuin normaalipainossa pysyminen. Lihavuus on nyt yleisempää kuin kuusi vuotta sitten, osoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinTerveys 2017 –tutkimus.
Miehistä 72 prosenttia ja naisista 63 prosenttia on ylipainoisia (BMI > 25). Lihaviksi (BMI > 30) heistä voidaan luokitella useampi kuin joka neljäs. Lähes joka toinen on vyötärölihava. Vyötärölihavuuden raja on miehillä 100 ja naisilla 90 senttimetriä.
THL:n erikoistutkija Annamari Lundqvist on lihavuuden yleistymisestä huolissaan. – Jos sama kehitys jatkuu, kymmenen vuoden kuluttua joka kolmannen 40 vuotta täyttäneen ennustetaan olevan lihava, hän kertoo.