Opiskelijoiden ruokailusuositus korostaa terveyttä, kestäviä ruokavalintoja ja yhteisöllisyyttä
Lukiot ja ammatilliset oppilaitokset ovat saaneet ensimmäistä kertaa oman ruokailusuosituksen. Sen tavoitteena on edistää kestävää elämäntapaa, osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja terveyden tasa-arvoa. Suositus kehottaa oppilaitoksia tarjoamaan päivittäin kasvisruokaa ja kiinnittämään huomiota myös ruokahävikkiin. Raaka-ainevalinnoissa tulee huomioida ruuan terveys-, ilmasto- ja ympäristövaikutukset.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan, Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisema ruokailusuositus kuvaa opiskelijaruokailun hyviä käytäntöjä ja antaa vinkkejä ruokailun toteuttamiseen, toimintojen kehittämiseen ja yhteistyöhön.
Laatukehikko maksuttomalle aterialle
Lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelee kaikkiaan noin 430 000 opiskelijaa. Opiskelujen aloittamisen myötä valtaosa opiskelijoista irtautuu kodin vaikutuspiiristä ja alkaa ottaa itse vastuun elintavoistaan. Opiskeluvuodet ovat edelleen otollinen ajankohta vaikuttaa ruokatottumuksiin.
Suomessa oikeus maksuttomaan ateriaan on kaikilla, jotka opiskelevat lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa päätoimisessa perustutkintokoulutuksessa ja valmentavassa koulutuksessa.
– Ruokailusuositus antaa laatukehikon sille, mitä maksuton ruokailu oppilaitoksissa käytännössä tarkoittaa. Siksi toivomme, että suositus otetaan laajasti käyttöön oppilaitoksissa. Nuorten syömiskäyttäytymistä ohjaamalla luodaan pohjaa tottumuksille, jotka kantavat läpi elämän, sanoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja Sebastian Hielm.
Perustana suomalaiset ravitsemussuositukset
Opiskelijaruokailun perustana ovat suomalaiset ravitsemussuositukset terveyttä edistävistä ruokavalinnoista. Suositus korostaa, että terveyttä edistävän ruokavalion toteuttamiseen on monia vaihtoehtoja. Ruokavalio voidaan toteuttaa vaihtelevasti lihaa ja kalaa sisältävänä tai erilaisina kasvisruokavalioina tai niiden joustavina yhdistelminä.
Oppilaitoksia kannustetaan tarjoamaan päivittäin vapaasti valittava kasvisruokavaihtoehto. Kasvispainotteinen ruokavalio vähentää ruuan ympäristökuormitusta ja tukee tavoitteita kestävistä ruokavalinnoista. Ruokahävikin hallintaan suositus antaa useita käytännöllisiä toimenpideideoita.
Osallisuus tarjoaa vaikuttamisen mahdollisuuksia
Ruokailusuositus korostaa, että ruokailu on oppilaitoksissa muutakin kuin ravitsemusta. Sillä on tärkeä merkitys yhteisöllisyyden rakentajana osana oppilaitosten toimintakulttuuria.
– Parhaimmillaan ruokailu on odotettu hetki, joka vahvistaa opiskelijoiden hyvinvointia. Se tarjoaa mahdollisuuden pitää tauko opiskelusta, rentoutua ja tavata kavereita, sanoo puheenjohtaja Roosa Pajunen Suomen lukiolaisten liitosta.
Pajusen mukaan onnistunut opiskelijaruokailu edellyttää yhteistyötä opiskelijoiden kanssa. Uusi ruokailusuositus tarjoaakin runsaasti ehdotuksia, miten opiskelijoita voi osallistaa ruokailun toteutuksessa. Toimivia keinoja ovat esimerkiksi ruokaraadit, palauteboksit ja toiveruokapäivät.
– Osallisuus sitouttaa opiskelijoita. Kun opiskelijoilla on kokemus vaikuttamisen mahdollisuudesta, ruokailua pidetään myönteisenä asiana. Ruokailusta annettu palaute pitää huomioida ja tehdä näkyväksi. Silloin siitä tulee kokemus aidosta osallisuudesta, Pajunen mainitsee.
Suositukset ja toiveet täyttäviä aterioita
Suositustyöryhmän jäsen, ruokapalvelupäällikkö Iiris Kauneela Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymästä toteaa, että oppilaitosten arjessa ruokailusuositukset ja opiskelijoiden toiveet on sovitettava yhteen.
– Ei riitä, että oppilaitoksissa tehdään suositusten mukaista ruokaa. Jos se ei maistu opiskelijoille, emme ole päässeet maaliin saakka. Tavoitteena on tarjota terveellistä ja maistuvaa ruokaa, joka vastaa ruokailijoiden odotuksia. Erilaisia vaihtoehtoja tarjoamalla annamme ruokailijoille mahdollisuuden oppia uusia makuja. Kun linjastossa on useampia vaihtoehtoja, saamme paikalle useampia opiskelijoita.
Suomen lukiolaisten liiton Pajunen kannustaa oppilaitoksia aktiivisesti seuraamaan, mitä opiskelijat odottavat ruokailulta.
– Pitää olla tietoa siitä, miksi opiskelijat käyvät ruokailemassa, mutta myös siitä, miksi he eivät siellä käy, Pajunen painottaa.
Lue lisää:
Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta. Ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/hyvinvointia_ja_yhteisollisyytta_ruokailusta.pdf
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen on toimittaja ja viestintäyrittäjä, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.
Lähde:
Opiskelijaruokailusuosituksen julkistamistilaisuus 10.10.2019 Helsingissä.

Palautelaatikko on toimiva keino osallistaa opiskelijoita oppilaitosruokailun toteutuksessa. Lähde Pixabay