Suomalaisen ruuan lipunkantaja
Tiina Lampisjärvi on suomalaisen ruuan brändin rakentaja, lipunkantaja ja Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja. Nyt hän on jäämässä eläkkeelle ja siirtämässä hyvillä mielin, mutta hiukan haikeana seuraajalleen Anni-Mari Syväniemelle Hyvää Suomesta -merkin vaalimisen ja kehittämisen.
– Seuraajani on saamassa arvokkaan perinnön. Toivottavasti hän pitää hyvää huolta tästä kansallisomaisuudesta.
Piti tulla agronomi
Tiina Lampisjärvestä piti tulla ruuan alkutuottaja, agronomi. Hän pyrki ja pääsikin opiskelemaan, mutta olisi ensin halunnut pitää vapaan vuoden ja kierrellä maailmaa. Siihen ei tiedekunta myöntänyt lupaa ja niinpä hän luopui opiskelupaikastaan. Kun uudelleen haku vuoden päästä tuli ajankohtaiseksi, hakuehtoihin oli tullut pakollinen esiharjoittelu. Siihen ei silloisessa olinpaikassa, Lontoossa ollut mahdollisuutta eikä aikaakaan ollut enää riittävästi.
Tiina Lampisjärvi vaihtoi valtiotieteelliseen tiedekuntaan opiskelemaan sosiaalitieteitä. Mutta sitten mieltä alkoi poltella kuitenkin ruoka-alalle. Ravitsemustieteestä tuli pääaine ja sosiaalitieteistä sivuaine.
– Opiskelin kauan ja hartaasti. Olin koko opiskeluajan töissä aina välillä opettajana ravintolakouluissa. Suunnittelin jo auskultoitumista ihan päteväksi opettajaksi. Tein vielä lapsenkin ennen Viikistä valmistumista, Tiina Lampisjärvi naurahtaa. Hänen mielestään työelämään tutustuminen opiskelun lomassa oli kuitenkin vain hyödyksi.
Ravitsemus ja liikunta kohtaavat
Ensimmäinen työpaikka valmistumisen jälkeen löytyi silloisen Kansanterveyslaitoksen (THL) syövänehkäisyn ravintotutkimuksesta. Mutta sitten kurssikaveri houkutteli Tiina Lampisjärven urheiluravitsemuksen pariin Kuntourheiluliittoon.
– Työ Kuntourheiluliitossa oli 1980-luvun loppupuolella innostavaa. Silloin tuntui, että teimme merkityksellistä työtä ja saimme paljon aikaan. Laadimme maan ensimmäiset urheilijan ravitsemussuositukset, joiden idea levisi kuntourheilun parista lajiliittoihinkin. Kehitin ravitsemusvalmennusta ja pyöritin kouluttajarengasta, jossa ravitsemusalan kollegat kiersivät ahkerasti valmentajakoulutuksissa kertomassa ravinnon merkityksestä urheilijan kehityksessä.
Lämmöllä Tiina Lampisjärvi muistelee myös vetämäänsä valtakunnallista KiintoNainen -kampanjaa. Siinä liikunnan ja ravitsemuksen ammattilaiset kokosivat pitäjiin naisryhmiä iloiseen yhdessäoloon oppimaan entistä parempia elämäntapoja.
