Ravitsemus mukaan ruuan ympäristövaikutusten arviointiin

Ra­vit­se­mus on ruu­an tär­kein teh­tä­vä. Sii­tä huo­li­mat­ta ra­vit­se­mus­ta ei ny­kyi­sen kan­sain­vä­li­sen käy­tän­nön mu­kaan pää­sään­töi­ses­ti huo­mi­oi­da ruu­an elin­kaa­ri­ar­vi­oin­nis­sa. Luon­non­vara­kes­kuk­sen tut­ki­ja Mer­ja Saa­ri­nen sa­noo, että ra­vit­se­mus tu­li­si si­säl­lyt­tää ar­vi­oin­nin jo­kai­sel­le ta­sol­le.

– Maa­pal­lon ra­jat on saa­vu­tet­tu, olem­me kes­kel­lä eko­lo­gis­ta krii­siä. Tämä ai­heut­taa suu­ren muu­tos­pai­neen ih­mis­ten ruo­ka­tot­tu­muk­sil­le. Kes­tä­vä muu­tos tar­vit­see tu­ek­seen luo­tet­ta­vaa tie­toa. Ra­vit­se­muk­sel­li­ses­ti hy­vin eri­lais­ten tuot­tei­den il­mas­to­vai­ku­tus­ta ei voi ver­tail­la, jos ra­vit­se­mus­ta ei ote­ta ar­vi­oin­nis­sa huo­mi­oon, Saa­ri­nen to­te­aa.

Hyödylliset ja haitalliset ravintoaineet huomioon

Elin­kaa­ri­ar­vi­oin­ti on eni­ten käy­tet­ty me­ne­tel­mä ruo­ka­tuot­tei­den ym­pä­ris­tö­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­nis­sa ja ver­tai­lus­sa. Mer­ja Saa­ri­nen ke­hit­ti ja ar­vi­oi vii­me vuo­den lo­pul­la tar­kas­te­tus­sa väi­tös­kir­jas­saan me­ne­tel­miä, joil­la ra­vit­se­mus voi­daan kyt­keä ruu­an elin­kaa­ri­ar­vi­oin­tiin tuo­te- ja ate­ri­a­ta­soil­la, joil­la ku­lut­ta­jat te­ke­vät ruo­ka­va­lin­to­jaan.

Elin­kaa­ri­ar­vi­oin­nis­sa ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­set il­moi­te­taan toi­min­nal­lis­ta yk­sik­köä koh­ti, esi­mer­kik­si il­mas­to­vai­ku­tus hii­li­di­ok­si­di­ek­vi­va­lent­tei­na (CO2-ekv) liha­ki­loa koh­ti. Ruu­an ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia voi­daan elin­kaa­ri­ar­vi­oin­nis­sa tar­kas­tel­la kol­mel­la ta­sol­la: ruo­ka­va­li­on, ate­ri­an ja tuot­tei­den ta­sol­la. Saa­ri­sen väi­tös­kir­jas­sa ke­hi­tet­tiin ar­vi­oin­tiin ra­vit­se­muk­sel­li­sia toi­min­nal­li­sia yk­si­köi­tä.

Par­hai­ten ra­vit­se­mus voi­daan si­säl­lyt­tää ruu­an elin­kaa­ri­ar­vi­oin­tiin ter­vey­del­le hyö­dyl­li­siin ra­vin­to­ai­nei­siin pe­rus­tu­van ra­vin­to­aine­in­dek­sin avul­la. Ter­vey­del­le hai­tal­li­set ra­vin­to­ai­neet lii­te­tään tar­kas­te­luun eril­li­sel­lä in­dek­sil­lä. Eko­lo­gi­ses­ti ja ra­vit­se­muk­sel­li­ses­ti kes­tä­vät ruo­ka­tuot­teet voi­daan mää­rit­tää käyt­tä­mäl­lä näi­tä kah­ta ar­vi­oin­ti­ta­paa rin­nak­kain.

