Karkkipäivä keksittiin alun perin Ruotsissa 1950-luvulla hammaskarieksen ehkäisyyn. Suomalaiset hammaslääkärit kopioivat karkkipäivän 1970-luvulla. Sitä markkinoitiin pienten lasten vanhemmille yhtenä keinona juuria yleinen hammaskaries suomalaislasten suista.
Kirjoittajan pro gradu -työssä osana DAGIS-tutkimusta havaittiin, että lähes 2/3 tutkittavista lapsista vietti karkkipäivää. Lapset, joilla oli karkkipäivä, saivat ruokavaliostaan enemmän lisättyä sokeria kuin ne, joilla karkkipäivää ei ollut. Tutkimusasetelmasta johtuen ei voi sanoa, että ero ryhmien välillä johtuu yksinomaan karkkipäivästä.
Tutkimuksesta voi kuitenkin päätellä, että karkkipäivä ei välttämättä ole hyvä keino rajoittaa lasten sokerinsaantia. Aiemmin on havaittu, että ruokien käytön rajoittaminen lisää kiinnostusta rajoitettavaa ruokaa kohtaan. Kun rajoitus poistuu, alun perin kiellettyä ruokaa saatetaan syödä suuria määriä.
Kielloista kohti joustavaa ruokasuhdetta
Lapset ovat luontaisesti persoja makealle. Monet lapset rakastavat karkkia. Olisi hyvä pohtia, kannattaako karkin kiehtovuutta entisestään lisätä rajoittamalla sen saantia vain yhteen päivään viikossa. Toisaalta vanhempien tehtävä on jollakin keinolla rajoittaa makeiden herkkujen määrää. Ravitsemussuosituksissa ne kuuluvat kolmion huipun sattumiin.
Kontrolli, säännöt ja kiellot eivät kuitenkaan kuulu tasapainoiseen ruokasuhteeseen. Joustava suhtautuminen herkutteluun on yhteydessä esimerkiksi onnistuneeseen painonhallintaan. Vanhempien olisikin hyvä miettiä miksi lapsille on karkkipäivä asetettu: Onko pelkona hallitsematon herkuttelu, jos sille ei ole sääntöjä? Onko herkuttelu perheessä sallittu vain kerran viikossa?
Karkkipäivä ei opeta kohtuullisuutta
Epäterveelliseksikin mielletyistä ruoista on lupa nauttia hyvillä mielin. Sille on syynsä, miksi sattumat ovat suosituspyramidin huipulla: terveelliseen ruokavalioon mahtuu ruokia, joiden ainoa funktio on maistua hyvältä – ravintosisällöstä viis. Herkuttelun jälkeen säilyy todennäköisemmin hyvä mieli, kun annoskoko pysyy kohtuullisena. Niin ei välttämättä käy karkkipäivänä, jos namia on pantattu koko viikko.
Yhden herkuttelupäivän sijaan voisi olla järkevämpää nauttia vaikkapa pieni jälkiruoka illallisella. Kylläisenä herkkujen annoskoko jää maltilliseksi, eikä herkkuhimo pääse kasvamaan mahdottomaksi. Kerran viikossa pidettävä karkkipäivä voi opettaa, että herkkua on syötävä, kun sitä on saatavilla – vaikkei tekisi mielikään. Onhan seuraavaan kertaan vielä pitkä aika.
Karkkipäivällä saatetaan ehkäistä kariesta. Kohtuullisuutta tai joustavaa suhtautumista herkutteluun se ei kuitenkaan opeta.
Kirjoittaja:
ETM Laura Kainu on kohtuudesta ja joustavasta ruokasuhteesta kiinnostunut ravitsemustieteilijä, joka rakastaa uimista. Hän työskentelee asiantuntijatehtävissä leipomoteollisuudessa.
Ravitsemuskatsaus 2-2018Lapset ja nuoret5.12.2018