– KiintoNainen -ryhmiä saattaa vieläkin olla toiminnassa jossain päin maata, hän arvelee.
Urheilujärjestöissä kului kaikkiaan 15 vuotta. Välillä Lampisjärvi toimi Voimisteluliiton leivissä, mutta palasi kunto- ja terveysliikunnan ohjelmapäälliköksi Kuntoliikuntaliittoon. Työnkuva hilautui vähitellen ravitsemuksesta entistä enemmän liikunnan ja koulutuksen puolelle.
– Rakensimme liikuntajärjestöille valtakunnallisen kunto- ja terveysliikunnan ohjaajien koulutusjärjestelmän, joka edelleenkin toimii. Opettajuus näyttää aina kiinnostaneen. Liekö isänperintöä, Tiina Lampisjärvi miettii. Isä oli maalaiskansakoulun opettaja.
Taistelua suomalaisen ruuan puolesta
Vuonna 2002 Tiina Lampisjärvi hakeutui uusille urille markkinoimaan ja puolustamaan suomalaista ruokaa. Hänestä tuli Finfood – Suomen Ruokatieto ry:n toiminnanjohtaja. Nyt piti perehtyä ja rakentaa laajat verkostot maamme ruokajärjestelmään. Työsarka on ollut monipuolinen ja tuntunut koko ajan tärkeältä ja tarpeelliselta.
Finfoodin juuret ulottuvat 1958 perustettuun Pellervon PR-keskukseen ja sen seuraajaan Maatalousalan tiedotuskeskukseen (MAT), jotka palvelivat alkutuotannon viestintätarpeita.
1990-luvulla alkoi näyttää selvältä, että Suomi liittyy EU:n jäseneksi ja maassa nousi hätä suomalaisen ruuan pärjäämisestä vapailla markkinoilla. Niinpä Pellervo-Seura ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, MTK perustivat MAT:n yhteyteen Hyvää Suomesta -projektin vuonna 1993.
EU-jäsenyys toteutui vuonna 1995. Elintarviketeollisuus ja kauppa tulivat mukaan suomalaisen ruuan rintamaan ja Finfood – Suomen Ruokatieto ry perustettiin vuonna 1996. Suomi sai jäsenyyden alussa viiden vuoden siirtymäajan, jolloin valtion rahaa sai käyttää kotimaisen tuotannon markkinointiin, vaikka se muutoin oli kiellettyä EU:n sisämarkkinoita vääristävänä.
Valtionrahoitus mahdollisti näyttävät TV-kampanjat, kun Hyvää Suomesta -merkkiä tehtiin voimallisesti tunnetuksi. Kun siirtymäaika päättyi vuonna 2000, Hyvää Suomesta -toiminta piti yksityistää ja rahoitus siirtää elinkeinon harteille. Maa- ja metsätalousministeriön rahoitus suomalaisen ruuan menekinedistämiseen loppui. Jopa nimi Finfood joutui viranomaisten tulkintojen hampaisiin. Siksi meillä on tänään Ruokatieto Yhdistys ry viestimässä suomalaisesta ruuasta ja hallinnoimassa elintarvikepakkauksissa näkyvää Hyvää Suomesta -merkkiä.

