Ravitsemuksen tutkimusmenetelmät, väestön ravitsemus ja sen seuranta, elintarvikkeiden koostumustieto, ravintointerventiot, elintarvikkeiden turvallisuus ja paljon muuta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikön Liisa Valstan asiantuntijuus ravitsemuksessa on laajalla pohjalla. Taustalla on myös vuosia työtä Euroopan unionin ruokaturvan ja jäsenmaiden yhdenmukaistetun ravitsemustiedon keruun kehittäjänä.
Työt maailmalla ovat opettaneet tälle pohjimmiltaan ujolle, mutta uteliaalle tutkijalle, että elämä antaa enemmän, kun ei pelkää ihmisiä.
Liisa Valstan tie ravitsemuksen asiantuntijaksi on vivahteikas. Luonnontieteet olivat suosikkiaineita koulussa, ja abivuonna etenkin ravitsemus ja terveys alkoivat kiinnostaa. Pääsy yliopistoon lukemaan lääketiedettä tai ravitsemustiedettä tyssäsi kuitenkin ylioppilasvuonna. Välivuosi kului kielikurssilla Englannissa ja muun muassa Tukholman ja Helsingin sairaaloiden keittiöissä tiskaten ja perunoita kuorien.
Seuraavana keväänä opiskeluovet aukesivat moneen paikkaan. Liisa Valsta valitsi ravitsemustieteen, joka onkin tarjonnut runsaasti kiinnostavia ja palkitsevia töitä.
Ravitsemustoksikologialle oli kysyntää
Kun Liisa Valstan puoliso vuonna 1983 sai Kellogg-Säätiön stipendin USA:han, hän ryhtyi etsimään myös itselleen sieltä opiskelupaikkaa. Silloiset opettajat professori Antti Ahlström ja dosentti Ritva Seppänen kannustivat ravitsemustoksikologiaan. Sen asiantuntemusta oli Suomessa vain vähän. Dosentti Seppo Salmisen neuvoilla löytyi Oregon State University, joka sopi sekä Liisan että puolison metsätieteellisiin tavoitteisiin.
Liisa Valsta opiskeli Oregonissa kaksi vuotta ja muun muassa tutki kalamallin avulla, miten elimistön entsyymit ja ravinnon antikarsinogeeniset, syöpää ehkäisevät yhdisteet, muuntavat maksasyöpää aiheuttavia homemyrkkyjä vaarattomiksi. Tiukka biokemiallinen laboratoriotutkimus tuli hallintaan.
Amerikasta Valsta palasi yliopistolle Viikkiin, kun sai ravitsemustieteen assistentin paikan.
– Olin 36-vuotias ja sain elämäni ensimmäisen vakituisen työpaikan. Siihen asti olin tehnyt pätkätöitä, mutta ei tulevaisuus ollut koskaan oikeastaan huolestuttanut. Asioilla on tapana järjestyä etenkin, jos päätavoitteena ei ole pyrkiä asemiin.
Väitöskirja oli aluillaan. Tarkoitus oli rottakokein tutkia, mikä vaikutus ravinnon antioksidanteilla, haitallista hapettumista ehkäisevillä aineilla, kuten beetakaroteenilla, voisi olla elimistön haitta-aineiden käsittelyssä. Sitten beetakaroteeneja saaneet rotat alkoivat voida huonosti, eikä tutkimusta voitu jatkaa. Myös sattuma puuttui peliin.
Ja mehän se tehdään
Keväällä 1988 tutkimusprofessori Antti Aro silloiselta Kansanterveyslaitokselta oli pitämässä seminaaria ravitsemustieteen opiskelijoille. Hän totesi, ettei rypsiöljyn merkitystä ravitsemuksessa tunneta kunnolla. Sitä pitäisi tutkia ihmisillä.
– Marja Mutasen aloitteesta päätimme, että mehän se tehdään, vaikka kaikki olivat sitä mieltä, ettei se Viikin resursseilla tule onnistumaan – ei ainakaan erittäin kontrolloidussa tutkimusasetelmassa.
Niin vain nämä kaksi tarmokasta naista avustajineen ruokkivat yhdeksän viikkoa 60 hengen tutkimusjoukkoa. He tarjosivat koehenkilöille 90 prosenttia päivän energiasta, ja syötyjen ruokien koostumus analysoitiin tarkkaan. Käytetyn tavaran liikkeestä hankittiin jättisuuri jääkaappi ja opetuskeittiö- ja leipomotilat saatiin tutkimusruokien valmistukseen, punnitukseen ja pakkaamiseen. Liisa Valstalla oli auto ja hänelle lankesivat ostosmatkat tukkuun. 25 kilon jauhosäkit saivat kyytiä.
