Mitä suomalaiset söivät vuonna 2018?

Ravintotase kertoo elintarvikkeiden kulutuksesta

Vii­me vuon­na suo­ma­lai­set söi­vät kes­ki­mää­rin 81 ki­loa li­haa, 79 ki­loa vil­jaa, 65 ki­loa he­del­miä, 64 ki­loa vi­han­nek­sia, 150 lit­raa nes­te­mäi­siä mai­to­val­mis­tei­ta ja lä­hes 26 ki­loa juus­toa.

Tie­dot il­me­ne­vät Luon­non­vara­kes­kuk­sen (Luke) ra­vin­to­ta­seen en­nak­ko­tie­dois­ta.

Siipikarjanlihan kulutus jatkoi kasvuaan

Li­han koko­nais­ku­lu­tus py­syi suun­nil­leen sa­ma­na kuin kah­te­na edel­li­se­nä vuon­na. Se oli 81 ki­loa hen­keä koh­ti. Mu­kaan on las­ket­tu riis­ta ja syö­tä­vät eli­met.

Sii­pi­kar­jan­li­han ku­lu­tus on kas­va­nut jo yli kym­me­nen vuot­ta. Vii­me vuon­na kas­vu oli ai­em­paa vä­häi­sem­pää. Sitä syö­tiin 25,6 ki­loa hen­keä koh­ti, jo­ten kas­vua oli mel­kein kol­me pro­sent­tia edel­lis­vuo­des­ta.

Nau­dan­li­han ku­lu­tus py­syi suun­nil­leen en­nal­laan, mut­ta sian­li­han ku­lu­tus vä­he­ni suu­rin piir­tein sa­man ver­ran kuin sii­pi­kar­jan­li­han ku­lu­tus kas­voi. Sian­li­han ku­lu­tus on las­ke­nut jo kol­men vuo­den ajan. Nau­dan­li­haa syö­tiin vii­me vuon­na kes­ki­mää­rin 19,3 ja sian­li­haa 32,5 ki­loa hen­keä koh­ti.

Li­han ku­lu­tus­mää­rät on ra­vin­to­ta­sees­sa il­moi­tet­tu luul­li­se­na eli ruho­li­ha­na. Luul­li­ses­ta li­has­ta on luu­ton­ta 80 pro­sent­tia. Li­säk­si kyp­sen­nys­hä­vik­ki vaih­te­lee 10–30 pro­sen­tin vä­lil­lä tuot­tees­ta riip­pu­en. Kyp­sä­nä syö­ty liha on noin 50 pro­sent­tia luul­li­sen li­han mää­räs­tä.

Ka­nan­mu­nia syö­tiin lä­hes 12 ki­loa hen­keä koh­ti, mikä oli sa­man ver­ran kuin vuo­si­na 2016 ja 2017.

Viljan, hedelmien ja kasvisten kulutuksessa vain pieniä muutoksia

Vil­jan koko­nais­ku­lu­tus oli 79 ki­loa hen­keä koh­ti. Se las­ki edel­li­seen vuo­teen näh­den ki­lon ver­ran. Veh­nän, kau­ran, oh­ran ja rii­sin ku­lu­tus py­syi vuon­na 2018 lä­hes en­nal­laan, mut­ta ru­kiin ku­lu­tus las­ki hie­man.

Sit­rus­he­del­mien ku­lu­tus kään­tyi jäl­leen nou­suun. Nii­tä syö­tiin noin 14 ki­loa hen­keä koh­ti. Mui­den tuo­rei­den he­del­mien ku­lu­tus las­ki hie­man ja oli vii­me vuon­na 45 ki­loa hen­keä koh­ti. He­del­mä­säi­lyk­kei­tä ja kui­vat­tu­ja he­del­miä syö­tiin yh­teen­sä va­jaa seit­se­män ki­loa.

Vi­han­nes­ten ku­lu­tus oli suun­nil­leen sama kuin edel­li­se­nä vuon­na. Tuo­rei­ta vi­han­nek­sia käy­tet­tiin ar­vi­ol­ta 64 ki­loa hen­keä koh­ti. Mää­rä si­säl­tää myös mah­dol­li­sen hä­vi­kin.

Maidon juonti väheni edelleen

Mai­don ku­lu­tus vä­he­ni lä­hes vii­si pro­sent­tia ver­rat­tu­na edel­lis­vuo­teen. Ras­vat­to­man mai­don ku­lu­tus vä­he­ni mel­kein yh­dek­sän ja ke­vyt­mai­don noin kol­me pro­sent­tia. Täys­mai­toa käy­tet­tiin mel­kein sa­man ver­ran kuin edel­li­se­nä vuon­na.

Kaik­ki­aan mai­toa juo­tiin vii­me vuon­na hen­keä koh­ti kes­ki­mää­rin noin 107 lit­raa. Sii­tä ras­va­ton­ta mai­toa oli lä­hes kol­man­nes, ke­vyt­mai­toa 57 pro­sent­tia ja täys­mai­toa rei­lut kym­me­nen pro­sent­tia.

Kes­ki­mää­rin mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus joko las­ki hie­man tai py­syi en­nal­laan.  Jo­gurt­tia syö­tiin edel­lis­vuo­den mal­liin. Pii­män ja vii­lin ku­lu­tus vä­he­ni 4–5 pro­sent­tia. Mui­den mai­to­poh­jais­ten tuo­re­tuot­tei­den, ku­ten maus­tet­tu­jen rah­ko­jen, ku­lu­tus kas­voi.  Nes­te­mäi­siä mai­to­tuot­tei­ta käy­tet­tiin vii­me vuon­na yh­teen­sä noin 150 lit­raa hen­keä koh­ti eli noin kol­me pro­sent­tia vä­hem­män kuin edel­li­se­nä vuon­na.

Juus­ton ku­lu­tus py­syi suun­nil­leen en­nal­laan noin 26 ki­los­sa. Myös voi­ta ku­lu­tet­tiin sa­man ver­ran kuin edel­li­se­nä vuon­na, 3,5 ki­loa.

Ravintotase kertoo kulutuksesta

Lu­ken ra­vin­to­tase on yh­teen­veto Suo­men tär­keim­pien elin­tar­vi­ke­ryh­mien tuo­tan­nos­ta, ko­ti­mai­ses­ta käy­tös­tä ja ku­lu­tuk­ses­ta. Ta­sees­sa las­ke­taan yli 60 tuot­tees­ta koti­mai­nen käyt­tö tuo­tan­non, va­ras­ton muu­tok­sen, vien­nin ja tuon­nin pe­rus­teel­la. Ko­ti­mai­nen käyt­tö ja­kau­tuu edel­leen eri käyt­tö­tar­koi­tuk­siin: eläin­re­huk­si, sie­men­käyt­töön, te­ol­li­suu­den raa­ka-ai­neik­si sekä ruo­ka­käyt­töön, jos­ta ku­lu­tus­lu­vut saa­daan ja­ka­mal­la vuo­den kes­ki­mää­räi­sel­lä väki­lu­vul­la.

KL

Läh­de:
Luon­non­vara­kes­kus (Luke), Ra­vin­to­tase 2018 (en­nak­ko)

Li­sää ku­via mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tuk­ses­ta

Mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus vuon­na 2018

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2019Vas­tuul­li­suus13.6.2019