Hyvää Suomesta –merkki on Suomen arvostetuimpien brändien joukossa. Merkkiä pidetään suomalaisen ruokaketjun merkittävimpänä yhteistyön saavutuksena koko EU-kaudella.

Hyvää Suomesta –merkki on Suomen arvostetuimpien brändien joukossa. Merkkiä pidetään suomalaisen ruokaketjun merkittävimpänä yhteistyön saavutuksena koko EU-kaudella.

Hyvää Suomesta –merkki on Suomen arvostetuimpien brändien joukossa. Merkkiä pidetään suomalaisen ruokaketjun merkittävimpänä yhteistyön saavutuksena koko EU-kaudella.

Hyvää Suomesta –merkki on Suomen arvostetuimpien brändien joukossa. Merkkiä pidetään suomalaisen ruokaketjun merkittävimpänä yhteistyön saavutuksena koko EU-kaudella.

Hyvää Suomesta –merkki on Suomen arvostetuimpien brändien joukossa. Merkkiä pidetään suomalaisen ruokaketjun merkittävimpänä yhteistyön saavutuksena koko EU-kaudella.
Ylämäkiä, alamäkiä, yhteistyötä…
Työ suomalaisen ruuan eteen on ollut hyvin antoisaa mutta paikoin haastavaa. Rahasta tekee aina tiukkaa. Elintarvikeketjun toimijat ovat paitsi yhteistyökumppaneita, myös toistensa kilpailijoita markkinoilla. Yhteisen sävelen löytäminen vie aikaa, vaatii luovimista ja monesti kompromisseja.
– Työhömme heijastuu kuluttajien arvostus suomalaiseen ruokaan. Se oli korkealla EU-jäsenyyden alkuvaiheissa, mutta notkahti 2000-luvulla. Kun rajat aukenivat ja elintarviketuonti vapautui, me taisimme villiintyä siitä eksotiikasta, että kaikkea hienoa ulkomaista sai nyt kotimarketista.
Reilut kymmenen vuotta suomalaisen ruuan arvostus on taas ollut vahvassa nousussa, kotimaisuudesta on muodostunut pysyvä trendi. Eikä arvostus ole enää pelkästään isänmaallista protektionismia, vaan suomalaisen ruuan merkityksellisyys nähdään laajemmin ja monipuolisemmin jäljitettävyyden, vastuullisuuden ja luotettavuuden kannalta. Tiina Lampisjärveä ilahduttaa, että nuoret polvet ovat astumassa tiedostavan kulutuksen eturintamaan. Nuoret vakuuttuvat Hyvää Suomesta –merkistä, kun ovat tutustuneet sen tiukkoihin vaatimuksiin.
Tiina Lampisjärven mielestä Hyvää Suomesta -merkin vaatimukset on laadittu viisaasti ja matkan varrella niitä on vielä kiristetty kolme kertaa. Kaikki ruokaketjun toimijat ovat voineet sitoutua merkkiin. Hyvää Suomesta -merkkiä pidetään suomalaisen ruokaketjun merkittävimpänä yhteistyön saavutuksena koko EU-kaudella.
– Ei ole lähdetty lepsuilemaan, vaan on toimittu johdonmukaisesti ja pitkäjänteisesti jo 25 vuoden ajan. Nyt merkki kuuluu Suomen arvostetuimpien brändien joukkoon.
Ruokaa omasta maasta -teema otettiin vuonna 2012 Hyvää Suomesta -merkin rinnalle antamaan sille uutta ytyä. Tiukkojen kriteerien rinnalla haluttiin vedota myös tunteisiin. Yritykset ottivat sen mieluusti mukaan omaan mainontaansa. Nyt näyttää taas siltä, että tunteiden ohella turvallisuus ja luotettavuus ovat kuluttajille tärkeitä.
… ja ihania onnenkantamoisia
Tiina Lampisjärvi kertoo, kuinka tekemisen tuoksinassa jokin asia vain loksahtaa paikoilleen lähes itsestään.
Simolainen K-kauppias halusi Hyvää Suomesta -merkit hyllynreunoihin, jotta asiakkaat löytäisivät kotimaiset tuotteet helpommin hänen kaupastaan. Hän kertoi hankkeestaan kuvan kera sosiaalisessa mediassa. Kuluttajat innostuivat peukuttamaan. Naapuripitäjästäkin luvattiin tulla Simon puolelle ruokaostoksille, jos ei omaan markettiin saada samoja hyllytunnuksia.
