Ensimmäisessä Ravitsemuskatsauksen numerossa 1/1979 oli ”Uutisia maidosta”, lyhyitä referaatteja maitoon liittyvästä tieteellisestä tutkimuksesta. Julkaisemme nyt uusia, ajankohtaisia uutisia maidosta ja maitovalmisteista.
Riittävä pitkäaikainen kalsiumin saanti parantaa lasten luuntiheyttä
Kalsiumin riittävä saanti lapsuudessa vaikuttaa luuston vahvuuteen, todetaan tuoreessa tutkimuksessa. Se kasvattaa luuntiheyttä ja vähentää osteopenian eli hieman alentuneen luuntiheyden riskiä. Tutkimuksessa riittävästi kalsiumia saaneilla lapsilla oli korkeammat luuntiheysarvot kuin vähemmän kalsiumia saaneilla lapsilla.
Tutkijat toteavat, että kalsiumin riittävän saannin vaikutukset näkyvät luustossa vasta pitkän ajanjakson kuluttua. Kalsiumin kiinnittyminen luustoon on jatkuva, dynaaminen prosessi. Siksi saannin riittävyyttä on tarpeen tutkia pitkäaikaisissa tutkimuksissa.
Tutkimuksessa 179 espanjalaisen lapsen kalsiumin saantia ja luuston tiheyttä seurattiin kolme vuotta. Kalsiumin saanti mitattiin ruokapäiväkirjoista ja sitä verrattiin suosituksiin. Lapset jaettiin kahteen ryhmään riittävän saannin todennäköisyyden mukaan. Luuston tiheysmittaukset tehtiin tutkimuksen lopussa.
Matalan luustontiheyden seuraus, osteoporoosi, on tärkeä terveysongelma maailmanlaajuisesti. Vahva luusto rakennetaan jo lapsena ja nuorena. Luuston maksimitiheys saavutetaan 20-30 vuoden iässä. Tämänkin jälkeen luusto uusiutuu jatkuvasti, koko elämän ajan.
Kalsiumia saa hyvin maitovalmisteista
Suositeltavan määrän kalsiumia saa helposti maidosta ja maitovalmisteista. Leikki-ikäisille riittää 4 desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita ja viipale juustoa. Isommille lapsille ja aikuisille suositellaan 5-6 desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita ja 2-3 viipaletta juustoa päivittäin.
Lähteet:
Closa-Monasterolo R ym. Adequate calcium intake during long periods improves bone mineral density in healthy children. Data from the Childhood Obesity Project. Nutrition Journal (2018) 17:46.
Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja VRN 2016.
Hapanmaitotuotteiden käyttö saattaa suojata sydäninfarktilta
Runsaasti hapatettuja maitotuotteita käyttävillä miehillä oli pienempi sydäninfarktiriski kuin näitä tuotteita vähän käyttävillä. Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuksen tulokset julkaistiin British Journal of Nutrition -tiedelehdessä.
Tutkittavat jaettiin neljään ryhmään vähärasvaisten, alle 3,5 prosenttia rasvaa sisältävien hapatettujen maitotuotteiden käytön mukaan. Ylimmässä neljänneksessä oli 26 prosenttia pienempi sydäninfarktiriski verrattuna alimpaan neljännekseen.
Yleisimmin käytetty vähärasvainen hapanmaitotuote oli piimä. Runsasrasvaisten hapanmaitotuotteiden, kuten juuston, käytöllä ei havaittu yhteyttä sydäninfarktiriskiin.
Sen sijaan hyvin runsas hapattamattomien maitotuotteiden käyttö oli yhteydessä suurentuneeseen sydäninfarktiriskiin. Käytetyin tuote tässä tuoteryhmässä oli maito, jota ylimmässä vertailuryhmässä käytettiin keskimäärin 9 dl päivässä. Pienemmillä käyttömäärillä ei ollut yhteyttä riskiin.
Itä-Suomen yliopiston Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksessa selvitettiin hapatettujen ja muiden maitotuotteiden käytön yhteyttä sydäninfarktiriskiin. Tutkimukseen osallistui noin 2000 miestä. Tutkittavien ruokavalio selvitettiin tutkimuksen alussa vuosina 1984–1989, minkä jälkeen heitä seurattiin keskimäärin 20 vuoden ajan. Seurannan aikana 472 miestä sai sydäninfarktin.
