Opiskelijoiden ruokailusuositus korostaa terveyttä, kestäviä ruokavalintoja ja yhteisöllisyyttä

Lu­ki­ot ja am­ma­til­li­set oppi­lai­tok­set ovat saa­neet en­sim­mäis­tä ker­taa oman ruo­kai­lu­suo­si­tuk­sen. Sen ta­voit­tee­na on edis­tää kes­tä­vää elä­män­ta­paa, osal­li­suut­ta, yh­den­ver­tai­suut­ta ja ter­vey­den tasa-ar­voa. Suo­si­tus ke­hot­taa oppi­lai­tok­sia tar­jo­a­maan päi­vit­täin kas­vis­ruo­kaa ja kiin­nit­tä­mään huo­mi­o­ta myös ruo­ka­hä­vik­kiin. Raa­ka-aine­va­lin­nois­sa tu­lee huo­mi­oi­da ruu­an ter­veys-, il­mas­to- ja ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­set.

Val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­nan, Ope­tus­hal­li­tuk­sen ja Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen jul­kai­se­ma ruo­kai­lu­suo­si­tus ku­vaa opis­ke­li­ja­ruo­kai­lun hy­viä käy­tän­tö­jä ja an­taa vink­ke­jä ruo­kai­lun to­teut­ta­mi­seen, toi­min­to­jen ke­hit­tä­mi­seen ja yh­teis­työ­hön.

Laatukehikko maksuttomalle aterialle

Lu­ki­ois­sa ja am­ma­til­li­sis­sa oppi­lai­tok­sis­sa opis­ke­lee kaik­ki­aan noin 430 000 opis­ke­li­jaa. Opis­ke­lu­jen aloit­ta­mi­sen myö­tä val­ta­osa opis­ke­li­jois­ta ir­tau­tuu ko­din vai­ku­tus­pii­ris­tä ja al­kaa ot­taa itse vas­tuun elin­ta­vois­taan. Opis­ke­lu­vuo­det ovat edel­leen otol­li­nen ajan­koh­ta vai­kut­taa ruo­ka­tot­tu­muk­siin.

Suo­mes­sa oi­keus mak­sut­to­maan ate­ri­aan on kai­kil­la, jot­ka opis­ke­le­vat lu­ki­os­sa ja am­ma­til­li­sis­sa oppi­lai­tok­sis­sa pää­toi­mi­ses­sa pe­rus­tut­kin­to­kou­lu­tuk­ses­sa ja val­men­ta­vas­sa kou­lu­tuk­ses­sa.

– Ruo­kai­lu­suo­si­tus an­taa laa­tu­ke­hi­kon sil­le, mitä mak­su­ton ruo­kai­lu oppi­lai­tok­sis­sa käy­tän­nös­sä tar­koit­taa. Sik­si toi­vom­me, että suo­si­tus ote­taan laa­jas­ti käyt­töön oppi­lai­tok­sis­sa. Nuor­ten syö­mis­käyt­täy­ty­mis­tä oh­jaa­mal­la luo­daan poh­jaa tot­tu­muk­sil­le, jot­ka kan­ta­vat läpi elä­män, sa­noo Val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja Se­bas­ti­an Hielm.

Perustana suomalaiset ravitsemussuositukset

Opis­ke­li­ja­ruo­kai­lun pe­rus­ta­na ovat suo­ma­lai­set ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set ter­veyt­tä edis­tä­vis­tä ruo­ka­va­lin­nois­ta. Suo­si­tus ko­ros­taa, että ter­veyt­tä edis­tä­vän ruo­ka­va­li­on to­teut­ta­mi­seen on mo­nia vaih­to­eh­to­ja. Ruo­ka­va­lio voi­daan to­teut­taa vaih­te­le­vas­ti li­haa ja ka­laa si­säl­tä­vä­nä tai eri­lai­si­na kas­vis­ruo­ka­va­li­oi­na tai nii­den jous­ta­vi­na yh­dis­tel­mi­nä.

Oppi­lai­tok­sia kan­nus­te­taan tar­jo­a­maan päi­vit­täin va­paas­ti va­lit­ta­va kas­vis­ruo­ka­vaih­to­ehto. Kas­vis­pai­not­tei­nen ruo­ka­va­lio vä­hen­tää ruu­an ym­pä­ris­tö­kuor­mi­tus­ta ja tu­kee ta­voit­tei­ta kes­tä­vis­tä ruo­ka­va­lin­nois­ta. Ruo­ka­hä­vi­kin hal­lin­taan suo­si­tus an­taa usei­ta käy­tän­nöl­li­siä toi­men­pide­i­de­oi­ta.

Osallisuus tarjoaa vaikuttamisen mahdollisuuksia

Ruo­kai­lu­suo­si­tus ko­ros­taa, että ruo­kai­lu on oppi­lai­tok­sis­sa muu­ta­kin kuin ra­vit­se­mus­ta. Sil­lä on tär­keä mer­ki­tys yh­tei­söl­li­syy­den ra­ken­ta­ja­na osa­na oppi­lai­tos­ten toi­min­ta­kult­tuu­ria.

