Hyvän ravitsemuksen edistäminen on tärkeä osa kuntien lakisääteistä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyötä. Tämän työn tueksi valtion ravitsemusneuvottelukunta on valmistellut tukimateriaalia yhteistyössä kuntaliiton ja asiantuntijoiden kanssa.
Materiaali sisältää ohjelehtisen ja tarkistuslistat hyvää ravitsemusta tukevista toimenpiteistä kunnille sekä sosiaali- ja terveyspalveluille. Lisäksi pian avataan nettisivut, joissa on toimia tukevia työkaluja, lisätietoa ja hyviä käytäntöjä. Materiaali korvaa aikaisemman Ravitsemuksella hyvinvointia -oppaan.
Hyvä ravitsemus on poliittinen päätös -ohjelehtisessä kuvataan keinoja, joilla ravitsemusta voidaan edistää sekä annetaan ohjeistusta siitä, miten ravitsemusasiat voidaan kirjata hyvinvointikertomukseen ja -suunnitelmaan. Työtä tehdään yhteistyössä eri hallinnonalojen ja toimijoiden kanssa niin, että päätökset välittyvät asiakkaiden arkeen. Näin hyvä ravitsemus toteutuu tasavertaisesti eri väestöryhmissä. Hyvä ravitsemus edistää terveyttä ja hyvinvointia, mutta tukee myös kestävää kehitystä ja alueellista elinvoimaa.
Tarkastuslista 1 kunnille (pdf) on tarkoitettu työkaluksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä ravitsemuksen yhteistyöryhmiin päättäjille ja toiminnasta vastuussa oleville virkamiehille. Tarkastuslistassa kysytään muun muassa:
- miten ravitsemusasioita sisällytetään kunnan päätöksentekoa ohjaaviin asiakirjoihin,
- miten ravitsemuslaatu huomioidaan kunnan ruokatarjonnassa,
- miten ravitsemusasiantuntijoiden osaamista hyödynnetään sekä
- miten ravitsemussuosituksia käytetään palvelutuotannon ohjauksessa.
Lisäksi on kysymyksiä siitä, miten varhaiskasvatuksessa, kouluissa, työelämässä ja ikääntyneiden kohdalla tuetaan terveyttä edistävän ravitsemuksen toteutumista.
Tarkastuslista 2 on tehty sosiaali- ja terveyspalveluille (pdf) kunnissa, kuntayhtymissä (ml. sairaanhoitopiirit) sekä yksityisen ja kolmannen sektorin palvelutuotannossa. Mukana on kysymyksiä ravitsemuksen huomioimisesta osana sosiaali- ja terveyspalvelujen johtamista, palvelua ja hoitoa. Kysymykset kattavat muun muassa ravitsemukseen liittyvän yhteistyön, henkilökunnan koulutuksen, viestinnän, osallisuuden edistämisen, vajaaravitsemuksen tunnistamisen sekä ravitsemusasioiden kirjaamisen asiakassuunnitelmiin eri väestöryhmissä. Sen lisäksi on huomioitu vuosittainen raportointi toimintakertomuksessa, osavuosikatsauksessa, hyvinvointisuunnitelman toteumassa tai muussa virallisessa asiakirjassa.
Tarkistuslistoja ja ohjelehtistä jaettiin ensimmäistä kertaa Kuntaliiton järjestämässä kuntien hyvinvointiseminaarissa 15.5.2019 ja Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen kevätseminaarissa 18.5.2019. Materiaali tulee saataville valtion ravitsemusneuvottelukunnan nettisivuille www.ruokavirasto.fi/vrn/ravitsemuksellahyvinvointia
Kirjoittaja:
Dosentti Sirpa Sarlio toimii neuvottelevana virkamiehenä sosiaali- ja terveysministeriössä.
Ravitsemuskatsaus 2-2019Vastuullisuus13.6.2019