Maidontuotannon vastuullisuus on monisäikeistä
Kommenttipuheenvuoro
”Kyllä minä tiedän, naapurillakin asia toimi näin!” Tiedätkö sen tunteen, kun kohtaat asiastaan varman ihmisen, joka tyrmää asiantuntemuksesi itsevarmoilla kommenteillaan? Itsevarmuus häkellyttää ja oman asiantuntemuksen äärellä voi tuntea itsensä kovin pieneksi – onhan maailma kuitenkin aika monimutkainen paikka, jossa monet asiat riippuvat toisistaan.
Ilmiölle on nimi: Dunning-Krugerin ilmiö eli ylivertaisuusvinouma. Mitä vähemmän ihminen tietää, sitä itsevarmempi hän on. Tietomäärän lisääntyessä epävarmuus lisääntyy ja siksi asiantuntija voi tuntea itsensä järkähtämättömän kommentin edessä kovin riittämättömäksi.
Sama ilmiö voi tulla vastaan, kun puhutaan maidontuotannon vastuullisuudesta. Maidontuotannon vastuullisuudella on monia puolia, joita ei voi selittää pelkän hiilijalanjäljen perusteella. Kuluttajien huoli ilmastonmuutoksesta on kuitenkin aiheellista. Siksi näitä säikeitä on tärkeää tuoda mukaan keskusteluun.
Maito on monien ravintoaineiden lähde
Maidontuotanto on parantanut väestömme hyvinvointia pitkään. Tuotantoa alettiin lisätä Suomessa 1800-luvun nälkävuosien jälkeen, kun huomattiin, että monet viljelykasvit ovat varsin hallanarkoja. Nurmi ei ole yhtä hallanarkaa kuin monet viljat. Pohjoisessa hyvin menestynyt nurmi ei ole kuitenkaan sellaisenaan ihmisen hyväksikäytettävissä.
Maidontuotannolla saamme jatkojalostettua nurmen kuidun energiaksi samoin kuin nurmen typpiyhdisteet korkea-arvoiseksi valkuaiseksi. Artturi Ilmari Virtanen keksi nurmirehulle säilöntämenetelmän, jonka avulla edistettiin 1900-luvun alkupuolen väestön riittävää proteiinin ja A-vitamiinin saantia. Keksintö lisäsi huomattavasti tuon aikakauden ihmisten hyvinvointia.
Nykyisin proteiinin ja A-vitamiinin saanti on turvattu useista eri elintarvikelähteistä, mutta maito on edelleen huomattava kalsiumin, proteiinin, jodin, D-vitamiinin, B12 -vitamiinin ja riboflaviinin (B2-vitamiini) lähde. Kalsiumin riittävä saanti etenkin nuoruusvuosina turvaa luuston hyvinvointia ja ehkäisee osteoporoosia vanhemmalla iällä. Maidon hyvälaatuisen ja hyvin imeytyvän proteiinin ansiosta lapset ja nuoret saavat rakennusaineita kasvuunsa.
FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan kalsiumin ja riboflaviinin saanti turvataan aikuisväestössä ensisijaisesti maitovalmisteilla. Jodia saadaan toiseksi eniten maitovalmisteista heti jodioidun suolan jälkeen. Suomalaisten jodin saantia tarkkaillaan, sillä se on juuri ja juuri riittävällä tai lähes riittävällä tasolla. Maitotuotteilla on vastuullinen tehtävä monien suojaravintoaineiden lähteenä. On huomioitava, että maidon ravintoainetiheyttä ei huomioida hiilijalanjälkilaskennassa.
Nautakarjatalous edistää ravinteiden kiertoa ja monimuotoisuutta
Mikä tekee maidontuotannosta vastuullista täällä pohjolan perukoilla? Karjaa ei pidetty alun perin ensisijaisesti lihan eikä maidon, vaan lannan takia. Lanta oli ensisijaista lannoitetta viljelykasveille ennen teollisten lannoitteiden yleistymistä. Tämä ”ruskea kulta” parantaa typen, kaliumin, fosforin ja muiden ravinteiden sekä hiilen kiertokulkua takaisin maahan ja sieltä uudelleen hyödynnettäväksi. Ravinteiden takaisinkierrolla on merkittävä vaikutus nurmiviljelyn hiilitaseeseen. Monet ympäristöjärjestöt ja ympäristöalan asiantuntijat ovat kiitettävästi tuoneet esille toivetta vilja- ja karjaviljelytilojen yhteistyöstä kiertokulun turvaamiseksi.
Nautakarjan perinteinen laidunkäyttö edistää monien eliölajien säilyvyyttä. Perinnebiotooppeja oli 1800-luvulla noin 1,5 miljoonaa hehtaaria, kun vastaava luku on nykyään noin 20 000 hehtaaria. Nämä ympäristöt ovat lajirikkaita, ja noin 30 prosenttia uhanalaisista lajeista elää niillä. Lintuhavainnoista tarkasti kirjaa pitänyt radikaali ympäristöfilosofi Pentti Linkola mainitsi Suomen Kuvalehden haastattelussa käyttävänsä maitotuotteita juuri karjatalouden biodiversiteettiä ylläpitävistä syistä.
Maidontuotanto kuluttaa vettä, jota Suomessa on runsaasti. On vastuullista tuottaa maitoa ympäristössä, jossa on vettä saatavilla, eikä pahentaa vesipulaa. Veden puute koskee monia maita maailmanlaajuisesti. Suomi voisi edistää veden vientiä maitotuotteiden viennin kautta.
Nurmen tuotanto on vastuullista
Lehmien rehun eli nurmen tuotanto on vastuullista. Se lisää syvän, laajan ja tiheän juuriston ja koko kasvukauden hyödyntävän yhteyttämisen ansiosta hiilen sitoutumista maan alle. Vielä ei ole varmaa tietoa siitä, kuinka paljon nurmen tuotanto vähentää nautakarjantuotannon hiilijalanjälkeä, mutta Luken nurmitutkija Perttu Virkajärven mukaan vähennys liikkuu kivennäismailla 15 – 30 prosentin tietämillä nykyisistä maidon hiilijalanjälkilaskelmista.
Virkajärvi lisää, että monivuotisina kasveina nurmikasvit suojaavat maata ja vähentävät siten eroosiota ja sen mukana huuhtoutuvaa kiintoainesfosforia. Uusimpien kotimaisten tulosten mukaan nurmilta huuhtoutuukin fosforia aiemmin oletettua vähemmän, vaikka niillä käytetään karjanlantaa. Nurmea voidaan viljellä maatalousmailla, jossa muiden viljelykasvien viljely ei onnistuisi. Nurmiviljely turvaa proteiinin saantia paikallisiin tarpeisiimme, sillä merkittävimmät ruuaksi käytetyt palkokasvit kasvatetaan lauhkeamman ilmaston maissa.
Maidontuotannon vastuullisuus on monisäikeistä. Sen esilletuominen asioita yksinkertaistavassa keskustelussa on haastavaa, mutta sitäkin tärkeämpää. Voimme vain toivoa, että asiantuntemusta arvostetaan tässäkin asiassa, eivätkä yksinkertaistukset vie voittoa, kuten Dunning-Kruger -ilmiössä on tyypillistä.
Kirjoittaja:
Tiina Sirkjärvi on Maito ja Terveys ry:n maidon ja ravitsemuksen asiantuntija, ravitsemustieteen maisteriopiskelija sekä MMM (kotieläinten ravitsemustiede).

Tiina Sirkjärvi tuntee sekä eläinten että ihmisten ravitsemuksen.