– Par­haim­mil­laan ruo­kai­lu on odo­tet­tu het­ki, joka vah­vis­taa opis­ke­li­joi­den hy­vin­voin­tia. Se tar­jo­aa mah­dol­li­suu­den pi­tää tau­ko opis­ke­lus­ta, ren­tou­tua ja ta­va­ta ka­ve­rei­ta, sa­noo pu­heen­joh­ta­ja Roo­sa Pa­ju­nen Suo­men lu­ki­o­lais­ten lii­tos­ta.

Pa­ju­sen mu­kaan on­nis­tu­nut opis­ke­li­ja­ruo­kai­lu edel­lyt­tää yh­teis­työ­tä opis­ke­li­joi­den kans­sa. Uusi ruo­kai­lu­suo­si­tus tar­jo­aa­kin run­saas­ti eh­do­tuk­sia, mi­ten opis­ke­li­joi­ta voi osal­lis­taa ruo­kai­lun to­teu­tuk­ses­sa. Toi­mi­via kei­no­ja ovat esi­mer­kik­si ruo­ka­raa­dit, pa­lau­te­bok­sit ja toi­ve­ruo­ka­päi­vät.

– Osal­li­suus si­tout­taa opis­ke­li­joi­ta. Kun opis­ke­li­joil­la on ko­ke­mus vai­kut­ta­mi­sen mah­dol­li­suu­des­ta, ruo­kai­lua pi­de­tään myön­tei­se­nä asi­a­na. Ruo­kai­lus­ta an­net­tu pa­lau­te pi­tää huo­mi­oi­da ja teh­dä nä­ky­väk­si. Sil­loin sii­tä tu­lee ko­ke­mus ai­dos­ta osal­li­suu­des­ta, Pa­ju­nen mai­nit­see.

Suositukset ja toiveet täyttäviä aterioita

Suo­si­tus­työ­ryh­män jä­sen, ruo­ka­pal­ve­lu­pääl­lik­kö Ii­ris Kau­nee­la Kes­ki-Uu­den­maan kou­lu­tus­kun­ta­yh­ty­mäs­tä to­te­aa, että oppi­lai­tos­ten ar­jes­sa ruo­kai­lu­suo­si­tuk­set ja opis­ke­li­joi­den toi­veet on so­vi­tet­ta­va yh­teen.

– Ei rii­tä, että oppi­lai­tok­sis­sa teh­dään suo­si­tus­ten mu­kais­ta ruo­kaa. Jos se ei mais­tu opis­ke­li­joil­le, emme ole pääs­seet maa­liin saak­ka. Ta­voit­tee­na on tar­jo­ta ter­veel­lis­tä ja mais­tu­vaa ruo­kaa, joka vas­taa ruo­kai­li­joi­den odo­tuk­sia. Eri­lai­sia vaih­to­eh­to­ja tar­jo­a­mal­la an­nam­me ruo­kai­li­joil­le mah­dol­li­suu­den op­pia uu­sia ma­ku­ja. Kun lin­jas­tos­sa on use­am­pia vaih­to­eh­to­ja, saam­me pai­kal­le use­am­pia opis­ke­li­joi­ta.

Suo­men lu­ki­o­lais­ten lii­ton Pa­ju­nen kan­nus­taa oppi­lai­tok­sia ak­tii­vi­ses­ti seu­raa­maan, mitä opis­ke­li­jat odot­ta­vat ruo­kai­lul­ta.

– Pi­tää olla tie­toa sii­tä, mik­si opis­ke­li­jat käy­vät ruo­kai­le­mas­sa, mut­ta myös sii­tä, mik­si he ei­vät siel­lä käy, Pa­ju­nen pai­not­taa.

Lue li­sää:
Hy­vin­voin­tia ja yh­tei­söl­li­syyt­tä ruo­kai­lus­ta. Ruo­kai­lu­suo­si­tus am­ma­til­li­siin oppi­lai­tok­siin ja lu­ki­oi­hin. https://www.oph.fi/si­tes/de­fault/fi­les/do­cu­ments/hy­vin­voin­tia_ja_yh­tei­sol­li­syyt­ta_ruo­kai­lus­ta.pdf

Kir­joit­ta­ja:

ETM Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen on toi­mit­ta­ja ja vies­tin­tä­y­rit­tä­jä, joka kir­joit­taa työk­seen ra­vit­se­muk­ses­ta ja ter­vey­des­tä.

Läh­de:

Opis­ke­li­ja­ruo­kai­lu­suo­si­tuk­sen jul­kis­ta­mis­ti­lai­suus 10.10.2019 Hel­sin­gis­sä.

Pa­lau­te­laa­tik­ko on toi­mi­va kei­no osal­lis­taa opis­ke­li­joi­ta oppi­lai­tos­ruo­kai­lun to­teu­tuk­ses­sa. Läh­de Pi­xa­bay

Ra­vit­se­mus­kat­saus 3-2019Ra­vit­se­mus & ter­veys7.11.2019