Ruokavalio- ja liikuntaneuvonta auttaa raskausdiabeteksen ehkäisyssä

Ras­kaus­ajan elä­män­tapa­neu­von­ta tuo ter­veys­hyö­ty­jä. Suo­mes­sa tämä on to­det­tu RA­DIEL-tut­ki­muk­ses­sa, jos­sa on­nis­tut­tiin eh­käi­se­mään ras­kaus­di­a­be­tes­ta ras­kau­den­ai­kai­sen ruo­ka­va­lio- ja lii­kun­ta­neu­von­nan avul­la.  Ras­kaus­di­a­be­tes on so­ke­rinai­neen­vaih­dun­nan häi­riö, joka il­me­nee en­sim­mäi­sen ker­ran ras­kau­den ai­ka­na.

Ani­ta Val­ka­man väi­tös­kir­jas­sa tar­kas­tel­tiin ruo­ka­va­li­o­muu­tok­sia sekä li­ha­vuu­den ja ruo­ka­va­li­on yh­teyt­tä ras­kau­den­ai­kai­seen so­ke­ri-, ras­va- ja D-vi­ta­mii­ni­ai­neen­vaih­dun­taan RA­DIEL-tut­ki­muk­seen osal­lis­tu­neil­la nai­sil­la. Kai­kil­la tut­kit­ta­vil­la oli suu­ren­tu­nut ras­kaus­di­a­be­tek­sen ris­ki joh­tu­en li­ha­vuu­des­ta, ai­em­mas­ta ras­kaus­di­a­be­tek­ses­ta tai mo­lem­mis­ta.

Vähärasvaisen juuston käyttö eduksi

Tut­ki­muk­ses­sa ha­vait­tiin, että var­hais­ras­kau­des­sa saa­tu täy­den­tä­vä elä­män­tapa­neu­von­ta li­sä­si ras­kau­den­ai­kais­ta ka­lan ja vähä­ras­vai­sen juus­ton käyt­töä ver­rat­tu­na ta­van­o­mai­seen äi­tiys­neu­vo­loi­den elä­män­tapa­neu­von­taan. Vähä­ras­vais­ten juus­to­jen käyt­tö ras­vais­ten juus­to­jen si­jaan saat­taa olla yh­tey­des­sä pie­nem­pään ras­kaus­di­a­be­tes­ris­kiin ris­ki­ryh­mään kuu­lu­vil­la nai­sil­la.

Ras­kaus­di­a­be­tek­sen ris­kiä li­sää­vät li­ha­vuus ja ai­kai­sem­min sai­ras­tet­tu ras­kaus­di­a­be­tes. Myös ruo­ka­va­li­on laa­tu sekä ve­ren D-vi­ta­mii­ni­pi­toi­suus saat­ta­vat olla yh­tey­des­sä ras­kaus­di­a­be­tek­sen ke­hit­ty­mi­seen. Täl­lä het­kel­lä ei tie­de­tä, mil­lai­nen oli­si op­ti­maa­li­nen ruo­ka­va­lio ras­kaus­di­a­be­tek­sen eh­käi­sys­sä.

Val­ka­man väi­tös­tut­ki­muk­ses­sa ha­vait­tiin, että kor­ke­am­pi ve­ren D-vi­ta­mii­ni­pi­toi­suu­den nou­su ras­kau­den ai­ka­na oli yh­tey­des­sä pie­nem­pään ras­kaus­di­a­be­tek­sen ris­kiin vai­ke­as­ti ja sai­raal­loi­ses­ti li­ha­vil­la nai­sil­la. Li­säk­si saa­tiin viit­tei­tä sii­tä, että ruo­ka­va­li­on laa­dun pa­ra­ne­mi­nen saat­taa olla yh­tey­des­sä ate­rosk­le­roo­sia ai­heut­ta­vien kul­je­tus­pro­te­ii­nien ter­vey­del­le edul­li­sem­paan muo­toon ras­kau­den ai­ka­na.

Raskausdiabetes yleistyy kaikkialla maailmassa

Ras­kaus­di­a­be­tek­sen ylei­syys on kas­va­nut sa­man­ai­kai­ses­ti li­ha­vuu­den ylei­syy­den kans­sa kaik­ki­al­la maa­il­mas­sa. Ras­kaus­di­a­be­tek­sen eh­käi­syyn kan­nat­taa pa­nos­taa, sil­lä se li­sää ras­kaus­komp­li­kaa­ti­oi­den, tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen sekä sy­dän- ja veri­suo­ni­sai­rauk­sien ris­kiä.