Seminaarihuoneeseen loihdittu Ravintola Rypseria tarjosi tutkittaville joka arkipäivä lounaan. Lähtiessään he saivat mukaansa pahvilaatikollisen ruokaa ja viikonlopuiksi kaksi. Pahvilaatikoita koristi Mauri Kunnaksen suunnittelema logo, kolesterolimolekyyliä takova ”Seppä Kolesterolinen”.
– Tämä tekemisen meininki ja talkoohenki ovat aina olleet työelämän suola. Tiedon ja kokemuksen jakaminen ovat kantaneet silloin Viikissä ja myöhemmissäkin haasteissa, Valsta sanoo.
Helsingin rypsiöljytutkimus I valmistui ja siitä huolellisesti kontrolloidut syöttökokeet Viikissä lähtivät kehittymään. Tieto rypsiöljyn myönteisistä vaikutuksista rasva-aineenvaihduntaan vahvistui. Rypsiöljyä oli toki tutkittu Viikissä aikaisemminkin koe-eläimillä, mutta silloin sen haitallisen erukahapon takia. Vuosikymmenten saatossa rypsilajikkeet ovat muuttuneet ja tutkimuksen syyt kääntyneet päälaelleen.
Pari kenkälaatikollista reikäkortteja
1970-1980-luvun vaihteessa alettiin puhua ruokien ravintoainetiheydestä. Suomalaisten ravinnon laatumittarin pohjaksi oli tuolloin tarjolla vain pari kenkälaatikollista reikäkortteja, toisessa reseptitietokanta, toisessa raaka-aineiden ravintosisältö. Liisa Valsta siirtyi 1990-luvun taitteessa yliopistolta Kansanterveyslaitoksen erikoistutkijaksi. Ravintointerventioiden rinnalla elintarvikkeiden koostumustietojen kokoaminen ja ylläpito eli nykyisin Fineli-tietopankki on siitä asti ollut yksi hänen työsarkansa.
KTL:n Elintarvikkeet ja sokeriaineenvaihdunta (ELSA) –tutkimuksessa ahkerat väitöskirjan tekijät toteuttivat suomalaisten ruokien glykemia-indeksien tietokannan. Elintarvikkeiden bioaktiivisten aineiden koostumustietoja koottiin niin kasviestrogeeneista kuin kasvisteroleistakin.
Liisa Vastan väitöskirja valmistui ja tohtorin arvo liitettiin nimen eteen vuonna 1996. Dosentuuri tuli vuonna 2001. Ruuhkavuosiin sisältyy myös kaksi äitiyslomaa ja yksi omakotitaloprojekti.
Berlusconin pöydässä
Liisa Valsta toimi Suomen edustajana Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) ravitsemustutkimusten tieteellisessä verkostossa. EFSA:n sivuilta sattui silmään työpaikkailmoitus, jossa ravitsemustiede mainittiin ensimmäisen kerran hakijoiden pätevyysvaatimuksissa.
– Hain paikkaa, jota en kuvitellut saavani. Jouluna 2008 tuli ilmoitus, että olen nk. lyhyellä listalla hakijoiden joukossa. Tammikuussa 2009 paikkaa tarjottiin ja päätös piti ilmoittaa 10 päivän kuluessa, Valsta muistelee. Hän päätti mennä EFSA:aan ainakin vuodeksi.
EFSA oli aloittanut toimintansa Brysselissä, mutta Italian pääministeri Silvio Berlusconi onnistui lobbaamaan viraston Italian Parmaan. Liisa Valstan EFSA-keikka venyi kaikkiaan viideksi ja puoleksi vuodeksi. Hän toimi siellä vanhempana asiantuntijana ja altistustiimin vetäjänä. Kuinka ollakaan, elintarvikkeiden koostumustiedot ja tietopankkien kehittäminen olivat sielläkin työpöydällä samoin kuin ruuankäyttötutkimusten harmonisointi EU-maissa. Alussa ei ollut edes ravintoaineiden laskentaohjelmaa, mutta sehän rakennettiin.
– Yhdessä osaaminen olikin parasta EFSA:n työilmapiirissä. Itsensä joutui panemaan likoon täysillä, muttei koskaan jätetty pulaan. Liisa Valsta muistaa lämmöllä esimiestään, joka opetti, että johtaminen on palveluammatti.
Kolme kertaa kuussa etä-äiti matkusti pitkäksi viikonlopuksi ja lomille Suomeen. ”Yksinhuoltajaisä” pyöritti arkea.
– Olihan se perheelle aika epätavallista aikaa, mutta onnistui ja kyllä kannatti. Opin paljon sellaista, mitä en muualla olisi oppinut, Valsta summaa.
