Ruoka on ihmiselle muutakin kuin energiaa, terveyttä ja vastuullisuutta, muistuttaa apulaisprofessori Mari Sandell Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.
– Ruoka on parhaimmillaan moniaistinen elämys, joka aktivoi kaikkia aistejamme. Ruokamaailma on täynnä tuhansia molekyylejä. Niistä syntyy kokonaisuus, jonka kohtaamme esimerkiksi ruuan tuoksuna tai aromina, Sandell sanoo.
Sandellin mukaan ihmiset reagoivat ruuan aistittaviin ominaisuuksiin yksilöllisesti, sillä olemme viiden aistimme käyttäjinä erilaisia. Toiset ovat herkkiä haistajia, toiset taas kiinnittävät tarkasti huomiota muotoihin ja väreihin.
Joillekin ihmisille kuuloaistilla voi olla ruokaelämyksessä tavallista suurempi merkitys. Jos ruoka kuulostaa suussa ”väärältä”, ihminen saattaa helposti ajatella, että sen laadussakin on vikaa.
Makuasioista ei voi kiistellä
Herkkyytemme maistaa erilaisia makuja on yksilöllinen. Osa ihmisistä on tavallista herkempiä kaikkien viiden perusmaun eli makean, suolaisen, happaman, karvaan ja umamin maistajina. Heille pienikin määrä näitä makuja aiheuttaa voimakkaan aistimuksen. Osa ihmisistä taas on maistajina hyposensitiivisiä eli heidän makuaistinsa on vähemmän herkkä.
– Juuri siksi makuasioista on vaikea kiistellä, Sandell toteaa.
Ihmisillä on mahdollisuus kokea ruuan värikin makuina. Esimerkiksi punainen ja oranssi väri yhdistetään tyypillisesti makeaan makuun. Valkoinen taas linkittyy vahvasti terveellisyyteen, mutta sitä pidetään usein myös vähiten miellyttävänä ruuan värinä.
Sandellin mukaan ruuan aistittavia ominaisuuksia on vaikea erottaa toisistaan, sillä ruoka on aina kokonaisuutena lautasellamme. Ruuan makukaan ei itse asiassa ole pelkästään makua, vaan kyseessä on moniaistinen flavori. Sillä tarkoitetaan maku- ja hajuaistin sekä kemotunnon aikaansaamaa aistittavaa yhteiskokemusta. Kemotunto on tuntoaistimus, jonka aiheuttavat ruuan kemialliset yhdisteet.
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen toimittaja, viestintäyrittäjä ja sanojen ammattilainen, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.
Lähde:
Mari Sandellin esitys Elintarvikepäivässä 7.5.2019 Helsingissä.
Ravitsemuskatsaus 2-2019Vastuullisuus13.6.2019