Vapaa-ajan toimintaa kannattaa hyödyntää nuorten ruokakasvatuksessa

Nuor­ten oh­jat­tua va­paa-ajan toi­min­taa oli­si mah­dol­lis­ta hyö­dyn­tää ny­kyis­tä enem­män ruo­kaan liit­ty­väs­sä op­pi­mi­ses­sa. Opit­ta­vat asi­at konk­re­ti­soi­tu­vat ja tu­le­vat lä­hem­mäs nuor­ten elä­mää, kun ne si­do­taan itse te­ke­mi­seen, yh­tei­seen ruu­an­val­mis­tuk­seen ja yh­des­sä syö­mi­seen.

– Nuor­ten vas­tuun­kan­to omis­ta ruo­ka­tot­tu­muk­sis­ta kas­vaa, kun he val­mis­ta­vat itse ruo­kaa. Sik­si ruu­an­val­mis­tus­mah­dol­li­suuk­sien tar­jo­a­mi­nen ja yh­des­sä syö­mi­nen ovat hy­viä ta­po­ja ra­ken­taa nuo­ril­le op­pi­mis­ta tu­ke­via ym­pä­ris­tö­jä, to­te­aa tut­ki­ja Eila Kaup­pi­nen. Hän tut­ki kas­va­tus­tie­tei­den alaan kuu­lu­vas­sa väi­tös­kir­jas­saan ruo­ka­kas­va­tuk­sen mah­dol­li­suuk­sia nuo­ri­so­ta­loil­la.

Väi­tös­tut­ki­muk­sen mu­kaan hy­vät ruu­an­val­mis­tus­tai­dot voi­vat tu­kea nuo­ren ter­veel­li­siä ruo­ka­va­lin­to­ja. Nuo­ret op­pi­vat ruo­kaan ja ruu­an­val­mis­ta­mi­seen liit­ty­viä tie­to­ja ja tai­to­ja eni­ten ko­to­na ja kou­lus­sa, mut­ta nii­tä voi­daan vah­vis­taa myös har­ras­tus­toi­min­nas­sa. Nuo­ri­so­ta­loil­la tär­keä op­pi­mi­sen tapa on ver­tais­op­pi­mi­nen.

Nuo­ri op­pii yh­teis­työs­sä tois­ten kans­sa

Kaup­pi­sen väi­tös­tut­ki­muk­ses­sa mu­ka­na ol­leil­la nuo­ri­so­ta­loil­la to­teu­tet­tiin Nuo­ri­so­a­si­ain­kes­kuk­sen vuon­na 2015 käyn­nis­tä­mää Nu­ta­keit­tiö-toi­min­taa, jon­ka ta­voit­tee­na on edis­tää nuor­ten ter­veel­lis­tä syö­mis­tä, ruu­an­val­mis­tus­tai­to­ja ja kes­tä­vää ku­lut­ta­mis­ta.

Nu­ta­keit­ti­ös­sä nuo­ret itse va­lit­se­vat, mitä ruo­kaa ja mil­lä oh­jeil­la val­mis­te­taan. Kun ruo­ka on val­mis­ta, se myös syö­dään yh­des­sä.

Ver­tais­op­pi­mi­sen hyö­dyt tu­li­vat vah­vas­ti esiin nuor­ten pu­hees­sa. He pi­ti­vät hy­vä­nä, että nuo­ri­so­ta­lol­la saa har­joi­tel­la ruu­an­val­mis­tus­tai­to­ja ja sa­mal­la op­pia toi­sil­ta nuo­ril­ta myös uu­sia ta­po­ja teh­dä asi­oi­ta.

– Ruu­an val­mis­ta­mi­nen ja syö­mi­nen yh­des­sä ver­tais­ten kans­sa näyt­tää ole­van nuo­ril­le mie­le­käs­tä ja in­nos­ta­vaa. Kun nuo­ri op­pii it­sel­leen mer­ki­tyk­sel­li­ses­sä toi­min­ta­ym­pä­ris­tös­sä yh­des­sä ver­tais­ten­sa kans­sa, opi­tut yk­sit­täi­set asi­at muo­dos­ta­vat ko­ko­nai­suuk­sia ja voi­vat siir­tyä osak­si nuo­ren joka­päi­väis­tä toi­min­taa, Kaup­pi­nen to­te­aa väi­tös­kir­jas­saan.

Tiedon tulva lisää ruokakasvatuksen tarvetta

Kaup­pi­sen mu­kaan ruo­ka­kas­va­tuk­sen mer­ki­tys ko­ros­tuu nyky-yh­teis­kun­nas­sa, kos­ka tut­ki­tun tie­don rin­nal­la var­sin­kin so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa le­vi­ää mo­nen­lais­ta ko­ke­mus­a­si­an­tun­ti­joi­den ju­lis­ta­maa tie­toa.

– Ruo­kaan ja syö­mi­seen liit­ty­vät tie­dot ja tai­dot aut­ta­vat nuo­ria ar­vi­oi­maan tie­to­jen oi­keel­li­suut­ta ja so­vel­ta­maan nii­tä omas­sa elä­mäs­sä.

Kaup­pi­nen pi­tää ruo­ka­kas­va­tuk­sen ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­sen kan­nal­ta tär­ke­ä­nä, että nuor­ten eri pai­kois­sa op­pi­mat tie­dot ja tai­dot muo­dos­ta­vat nuor­ten ar­keen liit­ty­viä ko­ko­nai­suuk­sia. Sik­si ruo­ka­kas­va­tuk­ses­sa tar­vi­taan ny­kyis­tä enem­män yh­teis­työ­tä eri toi­mi­joi­den vä­lil­lä.

Eila Kaup­pi­sen tut­ki­muk­ses­sa on hyö­dyn­net­ty Nuo­ri­so­ba­ro­met­ri 2015 -ky­se­lyä, jo­hon vas­ta­si 1894 iäl­tään 15–29-vuo­ti­as­ta nuor­ta. Li­säk­si ai­neis­toa ke­rät­tiin nuor­ten ryh­mä­kes­kus­te­luin, ha­vain­noi­mal­la nuor­ten toi­min­taa ja haas­tat­te­le­mal­la nuo­ri­so­työn­te­ki­jöi­tä. Ryh­mä­kes­kus­te­lui­hin osal­lis­tui vuon­na 2016 kak­si­kym­men­tä­yksi 13–17-vuo­ti­as­ta nuor­ta nel­jäl­lä Hel­sin­gin kau­pun­gin nuo­ri­so­ta­lol­la.


Lue li­sää:

Eila Kaup­pi­sen väi­tös­kir­ja: Moni­ää­ni­nen ruo­ka­ym­pä­ris­tö – ruo­ka­kas­va­tuk­sen mah­dol­li­suu­det nuo­ri­so­ta­loil­la (Hel­sin­gin yli­o­pis­to, 2018).

Kir­joit­ta­ja:

Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Tut­ki­ja Eila Kaup­pi­sen mu­kaan nuor­ten vas­tuun­kan­to omis­ta ruo­ka­tot­tu­muk­sis­ta kas­vaa, kun he val­mis­ta­vat itse ruo­kaa. Kuva: Pe­xels

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2019Näin suo­ma­lai­set syö­vät10.4.2019