Mitä suomalaiset söivät vuonna 2017?

Ravintotase kertoo elintarvikkeiden kulutuksesta

Vii­me vuon­na suo­ma­lai­set söi­vät kes­ki­mää­rin 81 ki­loa li­haa, 80 ki­loa vil­jaa, 65 ki­loa he­del­miä, 64 ki­loa vi­han­nek­sia, 155 lit­raa nes­te­mäi­siä mai­to­val­mis­tei­ta ja lä­hes 26 ki­loa juus­toa.

Tie­dot il­me­ne­vät Luon­non­vara­kes­kuk­sen (Luke) ra­vin­to­ta­seen en­nak­ko­tie­dois­ta.

Vihannesten kulutus pysyi ennallaan

Tuo­rei­den vi­han­nes­ten ku­lu­tus oli vii­me vuon­na noin 64 ki­loa hen­keä koh­ti. Vi­han­nes­ten ku­lu­tus­lu­vut ovat täl­lä ti­las­toin­ti­me­ne­tel­mäl­lä vain suun­taa an­ta­via. Ne ku­vaa­vat enem­män­kin ku­lu­tuk­seen tar­jol­la ol­lut­ta mää­rää kuin to­teu­tu­nut­ta ku­lu­tus­ta, kos­ka muun mu­as­sa va­ras­to­tap­pi­oi­den ja muun hä­vi­kin mää­rää ei ole saa­ta­vis­sa ja ne si­säl­ty­vät täl­löin ku­lu­tus­mää­riin.

Sit­rus­he­del­mien ku­lu­tus vä­he­ni kym­me­nen pro­sent­tia, 13 ki­loon hen­keä koh­ti. Mui­den tuo­rei­den he­del­mien ku­lu­tus py­syi lä­hes en­nal­laan 46 ki­los­sa. He­del­mä­säi­lyk­kei­tä ja kui­vat­tu­ja he­del­miä syö­tiin yh­teen­sä va­jaa seit­se­män ki­loa.

Kaura maistui suomalaisille

Vil­jan koko­nais­ku­lu­tus oli 80 ki­loa hen­keä koh­ti. Se li­sään­tyi vuo­des­ta 2016 va­jaan pro­sen­tin. Kau­ran ku­lu­tus li­sään­tyi ki­lon ver­ran 7,3 ki­loon. Myös rii­sin ku­lu­tus li­sään­tyi hie­man ja oli vii­me vuon­na kuu­si ki­loa hen­keä koh­ti. Veh­nää ja ruis­ta käy­tet­tiin lä­hes sa­man ver­ran kuin edel­lis­vuon­na, 44,5 ja 15,5 ki­loa.

Vil­jan ku­lu­tus 2017

Siipikarjanlihan kulutus lisääntyi edelleen

Li­han koko­nais­ku­lu­tus py­syi suun­nil­leen sa­ma­na kuin edel­lis­vuon­na. Se oli 81 ki­loa hen­keä koh­ti. Mu­kaan on las­ket­tu riis­ta ja syö­tä­vät eli­met.

Sii­pi­kar­jan­li­han ku­lu­tus li­sään­tyi vuo­des­ta 2016 kuu­si pro­sent­tia. Sitä syö­tiin 24,9 ki­loa hen­keä koh­ti. Ku­lu­tuk­sen kas­vu on jat­ku­nut jo tois­ta­kym­men­tä vuot­ta pe­räk­käin.

Nau­dan­li­han ku­lu­tus kas­voi edel­lis­vuo­des­ta pro­sen­tin ver­ran. Sitä syö­tiin vii­me vuon­na 19,4 ki­loa hen­keä koh­ti. Sen si­jaan sian­li­han ku­lu­tus oli va­jaa nel­jä pro­sent­tia vä­häi­sem­pi kuin vuot­ta ai­kai­sem­min eli 33,4 ki­loa.

