Geenitieto voi motivoida elämäntapamuutokseen

Yk­si­löl­li­nen, omaa gee­ni­tie­toon pe­rus­tu­va ter­veys­vies­tin­tä voi aut­taa te­ke­mään myön­tei­siä muu­tok­sia elä­män­ta­poi­hin. Tämä ha­vait­tiin Han­na-Lee­na Hie­ta­ran­ta-Luo­man väi­tös­tut­ki­muk­ses­sa, jos­sa gee­ni­tie­toon poh­jaa­vaa ter­veys­neu­von­taa an­net­tiin sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­tien ris­kis­sä ole­vil­le ai­kui­sil­le.

Gee­ni­tie­to ja ter­veys­vies­tin­tä poh­jau­tui­vat apoE-gee­niin ja sen vai­ku­tuk­siin sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­ti­ris­kis­sä. ApoE-gee­ni mää­ri­tet­tiin 107:n tut­kit­ta­van veri­näyt­tees­tä.

Apo­lipo­pro­te­ii­ni E:n ge­neet­ti­nen vaih­te­lu sää­te­lee ve­ren­kier­ron ko­ko­nais- ja LDL-ko­les­te­ro­li­pi­toi­suuk­sia ja vai­kut­taa tätä kaut­ta mer­kit­tä­väs­ti se­pel­val­ti­mo­tau­din vaa­raan. Kor­ke­al­le ve­ren ko­les­te­ro­li­ta­sol­le al­tis­ta­va E4-al­lee­li on noin kol­man­nek­sel­la suo­ma­lai­sis­ta. Hie­ta­ran­ta-Luo­man väi­tös­kir­ja­tut­ki­muk­ses­sa oli­vat mu­ka­na sekä kor­ke­an ris­kin ryh­mä, ma­ta­lan ris­kin ryh­mä että kont­rol­li­ryh­mä.

Ruokavalion rasvan laatu parani

Tut­ki­muk­sen alus­sa tut­kit­ta­vat osal­lis­tui­vat ra­vit­se­mus­te­ra­peu­tin lu­en­nol­le ja kah­dek­san vii­kon ku­lut­tua he sai­vat yk­si­löl­li­ses­ti rää­tä­löi­den ter­veys­vies­tin. Heil­lä oli myö­hem­min mah­dol­li­suus osal­lis­tua vie­lä nut­ri­ge­no­mii­kan pro­fes­so­rin lu­en­nol­le ja käy­dä hen­ki­lö­koh­tai­sia kes­kus­te­lu­ja lää­kä­rin kans­sa. Vii­den kuu­kau­den ku­lut­tua tut­ki­muk­sen aloi­tuk­ses­ta yk­si­löl­li­ses­ti rää­tä­löi­ty ter­veys­vies­ti tois­tet­tiin.

– Yk­si­löl­li­nen, omaan gee­ni­tie­toon poh­jau­tu­va ter­veys­vies­tin­tä aut­toi te­ke­mään myön­tei­siä muu­tok­sia elä­mä­ta­poi­hin. Myön­tei­set vai­ku­tuk­set nä­kyi­vät eri­tyi­ses­ti ruo­ka­va­li­on ras­van laa­dus­sa, ve­ren trig­ly­se­ri­di­ar­vois­sa sekä vyö­tä­rön­ym­pä­ryk­ses­sä, Hie­ta­ran­ta-Luo­ma ker­too.

Hie­ta­ran­ta-Luo­man mu­kaan tie­to ko­hon­nees­ta sai­ras­tu­mis­ris­kis­tä ai­heut­ti tut­kit­ta­vil­le uh­kan tun­net­ta, mut­ta ei kui­ten­kaan pel­koa. – Ah­dis­tuk­sen ja uh­kan ko­ke­mi­nen ei näyt­täi­si ole­van este gee­ni­tie­don käy­töl­le elä­män­tapa­sai­rauk­sien eh­käi­sys­sä ter­veil­lä ai­kui­sil­la, hän sa­noo.

