Ruuasta iloa ja voimaa ikääntyneen elämään
Kommenttipuheenvuoro
Lopen kunta järjesti tänä vuonna tilaisuuden, jossa pääsin kertomaan, miten ruualla ja ravitsemuksella voi tehdä hyvää omalle terveydelle ja toimintakyvylle. Kaikki 80-vuotispäiväänsä vuonna 2019 viettävät oli kutsuttu nappaamaan eväitä oman hyvinvoinnin tueksi ja nauttimaan kakkukahvit hyvässä, tutussa seurassa.
Näitä kohtaamisia on useasti nykyisessä työssäni ravitsemusasiantuntijana Gerontologinen ravitsemus Gery ry:ssä. Kun ikää, kokemusta ja sitä myötä elämänviisautta kokoontuu yhteisen pöydän äärelle, kaikki ovat saamapuolella.
Ikääntyneiden ravitsemus on tärkeä aihe sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta. Miten ruoka maistuu? Vastaus kertoo paljon.
Yksinäisyys kalvaa monia ruokailijoita. Menetykset, sairaudet ja yksinäisyyden tunne vaikuttavat ruokahaluun ja sitä kautta ravitsemustilaan. Huono ravitsemustila taas vaikuttaa terveyteen ja elämänlaatuun, mikä näkyy myös sairauspäivinä.
Mitä ikääntyneet itse toivovat?
Ikääntymisen ja ravitsemuksen asiantuntijat ovat parhaillaan koostamassa suosituksia ikääntyvien ravitsemuksen tueksi ja hoidoksi. Osa heistä kokosi viime vuonna suositusten taustalle Valtioneuvoston kanslian kehotuksesta tietoa siitä, millaisia toiveita ikääntyneillä on tulevaisuuden ruokapalveluista.
Toiveita virisi. Haluttiin, että palvelut keräävät ihmisiä yhteen. Toivottiin, että niistä saa elämyksiä muunkin kuin ruokahalua herättävien kattausten, tuoksujen, värien ja makunautintojen myötä. Tulevaisuuden palvelut joustavat elämäntilanteen mukaan. Ne tulevat tarvittaessa myös kotiin houkuttelevina ja ravitsevina. Tiivistetysti: ruokapalvelut täytyy ymmärtää laajemmin kuin moni ne tänään näkee.
Suomessa on tehty hyviä kokeiluja mahdollistaa ruokailu saman pöydän ääressä fyysisesti tai virtuaalisesti, myös pitkien etäisyyksien kunnissa. Haasteena kuitenkin on, mistä tiedon kokeiluista löytää. Ideoita ja toteutuksia pitää jakaa ja viedä eteenpäin, jotta niitä voidaan muokata paikallisiin olosuhteisiin ikäihmisille ja ympäristölle sopiviksi.
Lopella tarjottiin kakkukahvien lisäksi tietoa erilaisista palveluista. Koko kylä oli kutsuttu: apteekki, hoivayritys, ruokapalveluyritys sekä järjestötoimijat. Ikääntyneiden toiveita kuunneltuani suositan, että ensi vuonna kutsutaan mukaan myös lähikauppias ja koulun ruokalan henkilökuntaa. Ja herkällä korvalla kuunnellaan uusia ideoita, jotta jokainen ikäihminen voi nauttia sellaista ravitsevaa ruokaa, joka maistuu, ravitsee ja ilahduttaa.
Kirjoittaja:
ETM Maija Soljanlahti on Gery ry:n ravitsemusasiantuntija, joka pohtii ikääntymiseen liittyviä hyvinvoinnin kysymyksiä.

Gery ry:n ravitsemusasiantuntija Maija Soljanlahti kohtaa työssään ikääntyneitä ja pääsee kertomaan, miten ruualla ja ravitsemuksella voi tehdä hyvää terveydelle ja toimintakyvylle.