Herkkävatsaiset saavat helposti oireita ruis- ja vehnäleivästä, mutta he voivat sietää tavanomaista paremmin leipää, jossa on vähennetty paksusuolessa kaasunmuodostusta aiheuttavien FODMAP-hiilihydraattien määrää. Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen väitöskirjassa tutkittiin tällaisten leipien siedettävyyttä henkilöillä, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä tai gluteeniherkkyys.
Tutkimuksen mukaan vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävää leipää voidaan käyttää osana kokonaisvaltaista FODMAP-rajoitusta ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa. Vähemmän FODMAP-hiilihydraatteja sisältävä leipä rajoitti koehenkilöillä kaasun kertymistä suolistoon, jolloin se samalla vähensi ilmavaivojen tunnetta, vatsakipua, vatsan kurinaa ja kramppeja.
Yhdellä kymmenestä on ärtyvä suoli
Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen mahasuolikanavan vaiva, jota esiintyy maailmanlaajuisesti noin yhdellä kymmenestä ihmisestä. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämät FODMAP-hiilihydraatit, gluteeni ja amylaasi-trypsiini inhibittorit (ATI) voivat aiheuttaa oireita ärtyvän suolen oireyhtymässä ja muissa toiminnallisissa vatsavaivoissa.
Reijo Laatikaisen väitöskirjassa tutkittiin erityisten hapatusmenetelmien avulla valmistettuja ruis- ja vehnäleipiä, joiden FODMAP- ja ATI-pitoisuudet olivat vähäisemmät kuin tavanomaisissa ruis- tai vehnäleivissä. Väitöstutkimuksessa on neljä erillistä satunnaistettua tutkimusta. Laatikainen väitteli aiheesta Helsingin yliopistossa syyskuussa.
Lue lisää:
Reijo Laatikaisen väitöskirja: Grains and irritable bowel syndrome – Randomised controlled trials with low FODMAP rye and wheat bread https://helda.helsinki.fi/handle/10138/240061
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Ravitsemuskatsaus 2-2018Lapset ja nuoret5.12.2018