Kanadan ruokasuositukset suurennuslasin alla

Kommenttipuheenvuoro

Ka­na­das­sa vast­i­kään uu­dis­tet­tu ruo­ka­suo­si­tus (Ca­na­da`s food-gui­de) on he­rät­tä­nyt kes­kus­te­lua myös Suo­mes­sa. Se nou­dat­te­lee kui­ten­kin pää­osin sa­mo­ja peri­aat­tei­ta kuin vas­taa­va suo­ma­lai­nen ra­vit­se­mus­suo­si­tus, jon­ka val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­ta vii­mek­si uu­dis­ti vuon­na 2014.

Mo­lem­mil­le on yh­teis­tä mm. suo­si­tus syö­dä moni­puo­li­ses­ti, pa­ran­taa ra­vin­non ras­vo­jen laa­tua, suo­sia pro­te­ii­nin läh­tei­nä kas­vi­kun­nas­ta pe­räi­sin ole­via elin­tar­vik­kei­ta ja vä­hen­tää sekä so­ke­rin että suo­lan käyt­töä.

Erojakin löytyy

Ruo­kien va­lin­taa kos­ke­va suo­si­tus on tii­vis­tet­ty lau­tas­mal­lin kal­tai­sek­si ku­vak­si ”Food gui­de snaps­hot”. Yksi ero Suo­men lau­tas­mal­liin ver­rat­tu­na on se, että pro­te­ii­nin läh­tei­nä ko­ros­tu­vat eri­lai­set päh­ki­nät ja sie­me­net ver­rat­tu­na eläin­pe­räi­siin pro­te­ii­nin läh­tei­siin. Mai­to­val­mis­tei­ta edus­taa an­nos luon­non­jo­gurt­tia.

Toi­nen ero on se, että Ka­na­das­sa suo­si­tel­laan kor­vaa­maan so­ke­ri­pi­toi­set juo­mat ve­del­lä. Nes­te­mäi­set vähä­ras­vai­set mai­to­val­mis­teet mai­ni­taan vaih­to­eh­dok­si ve­del­le. Ka­na­das­sa mai­don käyt­tö ruo­ka­juo­ma­na ei kuu­lu sii­nä mää­rin ruo­ka­pe­rin­tei­siin kuin Suo­mes­sa. Sik­si mai­dol­la on ka­na­da­lai­ses­sa suo­si­tuk­ses­sa vä­häi­sem­pi roo­li kuin meil­lä Suo­mes­sa.

Kol­mas ero on se, että pe­ru­na on si­joi­tet­tu kas­vis­ten lo­ke­roon, eikä vaih­to­eh­dok­si vil­jal­le ku­ten Suo­mes­sa. Tä­mä­kin liit­ty­nee mai­don ta­voin pe­ru­nan vä­häi­sem­pään roo­liin Ka­na­dan ruo­ka­kult­tuu­ris­sa Suo­meen ver­rat­tu­na. Yl­lät­tä­vä ero on myös se, että min­kään ruo­ka-ai­neen käyt­tö­mää­räs­tä ei ole an­net­tu mää­räl­lis­tä suo­si­tus­ta – ei edes sie­men­ten käyt­tö­mää­räs­tä toi­sin kuin Suo­mes­sa.

Ruokaperinteitä kunnioitetaan

Suo­si­tuk­ses­sa tuo­daan esiin ruo­ka­pe­rin­tei­den säi­lyt­tä­mi­sen tär­keyt­tä, kos­ka nii­den tie­de­tään edis­tä­vän myös ter­veel­li­sen ra­vit­se­muk­sen to­teu­tu­mis­ta ja li­sää­vän ruu­an nau­tit­ta­vuut­ta. Ka­na­dan vä­es­töön kuu­luu yli 250 et­ni­sel­tä taus­tal­taan eri­lais­ta ih­mis­ryh­mää, joi­den kult­tuu­ri, ruo­ka­pe­rin­teet ja elin­ta­vat voi­vat poi­ke­ta suu­res­ti­kin toi­sis­taan. Tämä on otet­tu tie­toi­ses­ti huo­mi­oon suo­si­tus­ta laa­dit­ta­es­sa.

