Hyvä kierre laittaa liikkeelle vaikuttavat toimintamallit terveyden edistämisessä

HUS Pe­rus­ter­vey­den­huol­lon yk­sik­kö on pa­ke­toi­nut Hy­vin­voin­nin ja ter­vey­den edis­tä­mi­sen toi­min­nan Hyvä kier­re -pro­jek­tiin vuo­sil­le 2019-2021. Pro­jek­ti aut­taa kun­tia ja kun­ta­yh­ty­miä tun­nis­ta­maan ja ot­ta­maan käyt­töön vai­kut­ta­via ter­vey­den edis­tä­mi­sen toi­min­ta­mal­le­ja osa­na tu­le­vaa sote-uu­dis­tus­ta.

Hy­vin­voin­nin ja ter­vey­den edis­tä­mi­sen näkö­kul­ma on eri­tyi­sen tär­keä, kun so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon ra­ken­teet uu­dis­tu­vat. Par­haim­mil­laan ter­vey­den edis­tä­mi­nen in­teg­roi­daan uu­dis­tuk­siin jat­ku­van pa­ran­ta­mi­sen peri­aat­teen mu­kai­ses­ti. Oleel­lis­ta on, että sai­raan­hoi­to­pii­rin, kun­tien ja mah­dol­li­sen tu­le­van maa­kun­nan joh­to on si­tou­tu­nut hy­vin­voin­nin ja ter­vey­den edis­tä­mi­seen, tun­tee vai­kut­ta­vat kei­not ja pi­tää nii­tä mu­ka­na kai­kes­sa suun­nit­te­lus­sa ja pal­ve­lui­den ke­hit­tä­mi­ses­sä.

HUS toi­mii jä­se­ne­nä Suo­men ter­veyt­tä edis­tä­vät sai­raa­lat ja or­ga­ni­saa­ti­ot -yh­dis­tyk­ses­sä. Yh­dis­tys tu­kee sai­raa­loi­ta ja mui­ta so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon or­ga­ni­saa­ti­oi­ta ter­veyt­tä ja hy­vin­voin­tia edis­tä­vän näkö­kul­man si­säl­lyt­tä­mi­ses­sä toi­min­taan. Tie­toa vai­kut­ta­vis­ta toi­min­ta­mal­leis­ta on saa­ta­va­na yhä enem­män. Haas­tee­na on nii­den so­vit­ta­mi­nen päi­vit­täi­seen te­ke­mi­seen ja tuo­tet­tui­hin pal­ve­lui­hin. Tär­ke­ää on vuo­ro­vai­ku­tus, joka li­sää ih­mis­ten ky­kyä hal­li­ta ja pa­ran­taa omaa ter­vey­den­ti­laan­sa ja hy­vin­voin­ti­aan. On vah­vis­tet­ta­va sekä am­mat­ti­lais­ten että asi­ak­kai­den tai po­ti­lai­den osaa­mis­ta.

Tavoitteena vaikuttaa merkittäviin kansanterveysongelmiin

Hyvä kier­re -pro­jek­tis­sa juur­ru­te­taan näyt­töön pe­rus­tu­via käy­tän­tö­jä hy­vin­voin­nin ja ter­vey­den edis­tä­mi­ses­sä. Ta­voit­tee­na on ai­kaan­saa­da Uu­den­maan alu­eel­la, kun­nis­sa ja sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä hy­vin­voin­nin ja ter­vey­den edis­tä­mi­sen ’aal­to­ja’ ja teh­dä tämä näkö­kul­ma en­tis­tä tär­ke­äm­mäk­si kun­tien ja sai­raan­hoi­to­pii­rin työs­sä.

Pää­mää­rä­nä on saa­da ai­kaan mi­tat­ta­via tu­lok­sia pro­jek­tin nel­jän ko­ko­nai­suu­den ko­ris­sa: tu­pa­koi­mat­to­muu­des­sa, osal­li­suu­des­sa, ter­veys­e­rois­sa sekä kaa­tu­mis­tapa­tur­mien vä­he­ne­mi­ses­sä. Kaik­ki tee­mat liit­ty­vät kan­san­ter­veys­on­gel­miin ja kus­tan­nuk­siin. Jos esi­mer­kik­si ter­veys­erot saa­tai­siin pois­tet­tua, on ar­vi­oi­tu, että suo­rien ter­vey­den­hoi­to­kus­tan­nus­ten sääs­töt oli­si­vat noin 1,5−2 mil­jar­dia eu­roa tai 15 pro­sent­tia ter­vey­den­huol­lon me­nois­ta.