Asia havaittiin nopeasti myös valtakunnallisesti. Ruokatieto tuotti aineistopohjat ja pelisäännöt hyllynreunaetiketeille. Nyt hyllymerkkejä on tarjolla Keskon kautta kaikille K-kaupoille. Näin somella ja verkostotyöllä vaikutetaan, mutta reaktionopeutta tarvitaan.
Ruokavientiä edistämässä
Suomalaisen ruuan haasteena on päästä vientimarkkinoille, saada laadukkaille tuotteille kotimaata laajemmat markkinat.
– Elintarviketeollisuus on Suomessa perinteisesti keskittynyt kotimarkkinaan ja viennissä on tyydytty lähinnä ylijäämävientiin, Lampisjärvi toteaa. Ruokatieto eli silloinen Finfood tarttui toimeen jo 2000-luvun puolivälissä, jolloin käynnistimme Food from Finland -hankkeen yritysten ja osin Sitran rahoituksella.
– Perustimme Food from Finland -verkkopalvelun ja järjestimme tapahtumia yhteistyössä suurlähetystöjen kanssa mm. Pietarissa, Hampurissa ja Lontoossa, mutta ei se silloin vielä ottanut riittävästi tuulta. Taisimme olla aikaamme edellä. Luotu palvelu myytiin eteenpäin, ja se toimii nykyisin osana Business Finlandia.
– Uusi vaihe viennin edistämiseksi alkoi vuonna 2014, kun me Ruokatiedossa teimme aloitteen nostaa arktisuus ja pohjoiseen sijaintiimme perustuvat seikat erilaistamaan suomalaista ruokaa kansainvälisillä markkinoilla. Yhdessä Luken kanssa rakensimme Arctic food from Finland -konseptin, jota yritykset voivat hyödyntää vientimarkkinoinnissaan. Konsepti on otettu hyvin vastaan ja se on saanut jalansijaa monien vientitoimijoiden viestinnässä, Tiina Lampisjärvi iloitsee.
Ruokatiedolle saattaa tulla uutta vientiin liittyvää roolia, jos selvitysmies Reijo Karhisen raportin ehdotuksia ryhdytään toteuttamaan. Karhinen kartoitti keinoja Suomen maatalouden ja elintarviketuotannon kannattavuuden parantamiseksi. Karhinen ehdottaa suomalaisen ruuan vientibrändin rakentamista valtiovallan ja elinkeinon yhteistyönä entistä voimakkaammin panostuksin.
– Ehdotuksiin kuuluu Hyvää Suomesta -merkkiin perustuva yhteinen laatu- ja jäljitettävyysjärjestelmä, joka vastaa globaalien toimijoiden vaatimuksiin ja tarjoaa samalla järkevän alustan Suomi-brändin rakentamiseen, Lampisjärvi kertoo.
Ruokakasvatuksen eturintamassa
Suomi on maailmassa edelläkävijämaita ruokakasvatuksen saralla. Kymmenen viime vuoden aikana ruokakasvatus on saanut meillä runsaasti huomiota osakseen. Tutkimus on nostanut esiin sen merkitystä ja monet toimijat ovat ryhtyneet sitä edistämään.
Ruokatiedolle koululaiset ovat aina olleet tärkeä kohderyhmä. Vuonna 1996 Finfood avasi toimialan ensimmäisenä internetiin kotisivut, jonne opetushallituksen rahoituksella koottiin oppimateriaalisivusto ruokaketjuista. Tietopohjainen ja pedagogisella asiantuntemuksella toteutettu oppimateriaali saavutti opettajien luottamuksen. Kouluille suunnatun toiminnan kattotermiksi otettiin ruokakasvatus kymmenisen vuotta sitten, kun oppimateriaalien lisäksi ryhdyttiin tuottamaan erilaisia opetuskokonaisuuksia.
– Vaikka resurssimme ruokakasvatuksen ylläpitämiseen ovat varsin rajalliset, oppimateriaalien sivuilla on edelleen 15 000 – 20 000 kävijää viikossa, Lampisjärvi kertoo.
Vuonna 2012 Ruokatieto käynnisti yläkoululaisille tarkoitetun Ruokavisa-osaamiskilpailun esikuvanaan jo pitkään toteutettu Metsävisa. Tavoitteena on kehittää koulun ruokakasvatusta ja lisätä nuorten tietämystä ruokaketjun vastuullisuudesta ja vastuullisesta kuluttajuudesta. Tänä vuonna visaan osallistuu noin 4 000 koululaista.