Opastusta tietoiseen syömiseen

Syö­mis­käyt­täy­ty­mi­seen liit­ty­vät asi­at ovat sel­väs­ti suu­rem­mas­sa roo­lis­sa Ka­na­dan kuin Suo­men suo­si­tuk­ses­sa. Suo­si­tuk­ses­sa pai­no­te­taan sitä, että ruo­an li­säk­si on tär­ke­ää myös se, mis­sä, mil­loin, mik­si ja mi­ten syö­dään.  Syö­mi­seen opas­te­taan käyt­tä­mään ai­kaa, an­ne­taan vink­ke­jä nä­län ja kyl­läi­syy­den tun­tei­den erot­ta­mi­seen sekä kan­nus­te­taan ruo­kai­le­maan mui­den seu­ras­sa. Li­säk­si ko­ros­te­taan ruu­as­ta naut­ti­mi­sen tär­keyt­tä.

Ka­na­das­sa on uu­dis­tet­tu elin­tar­vik­kei­den tuo­te­se­los­teet, joi­den hyö­dyn­tä­mi­seen opas­te­taan mo­nin konk­reet­ti­sin esi­mer­kein. Myös mai­non­nan vai­ku­tus­ta ruo­ka­va­lin­toi­hin va­lo­te­taan ja var­sin­kin las­ten al­tis­tu­mi­ses­ta ruo­ka­mai­non­nal­le va­roi­tel­laan.

Syö­mis­käyt­täy­ty­mi­seen liit­ty­vät asi­at ovat sel­väs­ti suu­rem­mas­sa roo­lis­sa Ka­na­dan kuin Suo­men suo­si­tuk­ses­sa.

Vinkkejä ruuan valintaan ja valmistukseen

Ka­na­dan suo­si­tuk­ses­sa opas­te­taan kan­sa­lai­sia ruo­kien val­mis­ta­mi­seen huo­mat­ta­vas­ti laa­jem­min ver­rat­tu­na Suo­men suo­si­tuk­seen. Sii­nä ko­ros­te­taan laa­duk­kai­den ruo­ka-ai­nei­den va­lin­taa, ker­ro­taan suo­si­tel­ta­vis­ta ruu­an­val­mis­tus­me­ne­tel­mis­tä sekä ta­lou­del­li­ses­ta ruo­kien va­lin­nas­ta. Suo­si­tuk­ses­sa on jopa 41 eri­tyyp­pi­sen ruu­an re­sep­tiä sekä mo­nia esi­merk­ke­jä aamu- ja väli­pa­loik­si – val­miit an­nok­set myös valo­ku­vat­tui­na. Nii­tä us­koi­si ruo­ka-asi­ois­sa poro­peu­ka­lon­kin in­nos­tu­van ko­kei­le­maan.

Suo­si­tuk­sia kä­si­tel­lään erik­seen tei­ni-ikäis­ten, pien­ten las­ten ja hei­dän van­hem­pien­sa sekä ikään­ty­vän vä­es­tön näkö­kul­mas­ta. Li­säk­si opas­te­taan ruo­kien va­lin­taan myös ko­din ulko­puo­lel­la ku­ten kou­luis­sa, työ­pai­koil­la ja lai­tok­sis­sa ruo­kail­les­sa.

Suo­si­tuk­sen ha­vain­nol­li­nen ku­vi­tus ja teks­tin väl­jyys in­nos­ta­vat sen tut­kis­ke­luun. Suo­si­tus­ta lu­kies­sa tu­lee mie­li­kuva, että vaik­ka pe­rus­tie­dot ra­vin­nos­ta ja ruo­ka-ai­neis­ta oli­si­vat va­ja­vai­set, suo­si­tus­ten avul­la on help­po läh­teä ko­kei­le­maan ja to­teut­ta­maan ter­veel­lis­tä ruo­ka­va­li­o­ta.

Ka­na­dan ruo­ka­suo­si­tuk­set 

Kir­joit­ta­ja:

Ra­vit­se­mus­tie­teen do­sent­ti, FT Pau­la Ha­ka­la on syys­kuus­sa 2017 eläk­keel­le jää­nyt Ke­lan ra­vit­se­mus­a­si­an­tun­ti­ja, joka nau­tis­ke­lee ym­pä­ri vuo­den oman puu­tar­han mar­ja-, he­del­mä- ja kas­vis­sa­dos­ta sekä eri ta­voin luon­nos­sa liik­ku­mi­ses­ta.

Ka­na­das­sa mai­don käyt­tö ruo­ka­juo­ma­na ei kuu­lu sii­nä mää­rin ruo­ka­pe­rin­tei­siin kuin Suo­mes­sa. Sik­si ku­vi­tuk­ses­sa mai­to­val­mis­tei­ta edus­taa an­nos luon­non­jo­gurt­tia.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2019Näin suo­ma­lai­set syö­vät10.4.2019