Aiemmissa tutkimuksissa hapatetuilla maitotuotteilla on havaittu muita maitotuotteita myönteisempiä vaikutuksia esimerkiksi veren rasva-arvoihin tai sydänsairauksien riskiin. Hapatettuja maitotuotteita ovat esimerkiksi juusto, jogurtti, viili, rahka, kefiiri ja piimä. Tutkimuksia on kuitenkin tehty vasta vähän.
Lähde:
Koskinen TT, Virtanen HEK, Voutilainen S, Tuomainen T-P, Mursu J, Virtanen JK. Intake of fermented and nonfermented dairy products and risk of incident CHD: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. British Journal of Nutrition. Julkaistu internetissä 29.10.2018. https://doi.org/10.1017/S0007114518002830
Maitokaakao on edullinen vaihtoehto palautumisjuomaksi
Maitokaakaon nauttiminen harjoituksen jälkeen näyttäisi olevan hyödyllistä. Maitokaakaolla havaittiin joko samanlaisia tai parempia tuloksia urheilusta palautumiseen kuin muilla palautumisjuomilla. Näin kertoo tuore usean tutkimuksen systemaattinen katsaus ja meta-analyysi.
Lisää tutkimuksia palautumisjuomista tarvitaan, mutta tämän meta-analyysin perusteella maitokaakaon voi sanoa olevan hyvä vaihtoehto ja varsin edullinen palautumisjuoma.
Maitokaakaossa on lihasten palautumiselle tarpeellisia proteiinia, hiilihydraattia, vettä ja elektrolyyttejä. Maitokaakao on niin ikään tehokas nestetasapainon palauttaja. Näiden ravitsemuksellisten ominaisuuksien takia maitokaakao on kiinnostava mahdollinen palautumisjuoma lisätutkimuksiin.
Lähde:
Amiri M ym. Chocolate milk for recovery from exercise: a systematic review and meta-analysis of controlled clinical trials. European Journal of Clinical Nutrition 2018. https://doi.org/10.1038/s41430-018-0187-x
Anoreksia heikentää myös luuston terveyttä
– Liian alhaisen painon tai kaoottisen syömiskäyttäytymisen seurauksena luusto on haurastunut ja hormonitoiminta häiriintynyt, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Mari Aalto HUS Syömishäiriöyksiköstä. Hän puhui Suomen Luustoliiton tilaisuudessa Helsingissä lokakuussa.
Anoreksiapotilaiden hoidon tavoitteena onkin normaali paino ja riittävä syöminen. Jos sairaudesta toipuessa painon annetaan jäädä liian matalaksi, ihan BMI-rajojen alatasoille, luusto ei palaudu riittävän vahvaksi.
Nuoret anorektikot ovat luuston kehityksen kriittisessä vaiheessa, sillä luuston huippumassa saavutetaan noin 20-25 vuotiaana. Kymmenen prosenttia enemmän luumassaa huippuvaiheessa merkitsee puolet pienempää riskiä osteoporoottiseen murtumaan aikuisena.
Aalto puhui potilaiden kiinnostuksesta vegaaniruokavalioon ja totesi, että anoreksiasta toipuessa on välttämätöntä syödä maitovalmisteita kalsiumin ja D-vitamiinin saannin riittävyydeksi. Maitovalmisteita on tarpeen olla lähes kaikilla aterioilla. Niistä saa vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi myös proteiinia.
Lähde:
Laillistettu ravitsemusterapeutti Mari Aalto, HUS Syömishäiriöyksikkö, esitys Suomen Luustoliitto ry:n mediaseminaarissa Helsingissä 8.10.2018
Kirjoittaja:
ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti Katariina Lallukka työskentelee Maito ja Terveys ry:ssä ravitsemusasiantuntijana ja viestintäpäällikkönä. Hän seuraa aktiivisesti maitoon liittyvää tutkimustietoa.
Ravitsemuskatsaus 2-2018Lapset ja nuoret5.12.2018