Ruokavalio- ja liikuntaneuvonta auttaa raskausdiabeteksen ehkäisyssä
Raskausajan elämäntapaneuvonta tuo terveyshyötyjä. Suomessa tämä on todettu RADIEL-tutkimuksessa, jossa onnistuttiin ehkäisemään raskausdiabetesta raskaudenaikaisen ruokavalio- ja liikuntaneuvonnan avulla. Raskausdiabetes on sokerinaineenvaihdunnan häiriö, joka ilmenee ensimmäisen kerran raskauden aikana.
Anita Valkaman väitöskirjassa tarkasteltiin ruokavaliomuutoksia sekä lihavuuden ja ruokavalion yhteyttä raskaudenaikaiseen sokeri-, rasva- ja D-vitamiiniaineenvaihduntaan RADIEL-tutkimukseen osallistuneilla naisilla. Kaikilla tutkittavilla oli suurentunut raskausdiabeteksen riski johtuen lihavuudesta, aiemmasta raskausdiabeteksesta tai molemmista.
Vähärasvaisen juuston käyttö eduksi
Tutkimuksessa havaittiin, että varhaisraskaudessa saatu täydentävä elämäntapaneuvonta lisäsi raskaudenaikaista kalan ja vähärasvaisen juuston käyttöä verrattuna tavanomaiseen äitiysneuvoloiden elämäntapaneuvontaan. Vähärasvaisten juustojen käyttö rasvaisten juustojen sijaan saattaa olla yhteydessä pienempään raskausdiabetesriskiin riskiryhmään kuuluvilla naisilla.
Raskausdiabeteksen riskiä lisäävät lihavuus ja aikaisemmin sairastettu raskausdiabetes. Myös ruokavalion laatu sekä veren D-vitamiinipitoisuus saattavat olla yhteydessä raskausdiabeteksen kehittymiseen. Tällä hetkellä ei tiedetä, millainen olisi optimaalinen ruokavalio raskausdiabeteksen ehkäisyssä.
Valkaman väitöstutkimuksessa havaittiin, että korkeampi veren D-vitamiinipitoisuuden nousu raskauden aikana oli yhteydessä pienempään raskausdiabeteksen riskiin vaikeasti ja sairaalloisesti lihavilla naisilla. Lisäksi saatiin viitteitä siitä, että ruokavalion laadun paraneminen saattaa olla yhteydessä ateroskleroosia aiheuttavien kuljetusproteiinien terveydelle edullisempaan muotoon raskauden aikana.
Raskausdiabetes yleistyy kaikkialla maailmassa
Raskausdiabeteksen yleisyys on kasvanut samanaikaisesti lihavuuden yleisyyden kanssa kaikkialla maailmassa. Raskausdiabeteksen ehkäisyyn kannattaa panostaa, sillä se lisää raskauskomplikaatioiden, tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.
– Vaikka tässä väitöskirjassa havaitut ruoankäytön muutokset olivat vähäisiä raskaudenaikaisen elämäntapaintervention jälkeen, ravitsemusneuvontaa tulee jatkaa äitiysneuvolakäyntien yhteydessä terveellisen ruokavalion edistämiseksi, Anita Valkama toteaa.
Valkaman mukaan lisätutkimukset ovat tarpeen arvioitaessa, tulisiko elämäntapaneuvonta aloittaa alkuraskauden sijaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa neuvonnan tehokkuuden parantamiseksi.
Lue lisää:
Anita Valkaman väitöskirja: Dietary change, obesity and metabolic markers in pregnancy: studies in women at risk for gestational diabetes mellitus. Helsingin yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta (2019).

Suolistomikrobiston monimuotoisuuteen voi vaikuttaa ruokatottumuksilla. Kuitupitoinen ruoka muovaa mikrobiston koostumusta. Kuva: Pexels

Suolistomikrobiston monimuotoisuuteen voi vaikuttaa ruokatottumuksilla. Kuitupitoinen ruoka muovaa mikrobiston koostumusta. Kuva: Pexels

Suolistomikrobiston monimuotoisuuteen voi vaikuttaa ruokatottumuksilla. Kuitupitoinen ruoka muovaa mikrobiston koostumusta. Kuva: Pexels

Suolistomikrobiston monimuotoisuuteen voi vaikuttaa ruokatottumuksilla. Kuitupitoinen ruoka muovaa mikrobiston koostumusta. Kuva: Pexels

Suolistomikrobiston monimuotoisuuteen voi vaikuttaa ruokatottumuksilla. Kuitupitoinen ruoka muovaa mikrobiston koostumusta. Kuva: Pexels

Suolistomikrobiston monimuotoisuuteen voi vaikuttaa ruokatottumuksilla. Kuitupitoinen ruoka muovaa mikrobiston koostumusta. Kuva: Pexels
Terveellinen ruokavalio ruokkii suolistomikrobiston monimuotoisuutta
Mitä monipuolisempi bakteerikanta suolistossamme majailee, sitä parempi se on terveyden kannalta. Suolistomikrobiston monimuotoisuuteen voi vaikuttaa ruokatottumuksilla. Varsinkin ravinnon kuidut ja rasvat muovaavat mikrobiston koostumusta.
Turun yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että ruokavalion hyvä ravitsemuksellinen laatu oli yhteydessä raskaana olevien naisten suolistomikrobiston monimuotoisuuteen. Monimuotoisin mikrobisto oli naisilla, joiden ruokatottumukset vastasivat hyvin ravitsemussuosituksia.
Suolistomikrobiston monimuotoisuuden vaje eli niukka lajien kirjo voi olla yhteydessä moniin terveysongelmiin. Se on aiemmin yhdistetty tutkimuksissa muun muassa lihavuuden, metabolisten sairauksien ja matala-asteisen tulehduksen riskiin.
Turun yliopiston tutkimuksessa oli mukana 84 naista, joiden raskaus oli alkuraskauden vaiheessa. Keskimäärin raskausviikkoja oli kertynyt 14. Naisten ruokatottumuksia selvitettiin ruuankäytön kyselyn (FFQ) avulla. Suolistomikrobiston monimuotoisuutta tutkittiin ulostenäytteistä.
Lähde:
Tutkija, FT Kati Mokkalan esitys Suomen ravitsemustieteen yhdistyksen seminaarissa 22.3.2019 Helsingissä.
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen on toimittaja, viestintäyrittäjä ja sanojen ammattilainen, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.

Vähärasvaisten juustojen käyttö rasvaisten juustojen sijaan voi olla yhteydessä pienempään raskausdiabetesriskiin riskiryhmään kuuluvilla naisilla. Kuva: Studio Piquant/Antti Hallakorpi