Kun diabetesriskin tunnistaa, sairastumisriskiin voi vaikuttaa

Ar­vi­ol­ta noin joka kol­man­nel­la suo­ma­lai­sel­la on ko­hon­nut ris­ki sai­ras­tua tyy­pin 2 di­a­be­tek­seen. Jopa nel­jä vii­des­tä voi­si vält­tää sai­ras­tu­mi­sen hy­vin­voin­tia edis­tä­vil­lä elin­ta­voil­la.

Suo­mes­sa ke­hi­tet­ty, maa­il­man käy­te­tyin tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen ris­ki­tes­ti FIND­RISC en­nus­taa sai­ras­tu­mis­ris­kin te­hok­kaas­ti il­man la­bo­ra­to­ri­o­tes­te­jä. Tes­tiä on hyö­dyn­net­ty Stop Di­a­be­tes –tut­ki­muk­ses­sa (Stop­Dia), jos­sa on saa­tu lu­paa­via alus­ta­via tu­lok­sia tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen ris­kin vä­hen­tä­mi­ses­sä.

Tut­ki­muk­ses­sa ha­vait­tiin, että ter­vey­den­huol­to ta­voit­taa vain pie­nen osan ih­mi­sis­tä, jot­ka hyö­tyi­si­vät en­nal­ta­eh­käi­se­väs­tä elin­tapa­neu­von­nas­ta. Tut­ki­muk­sen ai­ka­na ih­mi­siä ta­voi­tet­tiin te­ke­mään ris­ki­tes­ti par­hai­ten so­si­aa­li­sen me­di­an ja sa­no­ma­leh­tien avul­la.

So­ke­ri­ai­neen­vaih­dun­nan häi­riö to­det­tiin yli puo­lel­la hen­ki­löis­tä, jot­ka sai­vat tes­tis­sä ris­ki­pis­teet ja läh­ti­vät mu­kaan Stop­Dia –tut­ki­muk­seen. Vii­del­tä pro­sen­til­ta löy­tyi ai­kai­sem­min tun­nis­ta­ma­ton di­a­be­tes.

Pienetkin teot tukevat terveyttä

Ryh­mäs­sä to­teu­tet­tu elin­tapa­oh­jaus ja ter­veel­li­siä elin­ta­po­ja tu­ke­van Pie­net teot -so­vel­luk­sen käyt­tö aut­toi­vat tut­ki­muk­seen osal­lis­tu­nei­ta pa­ran­ta­maan ruo­kai­lu­tot­tu­muk­si­aan ja ka­ven­ta­maan vyö­tä­rön­ym­pä­rys­tään. Hoi­kis­tu­neil­la osal­lis­tu­jil­la ruo­ka­va­li­on laa­tu pa­ra­ni: muun mu­as­sa kas­vis­ten käyt­tö li­sään­tyi.

Pie­net teot –so­vel­luk­sen avul­la tut­kit­ta­vat sai­vat va­li­ta it­sel­leen so­pi­via ter­veel­li­siä te­ko­ja. Uusi tapa saat­toi olla esi­mer­kik­si ter­veel­lis­ten eväi­den ot­ta­mi­nen mu­kaan töi­hin väli­pa­lak­si, ett­ei näl­kä yl­lä­tä ilta­päi­väl­lä ja joh­da epä­ter­veel­li­siin va­lin­toi­hin. Ta­voit­tee­na on ol­lut au­to­ma­ti­soi­da uu­sia tot­tu­muk­sia ja saa­da ai­kaan py­sy­viä käyt­täy­ty­mi­sen muu­tok­sia.

Tuuppaus toimii työpaikoilla

Li­säk­si Stop­Dia-tut­ki­muk­ses­sa on sel­vi­tet­ty, mi­ten tyy­pin 2 di­a­be­tek­seen sai­ras­tu­mi­sen ris­kiä voi­daan vä­hen­tää vai­kut­ta­mal­la elin­ym­pä­ris­töön ja yh­teis­kun­taan myös laa­jem­min.

Hank­kees­sa on py­rit­ty tu­ke­maan ter­veyt­tä edis­tä­viä ruo­ka- ja liik­ku­mis­tot­tu­muk­sia muok­kaa­mal­la työ­ym­pä­ris­tö­jä niin sa­no­tun tuup­pauk­sen (nud­ging) kei­noin. Työ­pai­kan ar­jes­sa tuup­paus on tar­koit­ta­nut esi­mer­kik­si sitä, että tau­ko­jump­pa­vink­ke­jä on si­joi­tet­tu tu­los­ti­mien ja kah­vi­au­to­maat­tien luok­se, jot­ta tau­ko­lii­kun­ta li­sään­tyi­si. Alus­ta­vat tu­lok­set ovat lu­paa­via: tau­ko­lii­kun­ta­liik­kei­tä teh­tiin tut­ki­muk­seen osal­lis­tu­vil­la työ­pai­koil­la ylei­sem­min tut­ki­muk­sen lo­pus­sa kuin seu­ran­nan alus­sa.

Stop­Dia-tut­ki­muk­sen to­teut­ti­vat Itä-Suo­men yli­o­pis­to, THL ja VTT yh­teis­työs­sä kun­tien, alu­ei­den ja alu­eel­lis­ten ter­vey­den­huol­lon toi­mi­joi­den kans­sa. Toi­min­nas­sa on ol­lut mu­ka­na yli 20 yh­teis­kun­nal­lis­ta toi­mi­jaa, esi­mer­kik­si Di­a­be­tes­liit­to ja Sy­dän­liit­to, sekä noin 40 työn­an­ta­jaa. Tut­ki­mus­ta on ra­hoit­ta­nut Suo­men Aka­te­mi­an yh­tey­des­sä toi­mi­va stra­te­gi­sen tut­ki­muk­sen neu­vos­to.

Tes­taa oma di­a­be­tes­ris­ki­si

Kuin­ka usein syöt kas­vik­sia, he­del­miä tai mar­jo­ja?

Si­säl­tyy­kö jo­kai­seen päi­vää­si yleen­sä vä­hin­tään puo­li tun­tia lii­kun­taa työs­sä tai va­paa-ajal­la arki­lii­kun­ta mu­kaan lu­kien?

Olet­ko kos­kaan käyt­tä­nyt sään­nöl­li­ses­ti ve­ren­pai­ne­lää­ket­tä?

Muun mu­as­sa näi­den ky­sy­mys­ten avul­la sel­vi­te­tään, mikä on ris­ki­si sai­ras­tua tyy­pin 2 di­a­be­tek­seen seu­raa­vien kym­me­nen vuo­den ku­lu­es­sa. Tu­tus­tu tar­kem­min ja tes­taa ris­ki­si: www.stop­dia.fi

Kir­joit­ta­ja:

Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Vyö­tä­rö­li­ha­vuus on tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen ris­ki­te­ki­jä. Läh­de Pe­xels

Ra­vit­se­mus­kat­saus 3-2019Ra­vit­se­mus & ter­veys7.11.2019