Ku­kin pro­jek­tiin osal­lis­tu­ja, kun­ta, HU­Sin toi­mi­ala tai muu so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon or­ga­ni­saa­tio, voi va­li­ta yh­den tai use­am­man ai­heen, jos­sa ke­hit­tää toi­min­taan­sa ja tuot­ta­mi­aan pal­ve­lui­ta. Pro­jek­tin kan­ta­va me­ne­tel­mä on yh­teis­ke­hit­tä­mi­nen. Hy­vin­voin­nin ja ter­vey­den edis­tä­mi­nen on mut­ki­kas­ta. Sik­si kaik­kien toi­mi­joi­den osaa­mis­ta ja ide­oi­ta tar­vi­taan toi­min­to­jen ke­hit­tä­mi­ses­sä.

Terveyseroja kavennetaan riskitekijöihin vaikuttamalla

Ter­veys­e­ro­jen ka­ven­ta­mi­nen vaa­tii eri­tyis­tä huo­mi­o­ta hei­koim­mas­sa ase­mas­sa ole­vien ih­mis­ten ter­vey­den pa­ran­ta­mi­seen. Ter­veys­e­ro­jen syyt ovat mo­ni­nai­set ja ne voi­vat liit­tyä ter­veys­pal­ve­lui­den saa­ta­vuu­teen tai elin­tapa­ris­ki­te­ki­jöi­hin, jot­ka lie­ne­vät suu­ri ter­veys­e­ro­ja li­sää­vä taus­ta­te­ki­jä.

Täs­sä pro­jek­tis­sa py­rim­me ot­ta­maan huo­mi­oon mo­lem­mat lä­hes­ty­mis­kul­mat: tu­em­me yh­teis­työ­kump­pa­nei­tam­me vai­kut­ta­vien elin­tapa­in­ter­ven­ti­oi­den so­vit­ta­mi­ses­sa ket­te­räs­ti ter­vey­den­huol­lon toi­min­taan ja luom­me vai­kut­ta­via kei­no­ja elin­tapa­ris­ki­te­ki­jöi­den pa­ran­ta­mi­sek­si.

Vaik­ka ter­veys­pal­ve­lu­jen saa­ta­vuus ei ole yh­den­ver­tais­ta, suu­rin syy ter­veys­e­roil­le on elin­ta­vois­sa ja nii­den taus­ta­te­ki­jöis­sä. Tu­pa­koin­ti, epä­ter­veel­li­set ruo­kai­lu­tot­tu­muk­set, liik­ku­mat­to­muus ja li­ha­vuus ovat ylei­sem­piä alem­mis­sa so­si­aa­li­ryh­mis­sä ai­heut­ta­en ison osan vä­es­töm­me ter­veys­e­rois­ta.

Ter­veys­e­ro­jen ka­ven­ta­mi­nen -ko­riin on va­lit­tu yh­dek­si pai­no­pis­teek­si HUS-alu­een työ­i­käi­sen vä­es­tön di­a­be­tek­sen eh­käi­sy ja li­ha­vuu­den hoi­to. THL:n, VTT:n ja Itä-Suo­men yli­o­pis­ton ke­hit­tä­mäs­tä tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen ris­kin vä­hen­tä­mi­seen liit­ty­väs­tä Stop­Dia-toi­min­ta­mal­lis­ta ra­ken­ne­taan pi­lot­ti HUS-alu­eel­le. Esi­di­a­be­tes on mah­dol­li­ses­ti jopa mil­joo­nal­la suo­ma­lai­sel­la ja tie­de­tään, että yli kol­mas­osa muut­tuu kak­kos­tyy­pin di­a­be­tek­sek­si nel­jän vuo­den ai­ka­na, jos sii­hen men­nes­sä ei ole teh­ty min­kään­lai­sia elin­tapa­muu­tok­sia. Pa­ras tapa eh­käis­tä di­a­be­tek­sen puh­ke­a­mis­ta ovat laih­du­tus, pai­non­hal­lin­ta, lii­kun­ta ja ter­veel­li­nen ruo­ka­va­lio.

