Ruuan hiilijalanjäljen pohtiminen ei yksistään riitä, kun pyrkimyksenä on tehdä kestäviä ruokavalintoja. Kestävä ruokavalio on laajempi kokonaisuus kuin ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutukset. Kestävä ruokavalio on myös terveellinen ja sen ravintosisältö täyttää ravitsemussuositukset.
– Kestävyys ja terveellisyys ovat ruokalautasella hyvin yhdistettävissä. Samalla kestävä ruokavalio huomioi kuitenkin myös muita ulottuvuuksia, kuten sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia, eettisiä kysymyksiä, ruokahävikkiä, resurssien käyttöä ja kulttuurista hyväksyttävyyttä, kertoo neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Sarlion mukaan terveyttä edistävä ruoka on useimmiten myös kestävää. Kestävien ruokavalintojen näkökulma on huomioitu vuonna 2014 julkaistuissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa. Kansalliset ravitsemussuositukset pohjautuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, joiden päivitystyö on tänä vuonna aloitettu.
– Uusissa ravitsemussuosituksissa kestävyys tulee todennäköisesti vielä nykyistä vahvemmin mukaan, Sarlio uskoo.
Lisää kasviksia, vähemmän lihaa
Jo nyt valintojen tekeminen ravitsemussuositusten mukaisesti veisi suomalaisten ruokatottumuksia kestävämpään suuntaan. Lautasella se tarkoittaisi ennen kaikkea runsaampaa kasvisten määrää ja kohtuullisempaa punaisen lihan ja lihavalmisteiden määrää.
Noin kahdeksan kymmenestä aikuisesta käyttää kasviksia, hedelmiä ja marjoja liian vähän. Yhtä moni mies syö punaista lihaa ja lihavalmisteita enemmän kuin suositellaan.
– Kasvisten, hedelmien ja marjojen käytön lisääminen vähentää ilmastokuormitusta ja rehevöitymistä. Ensisijaisesti kannattaa suosia kotimaisia satokauden kasviksia. Kotimaiset palkokasvit eli herneet ja pavut ovat kestävämpiä valintoja kuin soija. Perunaa kannattaa valita riisin sijaan, Sarlio kertoo.
Punaista lihaa ja lihavalmisteita tulisi ravitsemussuositusten mukaan käyttää korkeintaan 500 grammaa viikossa. Miehillä keskimääräinen kulutus on kuitenkin lähes 800 grammaa viikossa. Myös neljännes naisista syö punaista lihaa enemmän kuin suositellaan.
– Punaisen lihan ja lihavalmisteiden käytön vähentäminen vie ruokatottumuksia kestävämpään suuntaan, sillä se vähentää ruokatottumusten hiilijalanjälkeä, Sarlio summaa.
Lähes kaikkien kalojen hiilijalanjälki on pienempi kuin lihan. Kala kuuluukin kestävään ja ympäristöystävälliseen ruokavalioon. Kestävin valinta on kotimainen luonnonkala, sillä sen kalastus poistaa vedestä ravinteita ja vähentää vesistöjen rehevöitymistä. Uhanalaisten ulkomaisten kalalajien käyttöä on syytä välttää.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Lähde:
Sirpa Sarlion esitykset Ilmamastonmuutoksen terveysvaikutukset –seminaarissa 13.5.2019 ja Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen kevätseminaarissa 17.5.2019 Helsingissä.
Ravitsemuskatsaus 2-2019Vastuullisuus13.6.2019
Kestävät ruokavalinnat lautasella