D-vitamiinin puutos on Suomessa yleisempää ulkomaalaistaustaisilla
D-vitamiinin puutos ja riittämätön D-vitamiinitila ovat Suomessa yleisempiä ulkomaalaistaustaisilla kuin koko väestössä, osoittaa tuore väitöstutkimus. Puutteita D-vitamiinin saannissa on etenkin somali- ja kurditaustaisilla.
Folasade Adebayon väitöskirjassa selvitettiin ulkomaalaistaustaisten suomalaisten ruokatottumuksia ja D-vitamiinitilaa laajassa tutkimuksessa, jossa oli mukana Suomessa asuvia somali-, kurdi- ja venäläistaustaisia osallistujia.
Tutkimuksessa havaittiin, että D-vitamiinia sisältävien elintarvikkeiden käyttö oli erilaista ryhmien välillä: D-vitamiinilla täydennettyjen rasvalevitteiden käyttö oli yleisempää somali- kuin venäläis- ja kurditaustaisilla. Sen sijaan suurempi osuus venäläis- ja kurditaustaisista käytti päivittäin D-vitamiinilla täydennettyjä maitovalmisteita somalitaustaisiin verrattuina. Kalan käyttö oli vähäisempää kurdi- kuin venäläis- ja somalitaustaisilla.
D-vitamiinin puutos = seerumin D-vitamiinipitoisuus <30 nmol
riittämätön D-vitamiinitila = seerumin D-vitamiinipitoisuus <50 nmol
Päivittäinen tupakointi, alkoholin käyttö ja lihavuus olivat yhteydessä riittämättömään D-vitamiinitilaan. Korkeampi ikä, fyysinen aktiivisuus, kalan, D-vitaminoitujen rasvalevitteiden ja maitovalmisteiden sekä D-vitamiinilisien käyttö puolestaan suojasivat riittämättömältä D-vitamiinitilalta.
Ulkomaalaistaustaisten suomalaisten ruokatottumukset eroavat usein koko väestön tottumuksista, ja eri ryhmien välillä on terveyseroja. D-vitamiinin puutostila on kansanterveydellinen ongelma pohjoisilla leveysasteilla kuten Suomessa. Riski on suurempi etenkin tummaihoisilla ulkomaalaistaustaisilla suomalaisilla. D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta Suomen leveysasteilla vain maalis-lokakuussa.
D-vitamiinilisä tehosi kaikilla
MarwoD-tutkimuksen lähtötilanteessa suurella osalla somalitaustaisista osallistujista D-vitamiinitila oli riittämätön. D-vitamiinin kokonaissaanti oli suurempi somalitaustaisilla kuin suomalaistaustaisilla, mutta silti D-vitamiinitila oli heillä keskimäärin matalampi kuin suomalaistaustaisilla.
Kohtuullinen D-vitamiinilisä 10 ja 20 mikrogramman päivittäisannoksilla nosti tehokkaasti seerumin D-vitamiinipitoisuuksia sekä somali- että suomalaistaustaisilla, eikä vasteessa havaittu eroa ryhmien välillä.
Maahanmuuttajien terveys- ja hyvinvointitutkimukseen osallistui 1372 venäläis-, somali- ja kurditaustaista henkilöä, joita verrattiin koko väestöä edustavaan Terveys 2011 -tutkimuksen otokseen. Helsingin yliopiston MarwoD-interventiotutkimuksessa selvitettiin 72 somali- ja 75 suomalaistaustaisen vastetta joko lumevalmisteeseen tai 10 tai 20 mikrogramman suuruiseen D3-vitamiinilisään viiden kuukauden ajan.
Kirjoittaja:
ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti Katariina Lallukka työskentelee Maito ja Terveys ry:ssä ravitsemusasiantuntijana ja viestintäpäällikkönä. Hän seuraa aktiivisesti maitoon liittyvää tutkimustietoa ja pyöräilee työmatkansa.
Lähde:
Folasade Adebayon väitös 11.10.2019. Insights into food consumption, vitamin D status, and associated factors among adult immigrant populations in Finland: findings from population-based and intervention studies. Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto

D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta Suomen leveysasteilla vain maalis-lokakuussa.Lähde Pexels