”Professori Kansanterveys” on kysytty asiantuntija
– Ei se Veikkolan parantolan saunarannassa kaarnavenettä uittanut pikkupoika olisi ikinä voinut kuvitella olevansa joskus Alkon hallituksen puheenjohtaja tai perustuslakivaliokunnan asiantuntija sote-uudistuksessa, professori Jussi Huttunen tuumii.
Mutta niin vain elämä ja ennen kaikkea työn puitteissa kohdalle sattuneet vaikuttavat persoonallisuudet ovat vieneet maalla kesiään seikkailleen helsinkiläispojan jännittävälle ja mielenkiintoiselle matkalle valtakunnan johtavaksi kansanterveyden asiantuntijaksi.
Nuorena miehenä Jussi Huttuselle oli itsestään selvää kouluttautua lääkäriksi. Esikuvana oli oma isä, arvostettu ja pidetty lääkäri, psykiatri ja yhteiskuntavaikuttaja, joka oli muun muassa perustamassa Perheasiain neuvottelukuntaa ja A-klinikkasäätiötä. Huttusen perheen kolme muutakin lasta löysivät elämänuran terveydenhoidon piiristä. Veljestä tuli psykiatri, sisaresta psykologi ja psykoterapeutti ja 17 vuotta nuoremmasta pikkuveljestä optikko.
Ja terveydenhuoltosuuntaus jatkuu myös seuraavassa polvessa. Jussi Huttusen toinen tytär on lääkäri ja toinen farmaseutti.
Persoonallisuudet veivät mukanaan
Kansanterveyden edistäminen ei ole ollut Jussi Huttuselle haaveiden täyttymys tai tietoinen pyrkimys, vaan siihen ovat johtaneet sattuma toisensa jälkeen ja elämä yleensä.
– En ole tehnyt uravalintoja työn pohjalta. Olen vain tavannut uran eri vaiheissa niin mielenkiintoisia ja vaikuttavia persoonallisuuksia, että he ovat vieneet mennessään ja viitoittaneen seuraavan askelen, Huttunen paljastaa.
Ensimmäinen persoonallisuus oli professori Tatu Miettinen, sydäntautispesialisti ja rasva-ainetutkija. Hän sattui ohjaamaan Jussi Huttusen lääketieteelliseen opiskeluun liittyvän erikoistyön ja siitä yhteistyö jatkui viisi vuotta. Seurasi erikoistuminen sisätautilääkäriksi ja väitöskirja.
Sitten Tatu Miettinen siirtyi töihin Hyksiin ja Jussi Huttunen seurasi mukana. Siellä hän kohtasi seuraavan vaikuttajansa, professori Esko Nikkilän. Nikkilä lähetti Jussi Huttusen Yhdysvaltoihin tohtoritutkijaksi. Vastaanottajana oli maailman johtava lipiditutkija Daniel Steinberg.
– Siitä eteenpäin tutkimushankkeeni ovatkin sitten liittyneet kolesteroliin, lipideihin ja ravitsemukseen, Huttunen kertaa.
USA:sta palattuaan Jussi Huttunen toimi Hyksissä sisätautien apulaisylilääkärinä, kunnes seuraava persoonallisuus astui kuvaan. Sittemmin arkkiatriksi nimitetty Risto Pelkonen houkutteli häntä mukaansa Kuopion korkeakoulun sisätautiopin apulaisprofessorikseen. Mutta sitten Pelkosen perhe päättikin, ettei se halua muuttaa Kuopioon, ja hanke raukesi.
Vaan eipä aikaakaan, kun Pelkosten sijasta Kuopioon oli lähdössä toinen sydänspesialisti, professori Kalevi Pyörälä. Hän pyysi Jussi Huttusta mukaansa tietämättä, että tätä oli sinne houkuteltu jo aikaisemminkin.
Huttuset muuttivat Kuopioon ja päättivät, että siellä pysytään. Ostettiin mökkipalstakin ja kesäpaikka on edelleen olemassa.
– Hyvä, ettei ostettu jo hautapaikkojakin, niin vakaalta oleminen Kuopiossa tuntui, Jussi Huttunen muistelee.
Rutiinilaboratoriosta maailman paras tutkimuslaitos
Kolme vuotta sitä vakautta kesti, kunnes kutsu kävi taas. Tällä kertaa sosiaali- ja terveysministeriön silloinen kansliapäällikkö Kari Puro tarvitsi Jussi Huttusta. Kansanterveyslaboratorio oli päätetty muuttaa rutiinilaboratoriosta kunnianhimoiseksi tutkimuslaitokseksi.
