Lukijalle

Leh­den tee­ma­na on ajan­koh­tai­nen vas­tuul­li­suus. Aihe on ol­lut pin­nal­la pit­kään ja ke­vääl­lä on jär­jes­tet­ty mon­ta ta­pah­tu­maa, jois­sa vas­tuul­li­suut­ta on kä­si­tel­ty mo­nel­ta kan­til­ta. YK on lis­tan­nut vas­tuul­li­sen ke­hi­tyk­sen ta­voit­teik­si 17 eri ta­voi­tet­ta, jois­ta moni on jol­lain ta­voin kyt­kök­sis­sä ra­vit­se­muk­seen.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2/2019 kes­kit­tyy ra­vit­se­mus- ja ym­pä­ris­tö­vas­tuul­li­suu­teen. Ra­vit­se­muk­sen yh­dis­tä­mi­nen ruu­an ym­pä­ris­tö­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­tiin on ter­ve­tul­lut ja tar­peel­li­nen lisä, jon­ka pa­ris­sa toh­to­ri Mer­ja Saa­ri­nen Luon­non­vara­kes­kuk­ses­ta on teh­nyt uraa­uur­ta­vaa työ­tä Suo­mes­sa. Mer­jan töis­tä voi lu­kea kah­des­ta ju­tus­ta täs­tä leh­des­tä: Ruo­ka­Mi­ni­mi-hank­kees­ta ja Mer­jan väi­tös­kir­jas­ta.

Vas­tuul­li­suu­teen ja kes­tä­vään ruu­an­käyt­töön oh­jaa­vat myös mei­dän omat suo­ma­lai­set ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sem­me. Suo­si­tuk­set ovat vuo­del­ta 2014, ja nii­den poh­jal­ta teh­dään vie­lä vuon­na uu­sia eri ikä­ryh­miä kos­ke­via eri­tyi­siä ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sia. Nyt kom­ment­ti­kier­rok­sel­la ovat ”ruo­kai­lu­suo­si­tuk­set am­ma­til­li­siin oppi­lai­tok­siin ja lu­ki­oi­hin”. Kom­men­toin­ti on auki 24.6. asti. Suo­si­tus jul­kais­taan loka­kuus­sa.  Myös ikään­ty­nei­den ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sia on alet­tu päi­vit­tää. Poh­jois­mais­ten ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten päi­vi­tys­kier­ros on niin ikään al­ka­nut.

Tie­teel­li­nen tut­ki­mus ja Val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­ta luo­vat poh­jaa suo­ma­lais­ten hy­väl­le ra­vit­se­muk­sel­le, jota elin­tar­vi­ke­te­ol­li­suus on osal­taan yh­teis­työs­sä to­teut­ta­mas­sa. Suo­ma­lai­nen elin­tar­vi­ke­te­ol­li­suus on saa­nut­kin pal­jon ai­kaan. Esi­mer­kik­si mai­to­val­mis­tei­den va­paa­eh­toi­nen D-vi­ta­mi­noin­ti Val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­nan suo­si­tuk­ses­ta, tuo­te­ke­hi­tys so­ke­rin käy­tön vä­hen­tä­mi­sek­si mm. jo­gur­teis­sa, jo­di­oi­dun suo­lan käyt­töön­otto te­ol­li­suu­des­sa ja jouk­ko­ruo­kai­lus­sa edes­aut­ta­vat suo­ma­lais­ten hy­vää ra­vit­se­mus­ta ja ter­veyt­tä. Nyt eri­lai­siin ra­vit­se­mus­te­koi­hin kan­nus­taa te­ol­li­suut­ta ja mui­ta toi­mi­joi­ta VRN:n Ra­vit­se­mus­si­tou­mus. Tä­hän men­nes­sä 22 eri elin­tar­vi­ke- ja ruo­ka-alan toi­mi­jaa on teh­nyt 53 ra­vit­se­mus­si­tou­mus­ta. Ra­vit­se­mus­si­tou­mus on osa kan­sal­lis­ta yh­teis­kun­ta­si­tou­mus­ta. Si­tou­muk­sia pää­see te­ke­mään ne­tis­sä www.si­tou­mus2050.fi

Hy­vää ja ra­vit­se­vaa ke­sää!

Ka­ta­rii­na Lal­luk­ka

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2019Vas­tuul­li­suus13.6.2019