Maitovalmisteisiin on pakattu monipuolinen kattaus terveydelle tarpeellisia ravintoaineita. Säännöllinen, ravitsemussuositusten mukainen maitovalmisteiden käyttö on yhteydessä hyvään sydän-, verisuoni- ja syöpäterveyteen. Terveyden kannalta erityisen hyödyllistä näyttää tutkimusten mukaan olevan hapanmaitovalmisteiden käyttö.
Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on perehtynyt laaja-alaisesti maitovalmisteiden käyttöä ja terveyttä koskeviin tutkimuksiin. Hän kertoo, että säännöllinen maitovalmisteiden käyttö voi antaa suojaa muun muassa suolisto- ja rintasyöpää, tyypin 2 diabetesta sekä aivohalvausta vastaan.
Maitovalmisteet on yhdistetty myös hyvään painonhallintaan. Erityisesti jogurtin käyttö näyttää olevan hyödyllistä, jos haluaa välttää kilojen kertymistä.
Äskettäin julkaistu Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoitti, että runsaasti hapanmaitovalmisteita käyttävillä miehillä oli pienempi sydäninfarktin riski kuin näitä tuotteita vain vähän käyttävillä miehillä. Käytetyin hapanmaitovalmiste oli piimä.
Jogurtin ja juuston säännöllinen käyttö on Laatikaisen mukaan yhdistetty alentuneeseen lonkkamurtumien riskiin. Luuston kannalta tärkeitä ravintoaineita ovat maitovalmisteiden sisältämät D-vitamiini ja kalsium.
Merkittävä määrä päivittäisiä ravintoaineita
Suomalaiset ravitsemussuositukset neuvovat käyttämään päivittäin 5-6 desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita ja lisäksi 2-3 viipaletta juustoa. Tämä käyttömäärä kattaa merkittävän osan monen terveydelle välttämättömän ravintoaineen tarpeesta. Maito ja maitovalmisteet ovat erinomaisia proteiinin, kalsiumin, D-vitamiinin, jodin sekä B2- ja B12-vitamiinin lähteitä.
– Ravitsemussuositusten mukaisesta käyttömäärästä 60-kiloinen nainen saa koko päivän tarpeen kalsiumia ja B12-vitamiinia. B2-vitamiinin tarpeesta täyttyy 70 prosenttia ja jodin tarpeestakin 60 prosenttia, Laatikainen summaa.
Sopivasti, ei liikaa
Selvästi ravitsemussuosituksia runsaampi maidon ja maitovalmisteiden käyttö voi olla joidenkin sairauksien osalta myös riskiä lisäävä tekijä. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin suurentunut sydäninfarktin riski, kun hapattamattomien maitovalmisteiden, erityisesti maidon, käyttömäärä ylitti 9 desilitraa päivässä.
Aikaisempi tutkimusnäyttö taas osoittaa, että hyvin runsas maitovalmisteiden käyttö saattaa miehillä lisätä eturauhassyövän riskiä. Riskien hallinnassa auttaa, että käyttää maitovalmisteita suositusten mukaan.
Ikääntynyt hyötyy maidon proteiinista
Ikääntyminen lisää proteiinin tarvetta, mutta riittämätön proteiinin saanti on ikäihmisillä yleistä. Puolesta litrasta nestemäisiä maitovalmisteita ja parista viipaleesta juustoa 60-kiloinen nainen saa noin neljänneksen päivän proteiinitarpeesta.
– Ikääntyneiden kannattaa hyödyntää maitovalmisteita helppokäyttöisinä proteiinin lähteinä, Laatikainen muistuttaa.
Kaikenikäisten on hyvä satsata monipuoliseen ruokatottumusten kokonaisuuteen, koska sillä on eniten merkitystä terveyden kannalta.
– Maitovalmisteiden suositusten mukainen käyttö ei yksinään ratkaise terveyttä, Laatikainen sanoo.
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen on toimittaja, viestintäyrittäjä ja sanojen ammattilainen, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.
Lähde:
Maito & Terveys ry:n Näkökulmia suomalaiseen maitoon ja maitovalmisteisiin –seminaari 9.11.2018 Helsingissä.
Ravitsemuskatsaus 2-2018Lapset ja nuoret5.12.2018
Vastuullinen maidontuotanto on monen alan yhteistyötä
60 vuotta sitten Suomessa juotiin yli 350 litraa maitoa ja syötiin muutama kilo juustoa henkeä kohti vuodessa. Viime vuonna keskivertosuomalainen joi maitoa 112 litraa, mutta söi jogurttia lähes 20 kiloa ja juustoa yli 25 kiloa vuoden mittaan. Kulutustottumukset ovat muuttuneet samalla, kun tuotevalikoima on valtavasti kasvanut.
– Maitotuotteiden tärkeä rooli suomalaisten ruokapöydässä puolustaa syystäkin paikkaansa, aina ajan mukaisena ja uusiin makuihin taipuen, kiitos innovatiivisen maitoalamme. Maitoalalla tehdään jatkuvaa tutkimus- ja tuotekehitystyötä. Menestys ei olisi mahdollista ilman turvallista ja jäljitettävää raaka-ainetta, sanoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä puhuessaan Maito ja Terveys ry:n juhlaseminaarissa marraskuussa Helsingissä.
Lepän mukaan turvallisen ruoan kotimaassa voi välillä päästä unohtumaan, kuinka hyvää kotimainen maito onkaan ja minkälaisen työketjun sen tuominen pöytään vaatii.
– Maito ja maitovalmisteet ovat yksi hyvän ravitsemuksen kivijalka, Leppä totesi.
Dosentti Laura Hänninen Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskuksesta Helsingin yliopistosta muistutti, että vastuullinen tuottaja on lypsylehmän hyvinvoinnin kulmakivi.
– Tuottajamme ovat koulutettuja ja huolellisia, ja heidän asenteillaan on yhteys eläinten hyvinvointiin. Tämä on positiivinen noidankehä, Hänninen tarkensi.
Entäs ilmastonmuutos?
Tällä hetkellä käydään vilkasta keskustelua ilmastonmuutoksesta ja sen hillintäkeinoista. Myös ruoan tuotannon ja kulutuksen roolia ilmasto- ja ympäristökuormittajana pohditaan.
Johtava tutkija Perttu Virkajärvi Luonnonvarakeskuksesta kertoi, että Suomen kasvihuonekaasujen päästöistä maatalouden osuus on 11 prosenttia ja energiasektorin 75 prosenttia.
– Keskustelua sekoittaa globaalien ongelmien yleistäminen suomalaiseen tuotantoon. Kotimainen märehtijätuotanto on perustaltaan varsin toisenlaista kuin tuotannon suurvalloissa sekä tuotantotavaltaan että olosuhteiltaan.
Virkajärvi ei pidä lihankulutuksen vähentämistä kovin tehokkaana keinona ilmastonmuutoksen torjunnassa.
– Jos kotieläintuotteiden kulutus ahdistaa, kannattaa ostaa suomalaista. Silloin vähentää lihantuotannon globaaleja haittoja, kuten aavikoitumista, sademetsien tuhoa ja vesivarojen ehtymistä, Virkajärvi mainitsi.