RuokaMinimi: Kestävä ruokavalio rakentuu terveellisyyden varaan

Ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set täyt­tä­väl­lä ruo­ka­va­li­o­muu­tok­sel­la voi­daan saa­vut­taa noin 40 pro­sent­tia pie­nem­mät il­mas­to­vai­ku­tuk­set ruu­an­ku­lu­tuk­ses­sa, osoit­taa Luon­non­vara­kes­kuk­sen ja Suo­men ym­pä­ris­tö­kes­kuk­sen tut­ki­mus. Ruo­ka­Mi­ni­mi-hank­kees­sa tar­kas­tel­tiin nel­jää vaih­to­eh­tois­ta ruo­ka­va­li­o­ta suh­tees­sa ny­kyi­seen, kes­ki­mää­räi­seen suo­ma­lai­seen ruo­ka­va­li­oon. Ar­vi­oin­nin läh­tö­koh­ta­na oli, että muut­tu­neet ruo­ka­va­li­ot täyt­tä­vät ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set.

Vaih­to­eh­toi­sia ruo­ka­va­li­oi­ta oli nel­jä:
1) li­han mää­rä pie­ne­nee puo­leen
2) li­han mää­rä pie­ne­nee kol­mas­o­saan
3) ka­lai­sa
4) ve­gaa­ni.

Hank­keen tu­los­ten mu­kaan ruo­ka­va­li­on il­mas­to­vai­ku­tus ja ve­sis­tö­jä re­he­vöit­tä­vä vai­ku­tus pie­ne­ne­vät, kun eläin­pe­räis­ten tuot­tei­den osuut­ta ruo­ka­va­li­os­sa vä­hen­ne­tään. Il­mas­to­ys­tä­väl­li­nen ja ra­vit­se­va ruo­ka­va­lio si­säl­tää pal­jon kas­vi­pe­räi­siä tuot­tei­ta eli kas­vik­sia, mar­jo­ja, pal­ko­kas­ve­ja, koko­jyvä­vil­jaa, päh­ki­nöi­tä ja sie­me­niä. Run­saas­ti ko­ti­mais­ta luon­non­ka­laa si­säl­tä­vän ruo­ka­va­li­on il­mas­to­vai­ku­tuk­set ovat pie­nem­mät kuin li­haa si­säl­tä­vien ruo­ka­va­li­oi­den, mut­ta suu­rem­mat kuin ve­gaa­ni­ruo­ka­va­li­on.

– Jon­kin ver­ran li­haa si­säl­tä­vän ruo­ka­va­li­on il­mas­to­vai­ku­tuk­ses­sa pääs­tään kui­ten­kin mel­ko lä­hel­le ve­gaa­ni­ruo­ka­va­li­on il­mas­to­vai­ku­tus­ta, jos maa­ta­lou­des­sa teh­dään sa­man­ai­kai­ses­ti toi­men­pi­tei­tä pel­to­maan hii­li­va­ran­non yllä­pi­tä­mi­sek­si, ker­too hank­keen vas­tuul­li­nen joh­ta­ja Mer­ja Saa­ri­nen Lu­kes­ta.

Maito sopii ilmastoystävälliseen ruokavalioon

Saa­ri­sen mu­kaan mai­to so­pii osak­si il­mas­to­ys­tä­väl­lis­tä, kes­tä­vää ruo­ka­va­li­o­ta. Il­mas­to­ys­tä­väl­li­nen ja ra­vit­se­va ruo­ka­va­lio voi olla ve­gaa­ni­ruo­ka­va­lio, mut­ta myös mai­toa si­säl­tä­vä kas­vis­ruo­ka­va­lio tai ka­laa ja mai­toa si­säl­tä­vä ruo­ka­va­lio.

– Li­säk­si se voi olla vä­hän li­haa ja run­saas­ti mai­toa si­säl­tä­vä ruo­ka­va­lio, mi­kä­li pel­lon hii­li­va­ran­non vä­he­ne­mi­nen py­säy­te­tään. Kes­tä­vä ruo­ka­va­lio voi si­säl­tää eri­lai­sia yk­si­löl­li­siä ruo­ka­va­li­oi­ta, Saa­ri­nen sa­noo.

Ruo­ka­Mi­ni­mi-hank­keen mu­kaan il­mas­to- ja ra­vit­se­mus­hyö­ty­jä tuo­vaan ruo­ka­va­li­oon siir­ty­mi­nen li­sää kas­vi­pe­räis­ten tuot­tei­den mää­rää ruo­ka­va­li­os­sa mer­kit­tä­väs­ti. Sik­si hal­lit­tu ruo­ka­va­li­o­muu­tos vaa­tii tu­ek­seen koko ruo­ka­jär­jes­tel­mään vai­kut­ta­via toi­men­pi­tei­tä, ku­ten mer­kit­tä­viä in­ves­toin­te­ja kas­vin­tuo­tan­non ja -ja­los­tuk­sen li­sää­mi­sek­si.

Lue li­sää

Kir­joit­ta­ja:

Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Läh­de:

Mer­ja Saa­ri­sen esi­tys Ra­vit­se­mus­te­ra­peut­tien yh­dis­tyk­sen ke­vät­se­mi­naa­ris­sa 17.5.2019. Läh­tee­nä li­säk­si www.luke.fi

Il­mas­to­ys­tä­väl­li­nen ruo­ka­va­lio si­säl­tää pal­jon kas­vi­pe­räi­siä tuot­tei­ta eli kas­vik­sia, mar­jo­ja, pal­ko­kas­ve­ja, koko­jyvä­vil­jaa, päh­ki­nöi­tä ja sie­me­niä. Ko­ti­mais­ta luon­non­ka­laa si­säl­tä­vän ruo­ka­va­li­on il­mas­to­vai­ku­tuk­set ovat pie­nem­mät kuin li­haa si­säl­tä­vien ruo­ka­va­li­oi­den, mut­ta suu­rem­mat kuin ve­gaa­ni­ruo­ka­va­li­on. Kuva: Pe­xels

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2019Vas­tuul­li­suus13.6.2019