– Se oli pitkä ja rankka prosessi, mutta siinä onnistuttiin. 2000-luvulle tultaessa Kansanterveyslaitos oli alansa korkeatasoisin tutkimuslaitos maailmassa. Huippua ei ollut vain ravitsemustutkimus. Myös infektio-, ympäristö-, mielenterveys- ja geenitutkimus saivat kansainvälistä tunnustusta.
Jussi Huttunen toimi Kansanterveyslaitoksen johtajana ja pääjohtajana kaikkiaan 25 vuotta. Yli tuhannen ihmisen laitoksen hallinnoinnin rinnalla hän on vienyt lukuisia kansanterveyteen ja epidemiologiaan liittyviä tutkimushankkeita eteenpäin.
Pääjohtajakauden jälkeenkin Jussi Huttusen kädenjälki näkyy laitoksen historiassa. Hän johti selvitystyötä, jonka tuloksena Kansanterveyslaitos yhdistettiin Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakesiin ja syntyi nykyinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Itselleen merkittävimmäksi tutkimukseksi Huttunen mainitsee Setti-tutkimuksen, jossa yhteistyössä USA:n kansallisen syöpätutkimuslaitoksen kanssa selvitettiin antioksidanttien, E-vitamiinin ja beetakaroteenin, vaikutuksia keuhkosyövän ehkäisyssä.
– Havaitsimme, ettei beetakaroteenista ole hyötyä, päin vastoin se saattaa olla jopa vaaraksi. Tutkimuksesta välittyi varteenotettavaa tietoa muihin hoito- ja ehkäisytutkimuksiin.
– Ottakaa vitamiinit monipuolisesta ravinnosta ja lopettakaa tupakointi, Huttusen silloinen ohje keuhkosyövän ehkäisyyn kuului.
Kansanterveyteen ja ravitsemukseen liittyvän tutkimuksen rinnalle tuli myös ravitsemuspolitiikka, kun hänet valittiin johtamaan Valtion ravitsemusneuvottelukuntaa.
Paljon käytetty sote-veteraani
Jussi Huttunen on ollut vuosien varrella nokkamiehenä lukuisissa kansanterveyden järjestöissä, säätiöissä ja toimikunnissa Alkosta Sydänliittoon ja UKK-instituutista Syöpätautien tutkimussäätiöön. Hän on toiminut selvitysmiehenä lukuisissa valtionhallinnon ja sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisprojekteissa. Lääkäriseura Duodecimissa hän on ollut aktiivisesti mukana 1970-luvulta lähtien ja vielä eläkepäivinäkin hoitanut julkaisutoimintaa uutispäätoimittajana.
Tätä nykyä Jussi Huttunen kutsuu itseään sote-veteraaniksi, niin usein häntä on kuultu asiantuntijana sote-uudistusta väännettäessä.
Hänen mukaansa edellinen, kiireeseen kaatunut suunnitelma oli huono. Siinä yritettiin luoda mallia, joka sopisi sekä 1,7 miljoonan ihmisen Uudellemaalle että 80 000 ihmisen Keski-Pohjanmaalle. Sellaista ratkaisua ei taida olla.
– Nyt tehdään uutta suunnitelmaa. Tämäkin konsepti on vaikea, kun itsepäisesti pidetään kiinni maakuntauudistuksesta. Neljä vuotta on lisäksi aivan liian lyhyt aika näin laajan suunnitelman loppuun viemiseen.
Jussi Huttunen ei ole menettänyt yöuniaan sote-uudistuksen takia. Ulkopuolisena asiantuntijana hänen ei ole tarvinnut tehdä kiperiä päätöksiä eikä osallistua valtataisteluun organisaatioiden laatikkoleikissä.
Ei yhtään kunnon mokaa
Suomalaisten kansanterveyden ja ravitsemuksen tila on Jussi Huttusen mukaan hyvä. Näitä on viety eteenpäin sekä tutkimuksen kautta että myös hyvällä onnella.
– Olemme onnistuneet tekemään oikeaa ravitsemuspolitiikkaa ja sopivia valintoja, vaikkei tutkimusnäyttö aina päätöksiä tehtäessä vielä olekaan ollut lopullista. Myöhemmin tutkimus on sitten todistanut, että oikeassa oltiin. Yhtään kunnon mokaa emme ole tehneet, Huttunen toteaa.
Mutta ei niin hyvää, ettei olisi parannettavaa. Jussi Huttusta huolestuttavat erityisesti sosiaaliryhmien väliset terveyserot. Ne näyttävät vain kasvavan, vaikka pitäisi tapahtua päinvastoin.
– Tämä on se sote-uudistuksenkin iso haaste.
