Sopivaan suolan saantiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota jo varhaislapsuudessa. Suomalainen DAGIS-tutkimushanke osoittaa, että lasten suolan saanti on liiallista varhaisista vuosista lähtien. Päiväkoti-ikäiset lapset saavat ruoastaan suolaa keskimäärin yli viisi grammaa päivässä, kun suositeltava enimmäismäärä 2-5 –vuotialle lapsille olisi 3-4 grammaa vuorokaudessa.
Päivän aterioista lounas ja aamupala tuovat eniten suolaa lasten lautasille. Näistä saadaan yhteensä noin puolet päivän suolakuormasta. Päiväkodissa syötävistä aterioista saadaan enemmän suolaa kuin kodin aterioista. Tätä selittää kuitenkin se, että lapset syövät arkisin päiväkodissa tyypillisesti kolme päivittäistä ateriaa eli aamupalan, lounaan ja välipalan, kun taas kotona syödään vain päivällinen ja iltapala.
DAGIS-tutkimuksen varajohtaja, ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta kannustaa miettimään, miten lasten suolan saantia voisi vähentää.
– Suolan käyttö on paljolti oppimisasia. Jos tottuu syömään esimerkiksi puuron aina suolattomana, ei suolaa osaa siihen kaivatakaan. Sama toimii kuitenkin myös toisinpäin, Erkkola mainitsee.
Erkkola muistuttaa, että liika suolan saanti on jo lapsuudessa terveysriski, sillä suolan saannin ja verenpaineen välillä on suora yhteys. Suola rasittaa lapsen elimistöä ja altistaa verenpaineen nousulle varhaislapsuudesta saakka.
Huomio rasvan laatuun
Lasten sokerin saanti ei Erkkolan mukaan ole erityinen huoli. DAGIS-tutkimuksessa päiväkoti-ikäisten lasten keskimääräinen sokerin saanti ei ylittänyt ravitsemussuosituksissa annettua maksimiarvoa. Lapset syövät sokeripitoisia ruokia enemmän viikonloppuna kuin arkipäivisin.
Rasvan laadussa on edelleen parantamisen varaa. Tyydyttynyttä, kovaa rasvaa on lastenkin ruokavaliossa liikaa. Sen saannin vähentäminen olisi jo varhaislapsuudessa eduksi verenpaineen ja kolesterolitason hallinnalle.
Lasten ruokavalion laatu on kokonaisuudessaan parempi arkipäivinä kuin viikonloppuisin. Erkkolan mukaan tämä on hyvä osoitus siitä, että päiväkodeissa tarjotaan ravitsemuksellisesti laadukasta ruokaa. Lapset saavat muun muassa kuitua, folaattia ja D-vitamiinia ruoastaan enemmän päiväkotipäivinä kuin viikonloppuisin kotona. Päiväkotiruoassakin pitää kuitenkin edelleen kiinnittää huomiota suolan määrän vähentämiseen sekä rasvan laatuun.
Lisää D-vitamiinia ja rautaa
Alle kouluikäisten lasten ruoka sisältää edelleen hieman liian vähän D-vitamiinia, vaikka sitä saadaan ruoasta nyt selvästi enemmän kuin ennen vuotta 2010. Silloin nestemäisiin maitovalmisteisiin ja kasvimargariineihin alettiin lisätä D-vitamiinia aikaisempaa enemmän.
– Lasten kohentunut D-vitamiinitilanne on onnistuneen ravitsemuspolitiikan tulosta, Erkkola sanoo.
DAGIS-tutkimuksen mukaan lasten keskimääräinen D-vitamiinin saanti jää alle suositellun 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Tavoitteeseen päästään, kun lapset käyttävät säännöllisesti D-vitamiinivalmistetta.
– Juuri tämän vuoksi alle 18-vuotiaille suositellaan päivittäistä D-vitamiinivalmisteen käyttöä. Lapsille ja nuorille suositeltu valmisteannos on 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa, Erkkola muistuttaa.
Kivennäisaineista raudan saanti jää alle kouluikäisillä lapsilla alle suosituksen. Erkkolan mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikille lapsille pitäisi antaa rautalisää. Sen sijaan ruokavalion raudan lähteisiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Hyviä raudan lähteitä ovat liha, kala, maksa, täysjyvävilja, palkokasvit ja vihreät lehtivihannekset. Raudan imeytyminen tehostuu, kun samalla aterialla syö C-vitamiinipitoisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
Mukana 66 päiväkotia ja yli 800 lasta
DAGIS on monivuotinen tutkimushanke, jossa tutkitaan 3-6 –vuotiaiden päiväkotilasten elintapoja ja stressin säätelyä sekä päiväkotihenkilöstön työhyvinvointia. Tavoitteena on luoda päiväkodista terveyttä edistävä ympäristö sekä lapsille että aikuisille. Samalla pyritään kaventamaan perheen sosioekonomisesta taustasta johtuvia eroja lasten terveystottumuksissa.
Lasten ruoankäyttötiedot kerättiin vuosina 2015-2016 ruokapäiväkirjan ja ruoankäyttökyselyn avulla hieman yli 800 lapselta 66 päiväkodissa Uudellamaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Tutkimusmenetelmillä saatiin tietoa lasten ruoankäytöstä sekä päiväkodissa että kotona.
DAGIS-hanketta toteuttavat yhteistyössä Samfundet Folkhälsan, Helsingin yliopisto, Työterveyslaitos ja Seinäjoen Yliopistokeskus.
Lue lisää: www.dagis.fi
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen on toimittaja, viestintäyrittäjä ja sanojen ammattilainen, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.
Lähde:
DAGIS-tutkimuksen seminaari 7.11.2018 Helsingissä.
Ravitsemuskatsaus 2-2018Lapset ja nuoret5.12.2018