Kun diabetesriskin tunnistaa, sairastumisriskiin voi vaikuttaa
Arviolta noin joka kolmannella suomalaisella on kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Jopa neljä viidestä voisi välttää sairastumisen hyvinvointia edistävillä elintavoilla.
Suomessa kehitetty, maailman käytetyin tyypin 2 diabeteksen riskitesti FINDRISC ennustaa sairastumisriskin tehokkaasti ilman laboratoriotestejä. Testiä on hyödynnetty Stop Diabetes –tutkimuksessa (StopDia), jossa on saatu lupaavia alustavia tuloksia tyypin 2 diabeteksen riskin vähentämisessä.
Tutkimuksessa havaittiin, että terveydenhuolto tavoittaa vain pienen osan ihmisistä, jotka hyötyisivät ennaltaehkäisevästä elintapaneuvonnasta. Tutkimuksen aikana ihmisiä tavoitettiin tekemään riskitesti parhaiten sosiaalisen median ja sanomalehtien avulla.
Sokeriaineenvaihdunnan häiriö todettiin yli puolella henkilöistä, jotka saivat testissä riskipisteet ja lähtivät mukaan StopDia –tutkimukseen. Viideltä prosentilta löytyi aikaisemmin tunnistamaton diabetes.
Pienetkin teot tukevat terveyttä
Ryhmässä toteutettu elintapaohjaus ja terveellisiä elintapoja tukevan Pienet teot -sovelluksen käyttö auttoivat tutkimukseen osallistuneita parantamaan ruokailutottumuksiaan ja kaventamaan vyötärönympärystään. Hoikistuneilla osallistujilla ruokavalion laatu parani: muun muassa kasvisten käyttö lisääntyi.
Pienet teot –sovelluksen avulla tutkittavat saivat valita itselleen sopivia terveellisiä tekoja. Uusi tapa saattoi olla esimerkiksi terveellisten eväiden ottaminen mukaan töihin välipalaksi, ettei nälkä yllätä iltapäivällä ja johda epäterveellisiin valintoihin. Tavoitteena on ollut automatisoida uusia tottumuksia ja saada aikaan pysyviä käyttäytymisen muutoksia.
Tuuppaus toimii työpaikoilla
Lisäksi StopDia-tutkimuksessa on selvitetty, miten tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskiä voidaan vähentää vaikuttamalla elinympäristöön ja yhteiskuntaan myös laajemmin.
Hankkeessa on pyritty tukemaan terveyttä edistäviä ruoka- ja liikkumistottumuksia muokkaamalla työympäristöjä niin sanotun tuuppauksen (nudging) keinoin. Työpaikan arjessa tuuppaus on tarkoittanut esimerkiksi sitä, että taukojumppavinkkejä on sijoitettu tulostimien ja kahviautomaattien luokse, jotta taukoliikunta lisääntyisi. Alustavat tulokset ovat lupaavia: taukoliikuntaliikkeitä tehtiin tutkimukseen osallistuvilla työpaikoilla yleisemmin tutkimuksen lopussa kuin seurannan alussa.
StopDia-tutkimuksen toteuttivat Itä-Suomen yliopisto, THL ja VTT yhteistyössä kuntien, alueiden ja alueellisten terveydenhuollon toimijoiden kanssa. Toiminnassa on ollut mukana yli 20 yhteiskunnallista toimijaa, esimerkiksi Diabetesliitto ja Sydänliitto, sekä noin 40 työnantajaa. Tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto.
Testaa oma diabetesriskisi
Kuinka usein syöt kasviksia, hedelmiä tai marjoja?
Sisältyykö jokaiseen päivääsi yleensä vähintään puoli tuntia liikuntaa työssä tai vapaa-ajalla arkiliikunta mukaan lukien?
Oletko koskaan käyttänyt säännöllisesti verenpainelääkettä?
Muun muassa näiden kysymysten avulla selvitetään, mikä on riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen seuraavien kymmenen vuoden kuluessa. Tutustu tarkemmin ja testaa riskisi: www.stopdia.fi
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen

Vyötärölihavuus on tyypin 2 diabeteksen riskitekijä. Lähde Pexels