Ruuasta iloa ja voimaa ikääntyneen elämään

Kommenttipuheenvuoro

Lo­pen kun­ta jär­jes­ti tänä vuon­na ti­lai­suu­den, jos­sa pää­sin ker­to­maan, mi­ten ruu­al­la ja ra­vit­se­muk­sel­la voi teh­dä hy­vää omal­le ter­vey­del­le ja toi­min­ta­ky­vyl­le. Kaik­ki 80-vuo­tis­päi­vään­sä vuon­na 2019 viet­tä­vät oli kut­sut­tu nap­paa­maan eväi­tä oman hy­vin­voin­nin tu­ek­si ja naut­ti­maan kak­ku­kah­vit hy­väs­sä, tu­tus­sa seu­ras­sa.

Näi­tä koh­taa­mi­sia on use­as­ti ny­kyi­ses­sä työs­sä­ni ra­vit­se­mus­a­si­an­tun­ti­jana Ge­ron­to­lo­gi­nen ra­vit­se­mus Gery ry:ssä. Kun ikää, ko­ke­mus­ta ja sitä myö­tä elä­män­vii­saut­ta ko­koon­tuu yh­tei­sen pöy­dän ää­rel­le, kaik­ki ovat saa­ma­puo­lel­la.

Ikään­ty­nei­den ra­vit­se­mus on tär­keä aihe sekä yk­si­lön että yh­teis­kun­nan näkö­kul­mas­ta. Mi­ten ruo­ka mais­tuu? Vas­taus ker­too pal­jon.

Yk­si­näi­syys kal­vaa mo­nia ruo­kai­li­joi­ta. Me­ne­tyk­set, sai­rau­det ja yk­si­näi­syy­den tun­ne vai­kut­ta­vat ruo­ka­ha­luun ja sitä kaut­ta ra­vit­se­mus­ti­laan. Huo­no ra­vit­se­mus­tila taas vai­kut­taa ter­vey­teen ja elä­män­laa­tuun, mikä nä­kyy myös sai­raus­päi­vi­nä.

Mitä ikääntyneet itse toivovat?

Ikään­ty­mi­sen ja ra­vit­se­muk­sen asi­an­tun­ti­jat ovat par­hail­laan koos­ta­mas­sa suo­si­tuk­sia ikään­ty­vien ra­vit­se­muk­sen tu­ek­si ja hoi­dok­si. Osa heis­tä ko­ko­si vii­me vuon­na suo­si­tus­ten taus­tal­le Val­ti­o­neu­vos­ton kans­li­an ke­ho­tuk­ses­ta tie­toa sii­tä, mil­lai­sia toi­vei­ta ikään­ty­neil­lä on tu­le­vai­suu­den ruo­ka­pal­ve­luis­ta.

Toi­vei­ta vi­ri­si. Ha­lut­tiin, että pal­ve­lut ke­rää­vät ih­mi­siä yh­teen. Toi­vot­tiin, että niis­tä saa elä­myk­siä muun­kin kuin ruo­ka­ha­lua he­rät­tä­vien kat­taus­ten, tuok­su­jen, vä­rien ja maku­nau­tin­to­jen myö­tä. Tu­le­vai­suu­den pal­ve­lut jous­ta­vat elä­män­ti­lan­teen mu­kaan. Ne tu­le­vat tar­vit­ta­es­sa myös ko­tiin hou­kut­te­le­vi­na ja ra­vit­se­vi­na. Tii­vis­te­tys­ti: ruo­ka­pal­ve­lut täy­tyy ym­mär­tää laa­jem­min kuin moni ne tä­nään nä­kee.

Suo­mes­sa on teh­ty hy­viä ko­kei­lu­ja mah­dol­lis­taa ruo­kai­lu sa­man pöy­dän ää­res­sä fyy­si­ses­ti tai vir­tu­aa­li­ses­ti, myös pit­kien etäi­syyk­sien kun­nis­sa. Haas­tee­na kui­ten­kin on, mis­tä tie­don ko­kei­luis­ta löy­tää. Ide­oi­ta ja to­teu­tuk­sia pi­tää ja­kaa ja vie­dä eteen­päin, jot­ta nii­tä voi­daan muo­ka­ta pai­kal­li­siin olo­suh­tei­siin ikä­ih­mi­sil­le ja ym­pä­ris­töl­le so­pi­vik­si.

Lo­pel­la tar­jot­tiin kak­ku­kah­vien li­säk­si tie­toa eri­lai­sis­ta pal­ve­luis­ta. Koko kylä oli kut­sut­tu: ap­teek­ki, hoi­va­y­ri­tys, ruo­ka­pal­ve­lu­y­ri­tys sekä jär­jes­tö­toi­mi­jat. Ikään­ty­nei­den toi­vei­ta kuun­nel­tu­a­ni suo­si­tan, että ensi vuon­na kut­su­taan mu­kaan myös lähi­kaup­pi­as ja kou­lun ruo­ka­lan hen­ki­lö­kun­taa. Ja her­käl­lä kor­val­la kuun­nel­laan uu­sia ide­oi­ta, jot­ta jo­kai­nen ikä­ih­mi­nen voi naut­tia sel­lais­ta ra­vit­se­vaa ruo­kaa, joka mais­tuu, ra­vit­see ja ilah­dut­taa.

Kir­joit­ta­ja:

ETM Mai­ja Sol­jan­lah­ti on Gery ry:n ra­vit­se­mus­a­si­an­tun­ti­ja, joka poh­tii ikään­ty­mi­seen liit­ty­viä hy­vin­voin­nin ky­sy­myk­siä.

Gery ry:n ra­vit­se­mus­a­si­an­tun­ti­ja Mai­ja Sol­jan­lah­ti koh­taa työs­sään ikään­ty­nei­tä ja pää­see ker­to­maan, mi­ten ruu­al­la ja ra­vit­se­muk­sel­la voi teh­dä hy­vää ter­vey­del­le ja toi­min­ta­ky­vyl­le.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 3-2019Ra­vit­se­mus & ter­veys7.11.2019