– Vaik­ka täs­sä väi­tös­kir­jas­sa ha­vai­tut ruo­an­käy­tön muu­tok­set oli­vat vä­häi­siä ras­kau­den­ai­kai­sen elä­män­tapa­in­ter­ven­ti­on jäl­keen, ra­vit­se­mus­neu­von­taa tu­lee jat­kaa äi­tiys­neu­vo­la­käyn­tien yh­tey­des­sä ter­veel­li­sen ruo­ka­va­li­on edis­tä­mi­sek­si, Ani­ta Val­ka­ma to­te­aa.

Val­ka­man mu­kaan lisä­tut­ki­muk­set ovat tar­peen ar­vi­oi­ta­es­sa, tu­li­si­ko elä­män­tapa­neu­von­ta aloit­taa alku­ras­kau­den si­jaan jo ras­kau­den suun­nit­te­lu­vai­hees­sa neu­von­nan te­hok­kuu­den pa­ran­ta­mi­sek­si.

Lue li­sää:

Ani­ta Val­ka­man väi­tös­kir­ja: Die­ta­ry chan­ge, obe­si­ty and me­ta­bo­lic mar­kers in preg­nan­cy: stu­dies in wo­men at risk for ges­ta­ti­o­nal di­a­be­tes mel­li­tus. Hel­sin­gin yli­o­pis­to, lää­ke­tie­teel­li­nen tie­de­kun­ta (2019).

Suo­lis­to­mik­ro­bis­ton moni­muo­toi­suu­teen voi vai­kut­taa ruo­ka­tot­tu­muk­sil­la. Kui­tu­pi­toi­nen ruo­ka muo­vaa mik­ro­bis­ton koos­tu­mus­ta. Kuva: Pe­xels

Terveellinen ruokavalio ruokkii suolistomikrobiston monimuotoisuutta

Mitä moni­puo­li­sem­pi bak­tee­ri­kan­ta suo­lis­tos­sam­me ma­jai­lee, sitä pa­rem­pi se on ter­vey­den kan­nal­ta. Suo­lis­to­mik­ro­bis­ton moni­muo­toi­suu­teen voi vai­kut­taa ruo­ka­tot­tu­muk­sil­la. Var­sin­kin ra­vin­non kui­dut ja ras­vat muo­vaa­vat mik­ro­bis­ton koos­tu­mus­ta.

Tu­run yli­o­pis­tos­sa to­teu­te­tus­sa tut­ki­muk­ses­sa ha­vait­tiin, että ruo­ka­va­li­on hyvä ra­vit­se­muk­sel­li­nen laa­tu oli yh­tey­des­sä ras­kaa­na ole­vien nais­ten suo­lis­to­mik­ro­bis­ton moni­muo­toi­suu­teen. Moni­muo­toi­sin mik­ro­bis­to oli nai­sil­la, joi­den ruo­ka­tot­tu­muk­set vas­ta­si­vat hy­vin ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sia.

Suo­lis­to­mik­ro­bis­ton moni­muo­toi­suu­den vaje eli niuk­ka la­jien kir­jo voi olla yh­tey­des­sä mo­niin ter­veys­on­gel­miin. Se on ai­em­min yh­dis­tet­ty tut­ki­muk­sis­sa muun mu­as­sa li­ha­vuu­den, me­ta­bo­lis­ten sai­rauk­sien ja ma­ta­la-as­tei­sen tu­leh­duk­sen ris­kiin.

Tu­run yli­o­pis­ton tut­ki­muk­ses­sa oli mu­ka­na 84 nais­ta, joi­den ras­kaus oli alku­ras­kau­den vai­hees­sa. Kes­ki­mää­rin ras­kaus­viik­ko­ja oli ker­ty­nyt 14. Nais­ten ruo­ka­tot­tu­muk­sia sel­vi­tet­tiin ruu­an­käy­tön ky­se­lyn (FFQ) avul­la. Suo­lis­to­mik­ro­bis­ton moni­muo­toi­suut­ta tut­kit­tiin ulos­te­näyt­teis­tä.

Läh­de:

Tut­ki­ja, FT Kati Mok­ka­lan esi­tys Suo­men ra­vit­se­mus­tie­teen yh­dis­tyk­sen se­mi­naa­ris­sa 22.3.2019 Hel­sin­gis­sä.

Kir­joit­ta­ja:

ETM Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen on toi­mit­ta­ja, vies­tin­tä­y­rit­tä­jä ja sa­no­jen am­mat­ti­lai­nen, joka kir­joit­taa työk­seen ra­vit­se­muk­ses­ta ja ter­vey­des­tä.

Vähä­ras­vais­ten juus­to­jen käyt­tö ras­vais­ten juus­to­jen si­jaan voi olla yh­tey­des­sä pie­nem­pään ras­kaus­di­a­be­tes­ris­kiin ris­ki­ryh­mään kuu­lu­vil­la nai­sil­la. Kuva: Stu­dio Pi­qu­ant/Ant­ti Hal­la­kor­pi

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2019Näin suo­ma­lai­set syö­vät10.4.2019