Päiväkoti-ikäiset lapset saavat ruuastaan liian vähän rautaa ja D-vitamiinia
Lasten ruokatottumusten ravitsemukselliseen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Päiväkoti-ikäisten lasten ruuankäyttöä selvittäneen DAGIS-tutkimuksen mukaan lapset saavat ruuastaan rautaa ja D-vitamiinia vähemmän kuin suositellaan.
D-vitamiinin saanti yltää juuri ja juuri suositukseen 5-6 –vuotiailla pojilla, mutta muilla lapsilla sen keskimääräinen saanti jää suositeltua niukemmaksi. Raudan keskimääräinen saanti jää alle suosituksen koko tutkitulla lapsijoukolla. Muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden keskimääräinen saanti täyttää lapsilla suomalaiset ravitsemussuositukset.
Sokeria ja kuitua suositusten mukaisesti
Vanhempien puheissa usein huoleksi nouseva sokerin eli sakkaroosin saanti on DAGIS-tutkimuksen lapsilla suositusten mukaista. Suolaa päiväkoti-ikäisten lasten ruokavaliossa on liikaa. Sekä 3-4 että 5-6 –vuotiaiden lasten keskimääräinen suolan saanti ylittää suolasuosituksen, joka on leikki-ikäisille lapsille korkeintaan 3-4 grammaa vuorokaudessa.
Hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan osuus lasten päivittäisestä energian saannista on suositusten mukaista. Rasvan laadussa on kuitenkin parantamisen varaa. Tyydyttyneen rasvan osuus on lasten ruokavaliossa liian suuri, kun taas monityydyttymättömän rasvan osuus jää niukaksi. Kuitua lapset saavat keskimäärin suositusten mukaisesti.
DAGIS-raportti luettavissa verkossa
DAGIS on monivuotinen tutkimushanke, jossa tutkitaan 3-6 –vuotiaiden päiväkotilasten elintapoja ja stressin säätelyä sekä päiväkotihenkilöstön työhyvinvointia. Tavoitteena on luoda päiväkodista terveyttä edistävä ympäristö sekä lapsille että aikuisille.
Lasten ruuankäyttötiedot kerättiin vuosina 2015-2016 ruokapäiväkirjan ja ruuankäyttökyselyn avulla hieman yli 800 lapselta 66 päiväkodissa Uudellamaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Tutkimusmenetelmillä saatiin tietoa lasten ruuankäytöstä sekä päiväkodissa että kotona. Raportti lasten ruuankäytöstä ja ravintoaineiden saannista on luettavissa tutkimuksen verkkosivuilla.
DAGIS-hanketta toteuttavat yhteistyössä Samfundet Folkhälsan, Helsingin yliopisto, Työterveyslaitos ja Seinäjoen Yliopistokeskus.
Lue lisää:
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen

Maito ja maitovalmisteet ovat Suomessa tärkeitä D-vitamiin lähteitä. Kuva: Antti Hallakorpi, Studio Piquant