Maitotuotteiden käyttö vaikuttaa eniten veren D-vitamiinipitoisuuteen alakouluikäisillä lapsilla. Lasten tärkein D-vitamiinin lähde on vitaminoitu maito.
Jos lapsi ei käytä lainkaan vitaminoituja maitotuotteita, hänen D-vitamiinin saantiinsa on hyvä kiinnittää erityistä huomiota, toteaa lääketieteen lisensiaatti Sonja Soininen, jonka väitöstutkimus aiheesta tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa elokuun lopussa.
Soinisen väitöstutkimuksessa suurimmat veren D-vitamiinipitoisuudet havaittiin lapsilla, jotka joivat maitoa vähintään kolme lasillista päivässä tai liikkuivat yli kaksi tuntia päivittäin. Tytöillä myös D-vitamiinivalmisteiden käyttö oli yhteydessä korkeaan veren D-vitamiinipitoisuuteen.
Tutkitut 6-8 –vuotiaat lapset saivat lähes puolet päivittäisestä D-vitamiinistaan maidosta. Ravintorasvoista tuli noin 30 prosenttia ja kalaruoista noin 10 prosenttia D-vitamiinista. Lapsista 40 prosenttia ei käyttänyt lainkaan D-vitamiinilisää. Joka viidennellä lapsella veren D-vitamiinipitoisuus jäi alle 50 nmol/l, jota usein pidetään matalan pitoisuuden rajana.
Suositus: D-vitamiinivalmistetta ympärivuotisesti
Tutkimuksen alkumittausten jälkeen maitoon ja ravintorasvoihin lisättävän D-vitamiinin määrää on kaksinkertaistettu, joten tällä hetkellä vitaminoidut maitotuotteet ovat todennäköisesti entistä tärkeämpi D-vitamiinin lähde lasten ruokavaliossa. Myös D-vitamiinin saantisuositusta ja D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositusta on tutkimuksen alkumittausten jälkeen uudistettu Suomessa. Lapsille ja nuorille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä ympärivuotisesti.
Väitöstutkimus tehtiin Itä-Suomen yliopistossa osana biolääketieteen yksikön Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimusta. Alkumittauksiin vuosina 2007–2009 osallistui 512 iältään 6–8-vuotiasta Kuopiossa ensimmäisen luokan aloittanutta lasta.
Lue lisää:
Itä-Suomen yliopisto väitöstiedotteet: Vitaminoitu maito on lasten tärkein D-vitamiinin lähde
https://www.uef.fi/-/vitaminoitu-maito-on-lasten-tarkein-d-vitamiinin-lahde
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Ravitsemuskatsaus 2-2018Lapset ja nuoret5.12.2018