Ravitsemussuositukset ohjaavat kohti kestäviä valintoja

Ruu­an hii­li­ja­lan­jäl­jen poh­ti­mi­nen ei yk­sis­tään rii­tä, kun pyr­ki­myk­se­nä on teh­dä kes­tä­viä ruo­ka­va­lin­to­ja. Kes­tä­vä ruo­ka­va­lio on laa­jem­pi ko­ko­nai­suus kuin ruu­an il­mas­to- ja ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­set. Kes­tä­vä ruo­ka­va­lio on myös ter­veel­li­nen ja sen ra­vin­to­si­säl­tö täyt­tää ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set.

– Kes­tä­vyys ja ter­veel­li­syys ovat ruo­ka­lau­ta­sel­la hy­vin yh­dis­tet­tä­vis­sä. Sa­mal­la kes­tä­vä ruo­ka­va­lio huo­mi­oi kui­ten­kin myös mui­ta ulot­tu­vuuk­sia, ku­ten so­si­aa­li­sia ja ta­lou­del­li­sia vai­ku­tuk­sia, eet­ti­siä ky­sy­myk­siä, ruo­ka­hä­vik­kiä, re­surs­sien käyt­töä ja kult­tuu­ris­ta hy­väk­syt­tä­vyyt­tä, ker­too neu­vot­te­le­va vir­ka­mies Sir­pa Sar­lio so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ös­tä.

Vain yksi lau­ta­nen, mut­ta mo­nen­lai­sia kes­tä­vyy­den vaa­ti­muk­sia. Läh­de: Sir­pa Sar­lio /STM

Sar­li­on mu­kaan ter­veyt­tä edis­tä­vä ruo­ka on useim­mi­ten myös kes­tä­vää. Kes­tä­vien ruo­ka­va­lin­to­jen näkö­kul­ma on huo­mi­oi­tu vuon­na 2014 jul­kais­tuis­sa suo­ma­lai­sis­sa ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sis­sa. Kan­sal­li­set ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set poh­jau­tu­vat poh­jois­mai­siin ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­siin, joi­den päi­vi­tys­työ on tänä vuon­na aloi­tet­tu.

– Uu­sis­sa ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sis­sa kes­tä­vyys tu­lee to­den­nä­köi­ses­ti vie­lä ny­kyis­tä vah­vem­min mu­kaan, Sar­lio us­koo.

Lisää kasviksia, vähemmän lihaa

Jo nyt va­lin­to­jen te­ke­mi­nen ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten mu­kai­ses­ti vei­si suo­ma­lais­ten ruo­ka­tot­tu­muk­sia kes­tä­väm­pään suun­taan. Lau­ta­sel­la se tar­koit­tai­si en­nen kaik­kea run­saam­paa kas­vis­ten mää­rää ja koh­tuul­li­sem­paa pu­nai­sen li­han ja liha­val­mis­tei­den mää­rää.

Noin kah­dek­san kym­me­nes­tä ai­kui­ses­ta käyt­tää kas­vik­sia, he­del­miä ja mar­jo­ja lii­an vä­hän. Yhtä moni mies syö pu­nais­ta li­haa ja liha­val­mis­tei­ta enem­män kuin suo­si­tel­laan.

– Kas­vis­ten, he­del­mien ja mar­jo­jen käy­tön li­sää­mi­nen vä­hen­tää il­mas­to­kuor­mi­tus­ta ja re­he­vöi­ty­mis­tä. Ensi­si­jai­ses­ti kan­nat­taa suo­sia ko­ti­mai­sia sato­kau­den kas­vik­sia. Ko­ti­mai­set pal­ko­kas­vit eli her­neet ja pa­vut ovat kes­tä­väm­piä va­lin­to­ja kuin soi­ja. Pe­ru­naa kan­nat­taa va­li­ta rii­sin si­jaan, Sar­lio ker­too.

Pu­nais­ta li­haa ja liha­val­mis­tei­ta tu­li­si ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten mu­kaan käyt­tää kor­kein­taan 500 gram­maa vii­kos­sa. Mie­hil­lä kes­ki­mää­räi­nen ku­lu­tus on kui­ten­kin lä­hes 800 gram­maa vii­kos­sa. Myös nel­jän­nes nai­sis­ta syö pu­nais­ta li­haa enem­män kuin suo­si­tel­laan.

– Pu­nai­sen li­han ja liha­val­mis­tei­den käy­tön vä­hen­tä­mi­nen vie ruo­ka­tot­tu­muk­sia kes­tä­väm­pään suun­taan, sil­lä se vä­hen­tää ruo­ka­tot­tu­mus­ten hii­li­ja­lan­jäl­keä, Sar­lio sum­maa.

Lä­hes kaik­kien ka­lo­jen hii­li­ja­lan­jäl­ki on pie­nem­pi kuin li­han. Kala kuu­luu­kin kes­tä­vään ja ym­pä­ris­tö­ys­tä­väl­li­seen ruo­ka­va­li­oon. Kes­tä­vin va­lin­ta on ko­ti­mai­nen luon­non­kala, sil­lä sen ka­las­tus pois­taa ve­des­tä ra­vin­tei­ta ja vä­hen­tää ve­sis­tö­jen re­he­vöi­ty­mis­tä. Uhan­a­lais­ten ulko­mais­ten kala­la­jien käyt­töä on syy­tä vält­tää.

Kes­tä­vät ruo­ka­va­lin­nat lau­ta­sel­la

Va­lin­to­jen te­ke­mi­nen ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten mu­kai­ses­ti vei­si suo­ma­lais­ten ruo­ka­tot­tu­muk­sia kes­tä­väm­pään suun­taan. Lau­ta­sel­la se tar­koit­tai­si en­nen kaik­kea run­saam­paa kas­vis­ten mää­rää ja koh­tuul­li­sem­paa pu­nai­sen li­han ja liha­val­mis­tei­den mää­rää.

Kir­joit­ta­ja:

Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Läh­de:

Sir­pa Sar­li­on esi­tyk­set Ilma­mas­ton­muu­tok­sen ter­veys­vai­ku­tuk­set –se­mi­naa­ris­sa 13.5.2019 ja Ra­vit­se­mus­te­ra­peut­tien yh­dis­tyk­sen ke­vät­se­mi­naa­ris­sa 17.5.2019 Hel­sin­gis­sä.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2019Vas­tuul­li­suus13.6.2019