Li­han ku­lu­tus­mää­rät on ra­vin­to­ta­sees­sa il­moi­tet­tu luul­li­se­na eli ruho­li­ha­na. Luul­li­ses­ta li­has­ta on luu­ton­ta 80 pro­sent­tia. Li­säk­si kyp­sen­nys­hä­vik­ki vaih­te­lee 10–30 pro­sen­tin vä­lil­lä tuot­tees­ta riip­pu­en. Kyp­sä­nä syö­ty liha on noin 50 pro­sent­tia luul­li­sen li­han mää­räs­tä.

Li­han ku­lu­tus 2017

Ka­nan­mu­nia syö­tiin lä­hes 12 ki­loa hen­keä koh­ti, mikä oli sa­man ver­ran kuin vuon­na 2016.

Maidon kulutus väheni edelleen

Mai­don ku­lu­tus vä­he­ni kes­ki­mää­rin vii­si pro­sent­tia edel­lis­vuo­des­ta. Ras­vat­to­man mai­don ku­lu­tus vä­he­ni rei­lul­la 14 pro­sen­til­la. Ke­vyt­mai­toa ku­lui lä­hes edel­lis­vuo­den tah­tiin. Sen si­jaan täys­mai­don ku­lu­tus li­sään­tyi seit­se­män pro­sent­tia edel­lis­vuo­des­ta.

Kaik­ki­aan mai­toa juo­tiin vii­me vuon­na kes­ki­mää­rin noin 112 lit­raa hen­keä koh­ti, jos­ta ras­va­ton­ta mai­toa oli kol­man­nes, ke­vyt­mai­toa 56 pro­sent­tia ja täys­mai­toa rei­lu kym­me­nen pro­sent­tia.

Pii­män ja vii­lin ku­lu­tus vä­he­ni noin kuu­si pro­sent­tia. Jo­gurt­tia syö­tiin suun­nil­leen sa­man ver­ran kuin edel­lis­vuon­na. Ker­man ku­lu­tus li­sään­tyi noin kuu­si pro­sent­tia. Nes­te­mäi­siä mai­to­val­mis­tei­ta käy­tet­tiin vuon­na 2017 kaik­ki­aan 155 lit­raa hen­keä koh­ti eli noin nel­jä pro­sent­tia vä­hem­män kuin edel­li­se­nä vuon­na.

Juus­ton ku­lu­tus vä­he­ni hie­man edel­lis­vuo­des­ta va­jaa­seen 26 ki­loon. Voin ku­lu­tus oli sa­maa luok­kaa kuin edel­li­se­nä vuon­na eli 3,5 ki­loa hen­keä koh­ti.

Mai­don ku­lu­tus vuo­si­na 1950-2017

Ha­pan­mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus vuo­si­na 1960-2017

Juus­ton ku­lu­tus vuo­si­na 1950-2017

Ravintotase kertoo kulutuksesta

Lu­ken ra­vin­to­tase on yh­teen­veto Suo­men tär­keim­pien elin­tar­vi­ke­ryh­mien tuo­tan­nos­ta, ko­ti­mai­ses­ta käy­tös­tä ja ku­lu­tuk­ses­ta. Ta­sees­sa las­ke­taan yli 60 tuot­tees­ta koti­mai­nen käyt­tö tuo­tan­non, va­ras­ton muu­tok­sen, vien­nin ja tuon­nin pe­rus­teel­la. Ko­ti­mai­nen käyt­tö ja­kau­tuu edel­leen eri käyt­tö­tar­koi­tuk­siin: eläin­re­huk­si, sie­men­käyt­töön, te­ol­li­suu­den raa­ka-ai­neik­si sekä ruo­ka­käyt­töön, jos­ta ku­lu­tus­lu­vut saa­daan ja­ka­mal­la vuo­den kes­ki­mää­räi­sel­lä väki­lu­vul­la.

KL

Läh­de:

Luon­non­vara­kes­kus (Luke), Ra­vin­to­tase 2017 (en­nak­ko)

Mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus 2017

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2018Ra­vit­se­mus­kat­saus­ta 40 vuot­ta29.5.2018