Kulttuuria ei muuteta yhdessä yössä
Lihominen on toinen huolestuttava piirre suomalaisten kansanterveydessä. Miten suomalaiset saataisiin laihtumaan ja pysymään normaalipainoisina?
– Siihen meillä ei taida olla mitään yksinkertaista keinoa. Saarnaaminen ja patistaminen eivät ainakaan auta, Huttunen arvelee. Mutta hän on optimistinen. Joskus vain kulttuuri muuttuu niin, ettei lihominen enää kuulu tapoihin. Kulttuurin muutos ei kuitenkaan onnistu yli yön, vaan siihen saattaa kulua vuosikymmeniä.
– Ajatellaan vaikka tupakointia. Kuka olisi uskonut, että sen suosio katoaa näin vähiin. Ennen lähes kaikki polttivat ja nyt ei juuri kukaan.
Hyvään suuntaan on menty myös alkoholin kulutuksessa. Kirkasta viinaa juo vuosi vuodelta yhä harvempi. Nyt suositaan viiniä ja olutta. Humalajuominen ei enää kuulu tapoihin.
Mutta huolen häivää liittyy alkoholiinkin. Kun nuoret sukupolvet ihailtavasti vähentävät alkoholin kulutustaan, niin moni eläköityneen ”kostean sukupolven” kasvatti tissuttelee lohduksi yksinäisyyteensä pitkin päivää.
– Terveydenhuoltojärjestelmä ei kiinnitä tarpeeksi huomiota ikääntyneiden ravitsemukseen ja elintapoihin. Siksi tämä alkoholiongelmakin jää usein huomaamatta.
Tiukkapipoisuus ei sovi ravitsemukseen
– Olemme tutkimuskentässä tainneet katsoa ravitsemusta ihan liikaa yksittäisten ravintoaineiden kannalta, kun olisi pitänyt katsoa ruoka-aineiden kokonaisuutta. Esimerkiksi kananmuna joutui kolesterolin vuoksi takavuosina pannaan, mutta nyt se on taas sallittujen ruoka-aineiden joukossa. Kolesterolin vastapainona kananmunassa on paljon hyvää. Kokonaisvaikutus ratkaisee, Huttunen pohtii.
Erilaiset ruokamuodit leviävät tehokkaasti sosiaalisen median kautta ja ihmisiä juoksutetaan milloin minkäkin ideologian perässä.
– Ja kuitenkin terveellisen ruuan valinta on aika yksinkertaista. Rasvaa saa syödä, kunhan se on laadukasta pehmeää rasvaa. Sama koskee hiilihydraatteja. Jätetään höttöhiilarit vähemmälle ja syödään täysjyväviljaa. Samalla hoituvat kuidutkin kuntoon. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä saakin sitten syödä mielin määrin.
Jussi Huttunen muistuttaa myös ruuanvalmistuksen vaikutuksesta ravitsemukseen. Samat ruuat voivat olla terveellisiä tai epäterveellisiä. Uppopaistettu ranskanperuna tai prosessoitu lihavalmiste eivät ole samalla viivalla käsittelemättömien ruoka-aineiden kanssa.
– Mutta tiukkapipoisuus ravitsemuksessa on kielletty. Hyvä ravitsemus on sallivaa. Kun arki rullaa terveellisten, säännöllisten aterioiden varassa, on välillä lupa haukata herkkuja hyvällä omallatunnolla.
Omasta ruokahuollostaan hän antaa täyden kiitoksen vaimolleen.
– Hänellä on taito valmistaa maukasta ruokaa, joka on samalla myös kevyttä ja terveellistä.
Jussi Huttusella ei ole koskaan ollut paino-ongelmia. Siitä on pitänyt huolen rakkaus liikuntaan.
– Liikunta on hauskaa. Se on elämän suola. Kuolisin ilman jokapäiväistä kävely- tai juoksulenkkiä. Nuorempana tuli suhtauduttua liikuntaan liian tosikkomaisesti, mutta ikä on opettanut, että kuntoilijankin kannattaa varoa ylikuntoa.
Kirjoittaja:
Leena Packalen on eläkkeellä oleva MMM ja toimittaja. Hän on ollut tekemässä Ravitsemuskatsausta sen alusta lähtien ensin toimitussihteerinä ja sitten toimituskunnan jäsenenä.

Jussi Huttunen toimi Kansanterveyslaitoksen (nyk. THL) johtajana ja pääjohtajana 25 vuotta. Hän on vienyt eteenpäin lukuisia kansanterveyteen ja epidemiologiaan liittyviä tutkimushankkeita.