Suvi Virtasella on melko harvinainen yhdistelmä koulutusta ja asiantuntemusta. Hän on valmistunut lääkäriksi, väitellyt lääketieteen tohtoriksi ja sen lisäksi hänestä tuli vielä elintarviketieteiden maisteri. Hän toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijaprofessorina Helsingissä sekä osa-aikaisena epidemiologian professorina Tampereen yliopistossa.
– On meitä muutamia tällä tavalla kaksoiskoulutettuja, mutta useimmilla kouluttautuminen on tapahtunut päinvastaisessa järjestyksessä niin, että ravitsemustieteilijät ovat hakeutuneet lääkärikoulutukseen.
Suvi Virtasesta piti tulla lastenlääkäri, mutta tutkimusmaailma vei mennessään, eikä hän koskaan erikoistunut pediatriaan. Ravitsemus on aina kiinnostanut Virtasta, mutta lääkärien koulutuksessa ravitsemusta opetetaan hyvin vähän. Niinpä hän otti jo lääketieteen opintojen lomaan kiinnostavia kursseja ravitsemuksesta ja sitten suoritti myös maisterintutkinnon.
Tutkimusmaailmassa hän on voinut yhdistää tavoitteensa: Tutkimuksen kautta voi vaikuttaa lasten terveyteen ja hyvinvointiin ja samalla hyödyntää kiinnostustaan biologiaan ja ravitsemukseen.
Etuoikeutettu diabetestutkija
Lasten ykköstyypin diabetes ja ravitsemus on Suvi Virtasen asiantuntemuksen vahvinta aluetta. Suomi on lasten diabetestutkimuksen kärkimaita, sillä tautia esiintyy meillä enemmän kuin muualla maailmassa. Siksi sen tutkimus on täällä koettu tärkeäksi ja siihen on panostettu.
– Koen olevani etuoikeutettu, kun olen saanut olla mukana ”alusta lähtien” uraauurtavan tutkimuksen toteuttamisessa ja saanut työskennellä professorien Hans Åkerblom ja Antti Reunanen sekä lasten ravitsemustutkimusta vahvasti edistäneen professori Leena Räsäsen kanssa. Åkerblom ja Reunanen ovat tyypin 1 diabeteksen syitä selvittävän epidemiologisen tutkimuksen pioneereja Suomessa.
Diabeteksen tutkiminen on pitkäjänteistä, ja vertailtavaa tutkimustietoa ravitsemuksen alueelta maailmalta on ollut niukasti. Suvi Virtanen on päätutkijana suomalaisessa ykköstyypin diabeteksen ennustaminen ja ehkäisy (DIPP) -hankkeen ravintotutkimuksessa, jonka suunnittelu alkoi jo 1994. DIPP on kansainvälisesti laajin tyypin 1 diabeteksen syntymäkohorttitutkimus, jossa tutkimusjoukon lapsia ja diabeteksen ilmaantumista seurataan syntymästä lähtien. Pelkästään ravitsemuksen alueelta on kertynyt jo lähes sata tieteellistä julkaisua ja väitöskirjojakin kymmenkunta.
Kansainvälistä kysyntää
Kansainvälisissä tutkimusverkostoissa Suvi Virtasen lääketieteen ja ravitsemuksen yhdistelmäasiantuntijuudella on kysyntää. Hän on ravintokomitean puheenjohtajana vuonna 2004 käynnistyneessä TEDDY-tutkimuksessa, joka kartoittaa ykköstyypin diabeteksen puhkeamiseen johtavia ympäristötekijöitä neljästä maasta kerättävässä syntymäkohorttiaineistossa.
Toinen laaja kansainvälinen diabeteksen ehkäisyyn tähtäävä tutkimushanke maailmalla on TRIGR (Trial to Reduce IDDM in Genetically at Risk). Se on maailman ensimmäinen tyypin 1 diabeteksen ehkäisykoe, ja siinä on mukana 15 maata. Suomi koordinoi hanketta. Suvi Virtanen on ravintointerventiokomitean puheenjohtaja ja ollut vastuussa ensimmäisen kuuden elinkuukauden aikana tapahtuneen ravintointervention toteuttamisesta.