Ruokatiedon toteuttamalle Ruokavisalle myönnettiin huhtikuussa Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinto. Ruokavisa on edistänyt ansiokkaasti sekä suomalaista ruokakulttuuria että nuorten ruokakasvatusta valtakunnallisesti, palkinnon perusteluissa todetaan. Kuvassa on Ruokavisan loppukilpailun tunnelmia vuonna 2017. Kuva: Ruokatieto/Tomi Auersalmi

Ruokatiedon toteuttamalle Ruokavisalle myönnettiin huhtikuussa Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinto. Ruokavisa on edistänyt ansiokkaasti sekä suomalaista ruokakulttuuria että nuorten ruokakasvatusta valtakunnallisesti, palkinnon perusteluissa todetaan. Kuvassa on Ruokavisan loppukilpailun tunnelmia vuonna 2017. Kuva: Ruokatieto/Tomi Auersalmi

Ruokatiedon toteuttamalle Ruokavisalle myönnettiin huhtikuussa Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinto. Ruokavisa on edistänyt ansiokkaasti sekä suomalaista ruokakulttuuria että nuorten ruokakasvatusta valtakunnallisesti, palkinnon perusteluissa todetaan. Kuvassa on Ruokavisan loppukilpailun tunnelmia vuonna 2017. Kuva: Ruokatieto/Tomi Auersalmi

Ruokatiedon toteuttamalle Ruokavisalle myönnettiin huhtikuussa Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinto. Ruokavisa on edistänyt ansiokkaasti sekä suomalaista ruokakulttuuria että nuorten ruokakasvatusta valtakunnallisesti, palkinnon perusteluissa todetaan. Kuvassa on Ruokavisan loppukilpailun tunnelmia vuonna 2017. Kuva: Ruokatieto/Tomi Auersalmi

Ruokatiedon toteuttamalle Ruokavisalle myönnettiin huhtikuussa Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinto. Ruokavisa on edistänyt ansiokkaasti sekä suomalaista ruokakulttuuria että nuorten ruokakasvatusta valtakunnallisesti, palkinnon perusteluissa todetaan. Kuvassa on Ruokavisan loppukilpailun tunnelmia vuonna 2017. Kuva: Ruokatieto/Tomi Auersalmi

Ruokatiedon toteuttamalle Ruokavisalle myönnettiin huhtikuussa Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinto. Ruokavisa on edistänyt ansiokkaasti sekä suomalaista ruokakulttuuria että nuorten ruokakasvatusta valtakunnallisesti, palkinnon perusteluissa todetaan. Kuvassa on Ruokavisan loppukilpailun tunnelmia vuonna 2017. Kuva: Ruokatieto/Tomi Auersalmi
Ruokavisa toimii verkkovälitteisesti siten, että syksyllä julkaistaan uusi oppimateriaali ja vuoden alussa pelillinen osaamiskilpailu. Huhtikuussa toteutettavaan loppukilpailuun pääsee kolme parasta joukkuetta. Ruokavisa ei ole pelkkä tietovisa. Siinä testataan myös kädentaitoja ja yhteistyökykyä. Ruokavisan yhteistyökumppaneina ovat Kotitalousopettajien liitto ja MTK sekä loppukilpailun osalta tänä vuonna Fazer.
– Päiväkoti- ja alakouluikä ovat ruokakasvatuksen herkkyysvaiheita ja siellä pitäisi olla mukana. On hienoa, että kotitalous on nyt alakoulujenkin opetussuunnitelmassa. Olemme tuottaneet alakouluille oppimateriaaleja ruuan reiteistä ja viimeisimpänä Retki kauppaan aineiston, joka soveltuu ilmiömuotoiseen opetukseen. Ongelmana on, että opettajilla ei ole koulutusta ruokakasvatukseen. Siihen etsimme rahoitusta.
– Lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden kuluttajia ja ruokaketjun ammattilaisia – heidän ruokakasvatukseensa tulisi panostaa entistä enemmän. Näin varmistetaan maaperä suomalaisen ruuan menestykselle myös jatkossa, Tiina Lampisjärvi summaa.
Kirjoittaja:
Leena Packalen on eläkkeellä oleva MMM ja toimittaja. Hän on ollut tekemässä Ravitsemuskatsausta sen alusta lähtien ensin toimitussihteerinä ja sitten toimituskunnan jäsenenä.

Tiina Lampisjärvi on ollut Ruokatiedon toiminnanjohtaja vuodesta 2002 saakka. Hän jää tehtävästään eläkkeelle syyskuussa. ”Lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden kuluttajia ja ruokaketjun ammattilaisia, joten heidän ruokakasvatukseensa tulisi panostaa entistä enemmän. Näin varmistetaan maaperä suomalaisen ruuan menestykselle myös jatkossa”, Lampisjärvi sanoo.