Ruoka ruokkii kaikkia aistejamme

Ruo­ka on ih­mi­sel­le muu­ta­kin kuin ener­gi­aa, ter­veyt­tä ja vas­tuul­li­suut­ta, muis­tut­taa apu­lais­pro­fes­so­ri Mari San­dell Tu­run yli­o­pis­ton funk­ti­o­naa­lis­ten elin­tar­vik­kei­den ke­hit­tä­mis­kes­kuk­ses­ta.

– Ruo­ka on par­haim­mil­laan moni­ais­ti­nen elä­mys, joka ak­ti­voi kaik­kia ais­te­jam­me. Ruo­ka­maa­ilma on täyn­nä tu­han­sia mo­le­kyy­le­jä. Niis­tä syn­tyy ko­ko­nai­suus, jon­ka koh­taam­me esi­mer­kik­si ruu­an tuok­su­na tai aro­mi­na, San­dell sa­noo.

San­del­lin mu­kaan ih­mi­set re­a­goi­vat ruu­an ais­tit­ta­viin omi­nai­suuk­siin yk­si­löl­li­ses­ti, sil­lä olem­me vii­den ais­tim­me käyt­tä­ji­nä eri­lai­sia. Toi­set ovat herk­kiä hais­ta­jia, toi­set taas kiin­nit­tä­vät tar­kas­ti huo­mi­o­ta muo­toi­hin ja vä­rei­hin.

Joil­le­kin ih­mi­sil­le kuu­lo­ais­til­la voi olla ruo­ka­e­lä­myk­ses­sä ta­val­lis­ta suu­rem­pi mer­ki­tys. Jos ruo­ka kuu­los­taa suus­sa ”vää­räl­tä”, ih­mi­nen saat­taa hel­pos­ti aja­tel­la, että sen laa­dus­sa­kin on vi­kaa.

Makuasioista ei voi kiistellä

Herk­kyy­tem­me mais­taa eri­lai­sia ma­ku­ja on yk­si­löl­li­nen. Osa ih­mi­sis­tä on ta­val­lis­ta her­kem­piä kaik­kien vii­den pe­rus­maun eli ma­ke­an, suo­lai­sen, hap­pa­man, kar­vaan ja uma­min mais­ta­ji­na. Heil­le pie­ni­kin mää­rä näi­tä ma­ku­ja ai­heut­taa voi­mak­kaan ais­ti­muk­sen. Osa ih­mi­sis­tä taas on mais­ta­ji­na hy­po­sen­si­tii­vi­siä eli hei­dän maku­ais­tin­sa on vä­hem­män herk­kä.

– Juu­ri sik­si maku­a­si­ois­ta on vai­kea kiis­tel­lä, San­dell to­te­aa.

Ih­mi­sil­lä on mah­dol­li­suus ko­kea ruu­an vä­ri­kin ma­kui­na. Esi­mer­kik­si pu­nai­nen ja orans­si väri yh­dis­te­tään tyy­pil­li­ses­ti ma­ke­aan ma­kuun. Val­koi­nen taas lin­kit­tyy vah­vas­ti ter­veel­li­syy­teen, mut­ta sitä pi­de­tään usein myös vä­hi­ten miel­lyt­tä­vä­nä ruu­an vä­ri­nä.

San­del­lin mu­kaan ruu­an ais­tit­ta­via omi­nai­suuk­sia on vai­kea erot­taa toi­sis­taan, sil­lä ruo­ka on aina ko­ko­nai­suu­te­na lau­ta­sel­lam­me. Ruu­an ma­ku­kaan ei itse asi­as­sa ole pel­käs­tään ma­kua, vaan ky­sees­sä on moni­ais­ti­nen fla­vo­ri. Sil­lä tar­koi­te­taan maku- ja haju­ais­tin sekä ke­mo­tun­non ai­kaan­saa­maa ais­tit­ta­vaa yh­teis­ko­ke­mus­ta. Ke­mo­tun­to on tun­to­ais­ti­mus, jon­ka ai­heut­ta­vat ruu­an ke­mi­al­li­set yh­dis­teet.

Kir­joit­ta­ja:

ETM Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen toi­mit­ta­ja, vies­tin­tä­y­rit­tä­jä ja sa­no­jen am­mat­ti­lai­nen, joka kir­joit­taa työk­seen ra­vit­se­muk­ses­ta ja ter­vey­des­tä.

Läh­de:

Mari San­del­lin esi­tys Elin­tar­vi­ke­päi­väs­sä 7.5.2019 Hel­sin­gis­sä.

Ih­mi­sil­lä on mah­dol­li­suus ko­kea ruu­an vä­ri­kin ma­kui­na. Esi­mer­kik­si pu­nai­nen väri yh­dis­te­tään tyy­pil­li­ses­ti ma­ke­aan ma­kuun. Kuva: Pe­xels

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2019Vas­tuul­li­suus13.6.2019