Lukijalle
Ruoka ja ravitsemus ovat aiheita, jotka jaksavat kiinnostaa vuodesta toiseen. Ne ovat lähellä jokaisen sydäntä. Jokainen meistä syö ruokaa, vaikka kaikki eivät siihen varsinaisesti panostakaan. Toiset panostavat ehkä liikaakin. Joillekin syömisestä on tullut ongelma.
Terveellinen syöminen koetaan vaikeaksi. Vaikka sitähän se ei ole. Professori Jussi Huttusen sanoin: Terveellisen ruuan valinta on aika yksinkertaista. Lue lisää hänen ajatuksistaan hyvästä syömisestä ja hänen kietovasta urapolustaan jutusta ”Professori Kansanterveys” on kysytty asiantuntija.
Hyvää tietoa terveyttä edistävästä syömisestä saa esimerkiksi valtakunnallisista ravitsemussuosituksista ja niistä johdetuista ruokailusuosituksista eri väestöryhmille. Konkreettiset, käyttökelpoiset syömisen mallit arkeen ovat ruokakolmio ja ateriamalli. Lokakuussa julkaistiin opiskelijoiden ruokailusuosituksista lukiolaisille ja ammattikouluille. Seuraavaksi odotetaan uusia ruokailusuosituksia ikääntyneille alkuvuodesta.
Tässä lehdessä tarkastellaan ravitsemusta monelta kantilta. Ravitsemus on tärkeä osa väestön terveyttä – se ilmenee myös uudesta hallitusohjelmasta, jossa on monia toimia ravitsemuksen edistämiseksi (lue juttu). Lehdessä kerrotaan erilaisista ravitsemustutkimuksista ja millaisia käytännön toimia HUSissa tehdään hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi Hyvä kierre -projektissa.
Paitsi osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä, ruoka on myös iloinen asia, joka tuo ihmisiä yhteen. Maija Soljanlahti nostaa kommenttipuheenvuorossaan ikääntyneiden ravitsemuksen ja ruokailon esiin. Maistuvaa ruokaa, joka ilahduttaa, ei pidä ravitsemuskeskusteluissa unohtaa.
Iloisia ruokahetkiä!
Katariina Lallukka

Syöminen on iloinen asia! Lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää on osa ateriamallia, muistuttaa Katariina Lallukka.