Lehden teemana on ajankohtainen vastuullisuus. Aihe on ollut pinnalla pitkään ja keväällä on järjestetty monta tapahtumaa, joissa vastuullisuutta on käsitelty monelta kantilta. YK on listannut vastuullisen kehityksen tavoitteiksi 17 eri tavoitetta, joista moni on jollain tavoin kytköksissä ravitsemukseen.
Ravitsemuskatsaus 2/2019 keskittyy ravitsemus- ja ympäristövastuullisuuteen. Ravitsemuksen yhdistäminen ruuan ympäristövaikutusten arviointiin on tervetullut ja tarpeellinen lisä, jonka parissa tohtori Merja Saarinen Luonnonvarakeskuksesta on tehnyt uraauurtavaa työtä Suomessa. Merjan töistä voi lukea kahdesta jutusta tästä lehdestä: RuokaMinimi-hankkeesta ja Merjan väitöskirjasta.
Vastuullisuuteen ja kestävään ruuankäyttöön ohjaavat myös meidän omat suomalaiset ravitsemussuosituksemme. Suositukset ovat vuodelta 2014, ja niiden pohjalta tehdään vielä vuonna uusia eri ikäryhmiä koskevia erityisiä ravitsemussuosituksia. Nyt kommenttikierroksella ovat ”ruokailusuositukset ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin”. Kommentointi on auki 24.6. asti. Suositus julkaistaan lokakuussa. Myös ikääntyneiden ravitsemussuosituksia on alettu päivittää. Pohjoismaisten ravitsemussuositusten päivityskierros on niin ikään alkanut.
Tieteellinen tutkimus ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta luovat pohjaa suomalaisten hyvälle ravitsemukselle, jota elintarviketeollisuus on osaltaan yhteistyössä toteuttamassa. Suomalainen elintarviketeollisuus on saanutkin paljon aikaan. Esimerkiksi maitovalmisteiden vapaaehtoinen D-vitaminointi Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksesta, tuotekehitys sokerin käytön vähentämiseksi mm. jogurteissa, jodioidun suolan käyttöönotto teollisuudessa ja joukkoruokailussa edesauttavat suomalaisten hyvää ravitsemusta ja terveyttä. Nyt erilaisiin ravitsemustekoihin kannustaa teollisuutta ja muita toimijoita VRN:n Ravitsemussitoumus. Tähän mennessä 22 eri elintarvike- ja ruoka-alan toimijaa on tehnyt 53 ravitsemussitoumusta. Ravitsemussitoumus on osa kansallista yhteiskuntasitoumusta. Sitoumuksia pääsee tekemään netissä www.sitoumus2050.fi
Hyvää ja ravitsevaa kesää!
Katariina Lallukka
Ravitsemuskatsaus 2-2019Vastuullisuus13.6.2019