– Täl­lai­nen ar­vi­oin­ti­tapa ker­too tuot­teen il­mas­to­te­hok­kuu­des­ta eri ra­vin­to­ai­nei­den läh­tee­nä, Saa­ri­nen ker­too.

Yk­sit­täi­siin ra­vin­to­ai­nei­siin pe­rus­tu­vaa ar­vi­oin­tia voi­daan li­säk­si käyt­tää täy­den­tä­vä­nä me­ne­tel­mä­nä ra­vin­to­ai­nei­siin, joi­den saan­tiin liit­tyy haas­tei­ta. Täl­lai­nen ar­vi­oin­ti­tapa ker­too tuot­teen il­mas­to­te­hok­kuu­des­ta tie­tyn ra­vin­to­ai­neen läh­tee­nä.

Kattavampi kuva ruuan ilmastovaikutuksista

Uusi ar­vi­oin­ti­me­ne­tel­mä laa­jen­taa ku­vaa eri­lais­ten ruo­ka­tuot­tei­den il­mas­to­vai­ku­tuk­sis­ta. Saa­ri­sen mu­kaan esi­mer­kik­si nau­dan­li­han il­mas­to­kuor­mi­tus pie­ne­nee suh­tees­sa mui­hin eläin- ja kas­vi­pe­räi­siin pro­te­ii­nin läh­tei­siin, kun ra­vit­se­mus si­säl­ly­te­tään ar­vi­oin­tiin.

Ruo­ka­tuot­teen kes­tä­vyy­des­tä saa­daan kat­ta­va kuva, kun myös ja­los­tus­vai­he ja ku­lut­ta­jan käyt­täy­ty­mi­nen ruu­an­val­mis­tuk­ses­sa ote­taan ar­vi­oin­nis­sa huo­mi­oon. Sik­si ruu­an elin­kaa­ri­ar­vi­oin­nin tu­li­si pe­rus­tua syö­tä­väk­si val­mis­tet­tui­hin ruo­kiin yk­sit­täis­ten kyp­sen­tä­mät­tö­mien raa­ka-ai­nei­den si­jaan.

Saa­ri­nen ker­too, että ruu­an ra­vin­to­si­säl­lön huo­mi­oi­van elin­kaa­ri­ar­vi­oin­nin ke­hi­tys­työ­tä jat­ke­taan. Tois­tai­sek­si ei ole esi­mer­kik­si pää­tet­ty, mit­kä ra­vin­to­ai­neet mai­don elin­kaa­ri­ar­vi­oin­nis­sa pi­täi­si si­säl­lyt­tää ra­vin­to­aine­in­dek­siin mu­kaan.

Kir­joit­ta­ja:

Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Läh­de:

Mer­ja Saa­ri­sen esi­tyk­set 7.5.2019 Elin­tar­vi­ke­päi­väs­sä, 17.5.2019 Ra­vit­se­mus­te­ra­peut­tien yh­dis­tyk­sen ke­vät­se­mi­naa­ris­sa ja Mai­to­aa­mus­sa 28.5.2019 Hel­sin­gis­sä. Läh­tee­nä li­säk­si www.luke.fi

Lue li­sää:
Mer­ja Saa­ri­sen väi­tös­kir­ja Inc­lu­ding nut­ri­ti­on in the life cyc­le as­sess­ment of food pro­ducts

Ra­vit­se­muk­sel­li­ses­ti hy­vin eri­lais­ten tuot­tei­den il­mas­to­vai­ku­tus­ta ei voi ver­tail­la, jos ra­vit­se­mus­ta ei ote­ta ar­vi­oin­nis­sa huo­mi­oon. Luon­non­vara­kes­kuk­sen tut­ki­ja Mer­ja Saa­ri­nen sa­noo, että ra­vit­se­mus tu­li­si si­säl­lyt­tää ar­vi­oin­nin jo­kai­sel­le ta­sol­le. Kuva: KL

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2019Vas­tuul­li­suus13.6.2019