TRIGR-tutkimuksessa pitkälle pilkottua äidinmaidonkorviketta verrattiin tavanomaiseen lehmänmaitopohjaiseen korvikkeeseen. Vuonna 2002 alkaneen kokeen päätulokset julkaistiin tänä vuonna arvostetussa Journal of American Medical Association –lehdessä. Pilkotulla äidinmaidonkorvikkeella diabetesta ei pystytty estämään. Tutkimuksesta ja sen lisätutkimuksista valmistuu vielä useita kiinnostavia tuloksia mm. rasvahapoista, D-vitamiinista, virusinfektioista ja matala-asteisesta tulehduksesta.
Vielä ei osata ehkäistä
– Vielä emme osaa ehkäistä ykköstyypin diabetesta, mutta sitä kohti edetään. Tällä hetkellä kiinnostavaa on kahden tutkimuksen tulos, jonka mukaan kalanrasva imeväisiässä saattaa suojata diabetekselta. Tärkeää on, että useissa tutkimusaineistossa pystymme katsomaan ravitsemuksen yhteyksiä myös muihin tyypin 1 diabeteksen syntyyn yhteydessä oleviin tekijöihin, kuten suoliston läpäisevyyteen, tulehdukseen, mikrobistoon ja virusinfektioihin sekä etsimään yhteisvaikutuksia ravinnon ja näiden tekijöiden välillä suhteessa diabeteksen kehittymiseen.
Suvi Virtasen ryhmässä erityisen huomion kohteena tällä hetkellä ovat viljojen ja maidon mahdolliset yhteydet ykköstyypin diabeteksen kehittymiseen lapsilla. Näytön varmistuessa tuloksilla saattaa olla vaikutusta ravitsemussuosituksiin. Kuva taudista on kehittynyt ja monipuolistunut. Näyttää siltä, ettei ykköstyypin diabetes olekaan yksi tauti, vaan sen sisällä on useita immunologisesti eri tavalla alkavia tauteja, joilla on erilainen geneettinen tausta.
Onneksi diabeteksen hoito on kehittynyt paljon jatkuvaan verensokerin seurantaan kehitettyjen laitteiden ja insuliinipumppujen myötä. Silti lasten diabetes on edelleen raskashoitoinen niin potilaalle kuin hänen perheelleenkin, kun tasapainoillaan ruuan, liikunnan ja insuliinin kesken.
Uusia suosituksia allergioihin
Tieto äitien ja lasten ravitsemuksesta on avainasemassa myös tutkimuksessa, joka tähtää astman ja allergioiden ehkäisyyn, mikä on Suvi Virtasen toinen laaja tutkimuskenttä.
– Tällä alueella on kansainvälisiä vertailukohteita enemmän kuin diabeteksen tutkimuksessa, koska näitä tauteja esiintyy yleisesti ympäri maailmaa.
Suvi Virtanen iloitsee siitä, että astman ja allergian tutkimustietoa on voitu soveltaa käytäntöön ja antaa vanhemmille uusia suosituksia vauvan lisäruokinnan aloittamiseen maisteluannoksina 4–6 kuukauden iässä. Tutkimuksissa on todettu, että varhaisempi ruokien aloittaminen imeväisiässä ennustaa pienempää allergian ja astman riskiä.
Suvi Virtasta kiinnostaa, miten ravinnolla voidaan monipuolistaa suoliston mikrobiomia ja sitä kautta ehkä ehkäistä astmaa ja allergioita. Parhaillaan on meneillään pilottitutkimus ”Luontoaskel” päiväkodeissa. Lapsille tarjotaan lisää luontokontakteja, viljelylaareja sekä kasviksia ja hedelmiä ruokavaliossa. Näin monipuolistetaan lasten altistusta ympäristön mikrobeille. Hankkeessa ovat THL:n lisäksi mukana valtion ravitsemusneuvottelukunta, Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus. Hanketta rahoittavat Sitra ja maa- ja metsätalousministeriö. Hankkeeseen kuuluu vahvasti varhaiskasvatuksen ruokailusuositusten jalkauttaminen.
– Lasten kiinnostusta kasviksiin lisätään tutustumisen, maistelun ja ruuanvalmistuksen kautta. Mitä useammin kasviksia tarjotaan, sitä paremmin niihin kehittyy myös makumieltymyksiä. Useat kasvikset ovat maultaan karvaita eikä lapsi pidä niistä luontaisesti.
Opettaminen on tärkeä ikkuna
Diabeteksen syntymekanismin ja syiden selvittäminen veivät Suvi Virtasen opiskelemaan epidemiologiaa ja myös opettamaan sitä professorina Tampereella. Opetus jatkuu edelleen osa-aikaisena.
