Kanadassa vastikään uudistettu ruokasuositus (Canada`s food-guide) on herättänyt keskustelua myös Suomessa. Se noudattelee kuitenkin pääosin samoja periaatteita kuin vastaava suomalainen ravitsemussuositus, jonka valtion ravitsemusneuvottelukunta viimeksi uudisti vuonna 2014.
Molemmille on yhteistä mm. suositus syödä monipuolisesti, parantaa ravinnon rasvojen laatua, suosia proteiinin lähteinä kasvikunnasta peräisin olevia elintarvikkeita ja vähentää sekä sokerin että suolan käyttöä.
Erojakin löytyy
Ruokien valintaa koskeva suositus on tiivistetty lautasmallin kaltaiseksi kuvaksi ”Food guide snapshot”. Yksi ero Suomen lautasmalliin verrattuna on se, että proteiinin lähteinä korostuvat erilaiset pähkinät ja siemenet verrattuna eläinperäisiin proteiinin lähteisiin. Maitovalmisteita edustaa annos luonnonjogurttia.
Toinen ero on se, että Kanadassa suositellaan korvaamaan sokeripitoiset juomat vedellä. Nestemäiset vähärasvaiset maitovalmisteet mainitaan vaihtoehdoksi vedelle. Kanadassa maidon käyttö ruokajuomana ei kuulu siinä määrin ruokaperinteisiin kuin Suomessa. Siksi maidolla on kanadalaisessa suosituksessa vähäisempi rooli kuin meillä Suomessa.
Kolmas ero on se, että peruna on sijoitettu kasvisten lokeroon, eikä vaihtoehdoksi viljalle kuten Suomessa. Tämäkin liittynee maidon tavoin perunan vähäisempään rooliin Kanadan ruokakulttuurissa Suomeen verrattuna. Yllättävä ero on myös se, että minkään ruoka-aineen käyttömäärästä ei ole annettu määrällistä suositusta – ei edes siementen käyttömäärästä toisin kuin Suomessa.
Ruokaperinteitä kunnioitetaan
Suosituksessa tuodaan esiin ruokaperinteiden säilyttämisen tärkeyttä, koska niiden tiedetään edistävän myös terveellisen ravitsemuksen toteutumista ja lisäävän ruuan nautittavuutta. Kanadan väestöön kuuluu yli 250 etniseltä taustaltaan erilaista ihmisryhmää, joiden kulttuuri, ruokaperinteet ja elintavat voivat poiketa suurestikin toisistaan. Tämä on otettu tietoisesti huomioon suositusta laadittaessa.
Opastusta tietoiseen syömiseen
Syömiskäyttäytymiseen liittyvät asiat ovat selvästi suuremmassa roolissa Kanadan kuin Suomen suosituksessa. Suosituksessa painotetaan sitä, että ruoan lisäksi on tärkeää myös se, missä, milloin, miksi ja miten syödään. Syömiseen opastetaan käyttämään aikaa, annetaan vinkkejä nälän ja kylläisyyden tunteiden erottamiseen sekä kannustetaan ruokailemaan muiden seurassa. Lisäksi korostetaan ruuasta nauttimisen tärkeyttä.
Kanadassa on uudistettu elintarvikkeiden tuoteselosteet, joiden hyödyntämiseen opastetaan monin konkreettisin esimerkein. Myös mainonnan vaikutusta ruokavalintoihin valotetaan ja varsinkin lasten altistumisesta ruokamainonnalle varoitellaan.
Vinkkejä ruuan valintaan ja valmistukseen
Kanadan suosituksessa opastetaan kansalaisia ruokien valmistamiseen huomattavasti laajemmin verrattuna Suomen suositukseen. Siinä korostetaan laadukkaiden ruoka-aineiden valintaa, kerrotaan suositeltavista ruuanvalmistusmenetelmistä sekä taloudellisesta ruokien valinnasta. Suosituksessa on jopa 41 erityyppisen ruuan reseptiä sekä monia esimerkkejä aamu- ja välipaloiksi – valmiit annokset myös valokuvattuina. Niitä uskoisi ruoka-asioissa poropeukalonkin innostuvan kokeilemaan.
Suosituksia käsitellään erikseen teini-ikäisten, pienten lasten ja heidän vanhempiensa sekä ikääntyvän väestön näkökulmasta. Lisäksi opastetaan ruokien valintaan myös kodin ulkopuolella kuten kouluissa, työpaikoilla ja laitoksissa ruokaillessa.
Suosituksen havainnollinen kuvitus ja tekstin väljyys innostavat sen tutkiskeluun. Suositusta lukiessa tulee mielikuva, että vaikka perustiedot ravinnosta ja ruoka-aineista olisivat vajavaiset, suositusten avulla on helppo lähteä kokeilemaan ja toteuttamaan terveellistä ruokavaliota.
Kanadan ruokasuositukset
Kirjoittaja:
Ravitsemustieteen dosentti, FT Paula Hakala on syyskuussa 2017 eläkkeelle jäänyt Kelan ravitsemusasiantuntija, joka nautiskelee ympäri vuoden oman puutarhan marja-, hedelmä- ja kasvissadosta sekä eri tavoin luonnossa liikkumisesta.
Ravitsemuskatsaus 1-2019Näin suomalaiset syövät10.4.2019