Pitkäaikainen stressi voi heijastua ruokatottumuksiin jo päiväkoti-ikäisillä lapsilla. ETM Hannele Sorvarin pro gradu –tutkimuksessa havaittiin, että hiusten korkea kortisolipitoisuus oli yhteydessä vähemmän terveystietoiseen ruokavaliotyyliin 3-6 –vuotiailla lapsilla.
Stressireaktio aktivoi elimistössä kortisolituotantoa. Akuuttia reaktiota voidaan mitata syljen, virtsan ja seerumin kortisolipitoisuudesta, mutta pitkäaikaisesti lisääntyneen kortisolituotannon hyvä mittari on hiuksen kortisolipitoisuus. Sorvarin tutkimuksessa lasten hiusnäytteistä tutkittiin edeltäneiden neljän kuukauden kortisolieritystä.
Päiväkotilapsilta löydettiin kolme erilaista ruokavaliotyyliä. Terveystietoisesti syövien lasten ruokavaliossa oli paljon muun muassa marjoja, täysjyväviljaa, maustamattomia maitotuotteita sekä pähkinöitä ja siemeniä.
Terveystietoisella ruokavaliotyylillä ja hiusnäytteen kortisolipitoisuudella oli yhteys: mitä enemmän lasten ruokatottumukset muistuttivat terveystietoista tyyliä, sitä pienempiä olivat hiusnäytteiden kortisolipitoisuudet. Kun kortisolipitoisuudet olivat korkeita, sitä todennäköisemmin lapsen ruokatottumukset muistuttivat vain vähän terveystietoista tyyliä.
Ruokatottumukset muodostuvat lapsuudessa
Sorvarin mukaan tutkimuksen tulokset tukevat pitkäaikaisen stressin ja laadultaan heikomman ruokavalion välistä yhteyttä. Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään, että aikuisilla stressi on yhteydessä huonolaatuiseen ruokavalioon ja ylipainoon. Samansuuntaisia tutkimustuloksia on saatu myös lapsilla. Stressaantuneena suositaan helposti energiatiheää, sokeri- ja rasvapitoista ruokaa.
– Stressi on läsnä jo päiväkoti-ikäisen lapsen elämässä. Sen taustalla voivat olla esimerkiksi perheeseen liittyvät elämäntilanteet, kiusaaminen ja päiväkotiympäristö ärsykkeineen. On tärkeää, että lapset eivät oppisi lievittämään stressiään ruoalla. Varhaislapsuus on ruokatottumusten muodostumisen kannalta merkittävä ajanjakso, joka muovaa myös myöhempää sairastumisriskiä, Sorvari sanoo.
Lisää tutkimuksia tarvitaan
Sorvarin pro gradu –tutkimuksen aineisto on osa DAGIS-tutkimushanketta. Pro gradussa hyödynnettiin vuosina 2015-2016 kerättyä tutkimusaineistoa, jossa oli mukana 66 päiväkotia Uudeltamaalta ja Etelä-Pohjanmaalta sekä kaikkiaan 864 iältään 3-6 –vuotiasta lasta. Lasten ruokatottumuksia selvitettiin ruoankäyttökyselyn ja ruokapäiväkirjojen avulla. Hiusten kortisolipitoisuutta tarkasteltiin neljän senttimetrin hiusnäytteestä. Lisäksi toteutettiin lapsen temperamenttikysely, taustakysely huoltajille sekä antoropometrisiä mittauksia.
– Tutkimuksen tulokset eivät ole yleistettävissä otoksen ulkopuolelle, mutta ne antavat aihetta lisätutkimuksiin, joissa selvitetään pitkäaikaisen stressin merkitystä lapsen ruokatottumusten muotoutumiselle ja pitkäaikaiselle terveydelle, Sorvari kertoo.
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen on toimittaja, viestintäyrittäjä ja sanojen ammattilainen, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.
Lähde:
DAGIS-tutkimuksen seminaari 7.11.2018 Helsingissä.
Ravitsemuskatsaus 2-2018Lapset ja nuoret5.12.2018