Terveellinen kasvisruokavalio vaatii tietoa ruuasta ja ravintoaineista
Kasvisruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia, mutta sen koostaminen vaatii tietoa erilaisten ruokien ravintoaineista. Kun kasvisruokavalio on monipuolisesti koostettu ja täydennetty, se turvaa hyvin ravitsemuksellisia tarpeita.



Terveellisen kasvisruokavalion voi koostaa monella tapaa. Osa kasvissyöjistä käyttää kasvikunnan tuotteiden ohella myös maitovalmisteita ja kananmunaa, osa hyväksyy ruokavalioonsa jopa kalan. Vegaaniruokavalio sisältää pelkästään kasviperäisiä ruokia. Vegaaniruokavaliota pitää täydentää B12-vitamiinilisällä, usein tarvitaan myös D-vitamiini- ja jodilisää.
Kasvisruokavaliossa on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti näihin ravintoaineisiin:
Proteiinit
Tärkeimmät kasviperäisen proteiinin lähteet ovat palkokasvit, viljavalmisteet, pähkinät ja siemenet. Näitä kaikkia on hyvä käyttää monipuolisesti päivän aterioilla, jotta kasvisruoasta saa riittävästi tarpeellisia aminohappoja. Kasviperäisten proteiinilähteiden aminohappokoostumus täydentää toisiaan.
Soija on laadukas kasviproteiinin lähde, sillä se sisältää välttämättömiä aminohappoja hyvässä suhteessa. Lähes samanveroisia proteiinin lähteitä ovat esimerkiksi kvinoa ja tattari. Kun kasvisruokavaliossa on mukana myös maitoa, kananmunaa tai kalaa, ne täydentävät kasviproteiinien aminohappokoostumusta.
B12-vitamiini
Ihmiselimistössä toimivaa B12-vitamiinia saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista. Levien sisältämä B12-vitamini on suurimmaksi osaksi sellaista muotoa, joka ei toimi aktiivisesti ihmiskehossa. Pelkästään kasvikunnan tuotteita syövän vegaanin pitää täydentää ruokavaliotaan B12-vitamiinivalmisteella.
Kun kasvisruokavaliossa on mukana myös maitoa tai kananmunaa, se sisältää B12-vitamiinia. Riittävästi B12-vitamiinia saa, kun käyttää päivittäin 3-4 lasillista nestemäisiä maitovalmisteita, pari palaa juustoa ja 2-3 kananmunaa viikossa.
D-vitamiini
Tutkimusten perusteella on havaittu, että kasvissyöjistä etenkin vegaanien on haasteellista saada riittävästi D-vitamiinia ruuastaan. Suomalaisen ruokavalion merkittävimmät D-vitamiinin lähteet ovat eläinperäisiä: kala, vitaminoidut maitovalmisteet ja kananmuna.
Muutamat metsäsienet, kuten kantarellit ja suppilovahverot, sisältävät kasviperäistä D-vitamiinia, mutta sen hyödynnettävyys on elimistössä heikompi kuin eläinperäisen D-vitamiinin. Moniin maidon tapaan käytettäviin kasvijuomiin, kuten soija- ja kaurajuomaan, lisätään D-vitamiinia. Niiden päivittäinen käyttö turvaa vegaanin D-vitamiinin saantia. Lisäksi voidaan tarvita D-vitamiinivalmistetta.
Kalsium
Kalsium on kasvissyöjällekin tärkeä luuston rakennusaine, jonka imeytymiseen tarvitaan D-vitamiinia. Suomalaisessa ruokavaliossa maito ja maitovalmisteet ovat merkittävin kalsiumin lähde. Se voi olla yksi hyvä peruste pitää maitovalmisteet mukana kasvisruokavaliossa.
Kasviperäisiä kalsiumin lähteitä ovat esimerkiksi kaalikasvit, punaiset ja valkoiset pavut, tofu ja kalsiumilla täydennetyt kasvijuomat. Manteleissa ja seesaminsiemenissäkin on kalsiumia, mutta se imeytyy heikosti. Kalsiumlisälle voi olla tarvetta, jos kasvisruokavaliossa on kalsiumin lähteitä rajoitetusti.
Rauta
Kasvissyöjälle tärkeitä raudan lähteitä ovat täysjyvävilja ja palkokasvit. Kasvisruokavalio sisältää usein runsaasti raudan imeytymistä tehostavaa C-vitamiinia. Toisaalta kasvikunnan tuotteissa on myös monia yhdisteitä, jotka heikentävät raudan imeytymistä. Tällaisia ovat muun muassa fytaatit ja polyfenolit.
On arvioitu, että raudan hyödynnettävyys kasvisruuasta on noin 10 prosenttia, mutta sekaruuasta lähes kaksinkertainen eli 18 prosenttia. Elimistön rautatilanne vaikuttaa raudan imeytymiseen: kun raudasta on pulaa, sen imeytyminen tehostuu.
Jodi
Kasvissyöjän jodin saanti voi olla niukkaa, mutta vastaavasti jodia on mahdollista saada myös liikaa, jos merilevä on ruokavaliossa merkittävässä roolissa. Osa merilevistä sisältää jodia haitallisen paljon. Kasvissyöjänkin on hyvä valita käyttöön jodioitu suola, joka turvaa riittävää jodin saantia. Maitovalmisteiden sisällyttäminen osaksi kasvisruokavaliota vaikuttaa myönteisesti jodin saantiin. Vegaani saattaa tarvita jodia ravintolisänä.

Vegaaninen lautasmalli. Vegaaniruokavalio sisältää pelkästään kasviperäisiä ruokia. Lähde Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Vegaaninen lautasmalli. Vegaaniruokavalio sisältää pelkästään kasviperäisiä ruokia. Lähde Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Vegaaninen lautasmalli. Vegaaniruokavalio sisältää pelkästään kasviperäisiä ruokia. Lähde Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Vegaaninen lautasmalli. Vegaaniruokavalio sisältää pelkästään kasviperäisiä ruokia. Lähde Valtion ravitsemusneuvottelukunta
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen on toimittaja ja viestintäyrittäjä, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.
Lähde:
Eeva Voutilainen, Soili Soisalo, Anna-Liisa Elorinne. Kasvisruokaa viisaasti (Duodecim 2019).

Terveellisen kasvisruokavalion voi koostaa monella tapaa. Osa kasvissyöjistä käyttää kasvikunnan tuotteiden ohella myös maitovalmisteita ja kananmunaa, osa hyväksyy ruokavalioonsa jopa kalan. Lähde Pexels