Jatkotutkimus tuo lisää tietoa

Hie­ta­ran­ta-Luo­ma ko­ros­taa, että vuo­si­na 2010-2011 Ete­lä-Poh­jan­maal­la to­teu­tet­tu tut­ki­mus oli ai­neis­tol­taan pie­ni ja pi­lot­ti­tut­ki­muk­sen kal­tai­nen. Ai­hees­ta tar­vi­taan li­sää tut­ki­mus­tie­toa ja pian sitä myös saa­daan. Suo­men Aka­te­mi­an ra­hoit­ta­ma APO­E­MOT-jat­ko­tut­ki­mus­han­ke kes­tää vuo­teen 2019 saak­ka.

Tut­ki­muk­ses­sa to­teu­te­taan gee­ni­tie­toon pe­rus­tu­van ter­veys­vies­tin­nän ver­tai­lu nel­jän eri ryh­män vä­lil­lä. Osa tut­kit­ta­vis­ta osal­lis­tui myös Hie­tat­ran­ta-Luo­man väi­tös­tut­ki­muk­seen, jo­ten hei­dän osal­taan tut­ki­muk­ses­sa voi­daan to­teut­taa gee­ni­tie­toon pe­rus­tu­van ter­veys­vies­tin­nän vai­ku­tus­ten pit­kä­ai­kais­seu­ran­ta. Ter­veys­vies­tin­tää to­teu­te­taan tut­ki­muk­ses­sa mm. kuu­kau­sit­tain tois­tu­vil­la ra­vit­se­mus- ja ter­veys­vi­de­oil­la, jot­ka lä­he­te­tään säh­kö­pos­til­la tut­kit­ta­vien käyt­töön.

Alus­ta­vat tu­lok­set tut­ki­muk­ses­ta osoit­ta­vat, että gee­ni­tie­toon poh­jau­tu­val­la ter­veys­vies­tin­näl­lä on myön­tei­nen vai­ku­tus ve­ren ras­va-ar­voi­hin. Eri­tyi­ses­ti trig­ly­se­ri­di­ar­vot las­ki­vat tut­kit­ta­vil­la, jot­ka ovat pe­ri­män­sä vuok­si kor­ke­as­sa sai­ras­tu­mis­ris­kis­sä. Tut­kit­ta­vat sai­vat tie­don sai­ras­tu­mis­ris­kiin vai­kut­ta­vas­ta apoE-tyy­pis­tään tut­ki­muk­sen alus­sa.

APO­E­MOT-tut­ki­muk­ses­sa on mu­ka­na kaik­ki­aan 270 tut­kit­ta­vaa. Hank­keen to­teut­ta­vat yh­teis­työs­sä Tu­run yli­o­pis­to, Ete­lä-Poh­jan­maan sai­raan­hoi­to­pii­ri, Itä-Suo­men yli­o­pis­to ja Luon­non­vara­kes­kus.

Kir­joit­ta­ja:

ETM Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen on toi­mit­ta­ja, vies­tin­tä­y­rit­tä­jä ja sa­no­jen am­mat­ti­lai­nen, joka kir­joit­taa työk­seen ra­vit­se­muk­ses­ta ja ter­vey­des­tä.

Läh­de:

Ra­vit­se­mus­te­ra­peut­tien yh­dis­tyk­sen ke­vät­kou­lu­tus­päi­vä 18.5.2018 Hel­sin­gis­sä.

Yk­si­löl­li­nen, omaan gee­ni­tie­toon poh­jau­tu­va ter­veys­vies­tin­tä aut­toi te­ke­mään myön­tei­siä muu­tok­sia elä­mä­ta­poi­hin. Myön­tei­set vai­ku­tuk­set nä­kyi­vät eri­tyi­ses­ti ruo­ka­va­li­on ras­van laa­dus­sa, ve­ren trig­ly­se­ri­di­ar­vois­sa sekä vyö­tä­rön­ym­pä­ryk­ses­sä, Hie­ta­ran­ta-Luo­ma ker­too.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2018Ra­vit­se­mus­kat­saus­ta 40 vuot­ta29.5.2018