Nuorten aikuisten pysyvää painonhallintaa näyttää ennustavan kaksi asiaa: pitää syödä säännöllisesti eikä kannata laihduttaa. Tällaisiin tuloksiin päätyi laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Ulla Kärkkäinen lokakuussa tarkastetussa väitöskirjassaan.
Kärkkäinen selvitti väitöstutkimuksessaan painoon liittyvien ihanteiden, käyttäytymisen, painonmuutoksen ja terveyden välisiä yhteyksiä nuorilla aikuisilla kymmenen vuoden aikana. Tutkittavat vastasivat kyselyihin ensin 24-vuotiaana ja sen jälkeen kymmenen vuotta myöhemmin, 34-vuotiaana.
Tutkimuksen mukaan normaalipainon säilyttäminen on nuoren aikuisiän aikana useimmille haasteellista. Suurin osa tutkittavista lihoi kymmenessä vuodessa. Ikävuosien 24-34 välillä naiset lihoivat keskimäärin 0,9 kiloa ja miehet 1,0 kiloa vuodessa. Laihduttaminen ja epäsäännöllinen syöminen lisäsivät lihomisen riskiä sekä naisilla että miehillä.
Naisilla lihomisen riskiä lisäsi myös kahden tai sitä useamman lapsen saaminen, säännöllinen makeiden juomien käyttö ja vähäinen tyytyväisyys elämään. Miehillä tupakointi oli lihomisen riskitekijä.
Neljänneksen paino pysyi ennallaan
Noin neljännes tutkittavista onnistui pitämään painonsa ennallaan kymmenen vuoden kuluessa. Valtaosa heistä oli lähtötilanteessa normaalipainoisia. Naisista alle kahdeksan prosenttia ja miehistä vajaa neljä prosenttia laihtui kymmenen vuoden seurannan aikana.
Lihomiselta suojaavia tekijöitä oli naisilla fyysinen aktiivisuus ja miehillä korkeampi koulutustaso sekä suurempi lähtöpaino. Painoihanteet eivät vaikuttaneet tulevaan painonmuutokseen, vaikka valtaosa nuorista naisista ja melkein puolet nuorista miehistä oli tyytymättömiä painoonsa.
Häiriintynyt syöminen lisää psyykkistä pahoinvointia
Häiriintynyt syöminen 24-vuotiaana ennusti sekä naisilla että miehillä psyykkistä pahoinvointia ja miehillä myös huonoa itse arvioitua terveyttä kymmenen vuotta myöhemmin. Kärkkäisen mukaan häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen viittaa esimerkiksi se, että laskee kaloreita ja punnitsee ruokia, noudattaa ylettömän tiukkaa ruokavaliota tai jättää terveyssyihin tai eettisyyteen vedoten ruokavaliostaan pois ruoka-aineita, kun todellisuudessa välttelyn syynä on halu laihtua.
– Painonhallinnan tutkiminen on kohdistunut pääasiassa henkilöihin, jotka ovat ensin laihduttaneet ja sen jälkeen pitäneet tai yrittäneet pitää painoaan kurissa. Jos lihomista halutaan ehkäistä ennalta, on tärkeää tietää, mitkä tekijät auttavat ihmisiä alusta saakka pysymään normaalipainoisina, Kärkkäinen sanoo.
Ulla Kärkkäisen Helsingin yliopistossa toteutettu väitöstutkimus on osa laajaa FinnTwin 16 –tutkimusta. Siihen osallistui yli 5000 nuorta suomalaista miestä ja naista.
Lue lisää:
Ulla Kärkkäisen väitöskirja: Weight-related ideals, behaviors and long-term health in young adulthood
https://helda.helsinki.fi/handle/10138/246100
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Ravitsemuskatsaus 2-2018Lapset ja nuoret5.12.2018