Lihavuuden hoitopolku kehittyy

Pro­jek­tis­sa pe­rus­te­tun li­ha­vuus­ver­kos­ton kans­sa on pää­tet­ty li­säk­si suun­ni­tel­la ja ra­ken­taa HUS-ta­soi­nen li­ha­vuu­den hoi­to­pol­ku, jos­sa tu­e­taan eri or­ga­ni­saa­ti­oi­ta to­teut­ta­maan alku­vuo­des­ta 2020 jul­kais­ta­van li­ha­vuu­den Käy­pä hoi­to -suo­si­tuk­sen mu­kai­sia toi­men­pi­tei­tä. Tie­de­tään, että HUS-alu­een noin mil­joo­nas­ta työ­i­käi­ses­tä puo­let on yli­pai­noi­sia ja heis­tä lä­hes nel­jäs­o­sal­la BMI (kg/m²) on yli 30. Vaik­ka vai­kut­ta­vin­ta li­ha­vuu­den hoi­toa on­kin sen eh­käi­sy, on hoi­to pe­rus­tel­tua työ­i­käi­sil­lä, jol­loin hoi­don vai­ku­tuk­set laa­je­ne­vat yk­si­lö­ta­sol­ta mah­dol­li­ses­ti per­heen ja las­ten myö­tä li­ha­vuu­den eh­käi­se­mi­sek­si.

Pe­rus­ta­son ja -ter­vey­den­huol­lon toi­min­nan tär­keys di­a­be­tek­sen eh­käi­sys­sä ja li­ha­vuu­den hoi­dos­sa on sel­keä, mut­ta toi­saal­ta meil­lä ei ole hu­kat­ta­vis­sa yh­tään peli­paik­kaa tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen il­maan­tu­mi­sen ja li­ha­vuus­e­pi­de­mi­an tal­tut­ta­mi­ses­sa. Tä­män vuok­si myös eri­kois­sai­raan­hoi­don osal­lis­tu­mi­nen ja osal­lis­ta­mi­nen on erit­täin tär­ke­ää.

Tie­de­tään, että eri­kois­sai­raan­hoi­don toi­men­pi­tee­seen jou­tu­mi­nen ai­heut­taa ih­mi­sen ajat­te­luun sä­rön, jol­loin omaa elin­tapa­käyt­täy­ty­mis­tä on her­kem­pi tar­kas­tel­la ja teh­dä sii­hen muu­tok­sia. Täs­sä ”te­ac­hab­le mo­ment” -koh­das­sa voim­me tuu­pa­ta po­ti­lai­tam­me myös eri­kois­sai­raan­hoi­dos­sa osal­lis­ta­mal­la hei­tä toi­miin, joil­la hou­kut­te­lem­me po­ti­laan te­ke­mään ter­vey­ten­sä kan­nal­ta edul­li­sia elin­tapa­muu­tok­sia.

Potilaasta aktiivisempi toimija

Hyvä kier­re –pro­jek­tin ta­voit­tee­na on teh­dä po­ti­laas­ta ny­kyis­tä ak­tii­vi­sem­pi osa­puo­li omas­sa hoi­to­pro­ses­sis­saan. Tämä luo sel­vää lisä­ar­voa sekä po­ti­laal­le että yh­teis­kun­nal­le. Koko vä­es­tön, mut­ta en­nen kaik­kea ris­ki­ryh­mien ja eri­tyi­ses­ti alem­pien so­si­aa­li­ryh­mien kan­nal­ta tar­vi­taan ra­ken­teel­li­sia toi­mia, joi­den avul­la ih­mi­sen on hel­pom­pia to­teut­taa hy­viä te­ko­ja ter­vey­ten­sä eteen ja sitä kaut­ta li­sä­tä ter­veel­li­sen elä­män edel­ly­tyk­siä.

Pro­jek­tis­sa laa­jen­ne­taan di­gi­taa­li­suu­den tuo­mia mah­dol­li­suuk­sia niin po­ti­lai­den ta­voit­ta­mi­ses­sa kuin am­mat­ti­lais­ten työn pa­ran­ta­mi­ses­sa. Ter­veys­kylä.fi:n yh­tey­teen avau­tu­nut­ta so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lais­ten pal­ve­lu­por­taa­lia Ter­veys­ky­läP­RO:ta on tar­koi­tus hyö­dyn­tää, jot­ta pro­jek­tin tuo­tok­set ovat tal­les­sa klii­ni­sen työn tu­ek­si ja tie­to on koot­tu­na yh­teen por­taa­liin.

Kir­joit­ta­ja:

ETM Lau­ra Suo­ja­nen on HU­Sin ke­hit­tä­mis­pääl­lik­kö ja li­ha­vuu­den hoi­don am­mat­ti­lai­nen, joka syt­tyy uu­den luo­mi­ses­ta tie­det­tä ja käy­tän­töä yh­dis­tä­en ja us­koo di­gi­taa­li­suu­den tuo­van uu­sia mah­dol­li­suuk­sia tu­kea ih­mis­ten käyt­täy­ty­mis­muu­tok­sia.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 3-2019Ra­vit­se­mus & ter­veys7.11.2019