– Opettaminen on hyödyllistä, koska sitä kautta joutuu päivittämään oman osaamisensa ja seuraamaan alan kehitystä.
Virtanen on ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa Tampereen yliopiston epidemiologian kansainvälistä jatkokoulutusohjelmaa.
– Se on ollut hyvä ikkuna maailmalle ja myös kehitysmaiden tilanteisiin.
Hyvää yhteistyötä ravitsemuksen saralla
Suvi Virtanen tuli tutkijaksi Kansanterveyslaitokselle (nykyisin THL) 2000-luvun alussa. Sen myötä toimenkuvaan tuli myös ravitsemuspolitiikka. Hän on ollut mukana laatimassa ravitsemussuosituksia lapsiperheille ja päiväkotien ruokailuun. Virkamieskomitean kautta hän on mukana uudistamassa pohjoismaisia ravitsemussuosituksia.
– Suositusten kautta on tutkimusta voitu soveltaa käytäntöön. Esimerkiksi meidän ja muiden tutkimusryhmien havainnot suomalaisten matalasta D-vitamiinin saannista johtivat D-vitamiinilisäsuositusten tarkentamiseen 2011. Maitojen ja rasvalevitteiden D-vitamiinin täydentämissuositukset annettiin 2003 ja täydentämissuositus kaksinkertaistettiin 2010. Näillä toimenpiteillä suomalaisten aikuisten ja lasten D-vitamiinin saanti on saatu riittäväksi.
– Finravinto-tutkimuksessa havaitsimme matalaa virtsan jodin eritystä ja matalia saanteja. Valtion ravitsemusneuvottelukunta teki arvion jodin saannista ja päätyi suosittelemaan elintarviketeollisuudelle, ruokapalveluille ja kotitalouksille jodioidun suolan käyttöä ruoanvalmistuksessa. Viime vuonna toteutetun Finravinto-tutkimuksen tulokset osoittavat, että jodin saanti on paranemaan päin, vaikkakaan ei vielä täysin suositusten mukaista.
Suvi Virtanen on valtion ravitsemusneuvottelukunnan varapuheenjohtaja. Hänestä Suomessa tehdään ravitsemuksen saralla hyvää yhteistyötä. On tärkeää, että suositukset perustuvat tieteellisen näyttöön, ja tärkeää on myös tuoda suositukset ruokien tasolle.
– Tässä on kohtuullisesti onnistuttukin, mutta aina on parantamisen varaa. Suosituksia tarkastellaan kaiken aikaa ja niihin tehdään korjauksia ja tarkennuksia sitä mukaan, kun tutkimustieto lisääntyy ja varmistuu.
– On tärkeää, että tunnemme väestön ravitsemustilanteen ja sen muutokset. Aikuisista saamme erinomaista tietoa Finravinto-tutkimuksesta, mutta tieto lasten ja nuorten ravitsemuksesta on puutteellista ja sirpaleista, Virtanen toteaa.
Hän kiittelee suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvaa joukkoruokailun perinnettä. Joukkoruokailun ammattilaiset tekevät arvokasta työtä ravitsemussuositusten soveltamisessa käytäntöön. Maksuton kouluruoka ja päiväkotiruoka sekä edullinen opiskelijaruokailu ovat arvokkaita etuja etenkin, kun niiden palveluja valittaessa ravitsemuksellinen laatu on mukana kriteereissä.
Huoli ravitsemuksen asemasta
Tutkimuksen rahoitus on viime vuosina kiristynyt ja se huolestuttaa Suvi Virtasta.
– Kun taloudessa on tiukkaa, silloin pitäisi erityisesti panostaa tutkimukseen ja koulutukseen, jotta löydetään uusia talouden moottoreita tai kustannuksia leikkaavia innovaatioita.
Hän pelkää, että ravitsemuksen merkitys terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä vaarantuu tutkimuskentässä leikkausten vuoksi.
– Ravitsemuksen roolin pitäisi päinvastoin kasvaa, koska sitä kautta voidaan sairauksia ehkäistä ja saada aikaan suuria säästöjä terveydenhoidon menoissa, Virtanen muistuttaa.
Kirjoittaja:
Leena Packalen on eläkkeellä oleva MMM ja toimittaja. Hän on ollut tekemässä Ravitsemuskatsausta sen alusta lähtien ensin toimitussihteerinä ja sitten toimituskunnan jäsenenä.
Ravitsemuskatsaus 2-2018Lapset ja nuoret5.12.2018