Takaisin THL:n tutkijaksi
Liisa Valsta palasi takaisin THL:een erikoistutkijaksi vuonna 2015 ja on viime vuodet ollut tutkimuspäällikkö sekä Kansanterveyden tietopohjatiimin vetäjä. Oman tiimin tehtäväkentässä huolta tuottavat ravitsemustutkimuksen infrastruktuurin uusimistarpeet sekä ikäihmisten ravitsemustilanne.
– Aikuisväestön ravitsemus on ollut seurannassa pitkään, mutta me emme tiedä oikein mitään yli 75-vuotiaiden ravitsemuksesta. Joitakin tutkimuksia on, mutta niissäkin on saatettu käyttää työikäisille sopivia menetelmiä, jotka eivät kerro lainkaan koko totuutta vähäruokaisten iäkkäiden tilanteesta.
Taloushaasteet rassaavat tutkimusmenetelmien kehittämistä. Ravitsemuslaskentaohjelmat ovat peräisin 2000-luvun alusta.
– Ne ovat toistaiseksi toimineet, mutta pulassa ollaan, jos ei pian jostain löydy rahaa uuden polven ohjelmien kehittämiseen. Tarvittaisiin kvanttihyppy, jotta saataisiin laadukas moderni ravitsemustutkimuksen välineistö koko Suomeen. Jos ravitsemustutkimuksen laskentajärjestelmät ja elintarvikkeiden koostumustieto rapautuvat, rapautuu koko ravitsemustutkimus, Valsta sanoo.
Ruokamurrokseen oikeudenmukaisuutta
Huoli ilmastonmuutoksesta on aiheuttanut ruokamurroksen. THL on mukana kahdessa projektissa, joilla selvitetään, miten ilmastolle edullinen ruokavalion muutos vaikuttaa tuotannossa, syömisessä ja terveydessä. Kenelle muutos on mahdollinen, kenen sosioekonominen asema tai muut syyt tekevät muutoksen hankalaksi.
Omassa ruokavaliossaan Liisa Valsta ei hevin luovu kahvimaidosta eikä maustamattomasta jogurtista – ellei tämä ruokamurros siihen sitten pakota. Hän kannustaa kaikkia yhdessä syömiseen, mutta joutuu asiasta muistuttamaan itselleenkin jatkuvasti.
Kylmiä väreitä uuninluukuista
Mikrohistoria on Liisa Valstan rakas harrastus. Hartolan isoisän arkistoista löytyy suvun esivanhempien ja sukulaisten kirjeenvaihtoa ja muita muistoja, jotka johdattavat digimaailman uumeniin etsimän suvun historian käännekohtia.
– Ajatella, mikä mahdollisuus mikrohistoriointiin nykyään onkaan, kun sanomalehdet ja muut tietolähteet on digitoitu yli sadan vuoden ajalta taaksepäin, Valsta iloitsee.
Kylmiä väreitä ja innostuksen huumaa ovat aiheuttaneet muun muassa eräät uuninluukut. Maalta Hartolasta löytyneet piirustukset kauniista hirsitalosta johdattivat Liisa Valstan Venäjän Karjalaan, entiseen Käkisalmeen Rauhankadun ja Linnakadun kulmaukseen. Siinä se kaunis hirsitalo oli edelleen voimissaan. Hänen isoisänsä oli rakennuttanut sen Pietarissa työskennellessään, mutta myynyt sen palattuaan Suomeen vallankumouksen jaloista. Jatkosota puolestaan toi Valstan isän käymään talossa. Isä muisteli uuninluukuista tunnistaneensa talon samaksi, jossa oli viettänyt lapsuuden kesiä. Talon jokainen jugend-uuninluukku oli erilainen.
– Käkisalmiseurasta saatujen tietojen ja tulkin avustuksella järjestyi pääsy taloon, joka nyt oli Punainen tähti -lehden toimitus. Päätoimittaja ja tulkki varmaan ajattelivat, että hulluja suomalaisia, kun kyykin kuvaamassa kaakeliuuninluukkuja, Liisa Valsta nauraa.
Musiikkia, tarinoita ja metsänhoitoa
Kuorolaulu on toinen harrastus, josta Liisa Valsta ammentaa hyvää mieltä ja vastapainoa työn vaatimuksille. 40 vuotta sitten ystävysten perustama kamarikuoro Sympaatti kokoontuu joka vuosi joulun alla harjoittelemaan joulukonserttia, joka on tänä vuonna 20. joulukuuta Vanhassa kirkossa. Toinen traditio on vappupäivän aamutapaaminen, jossa kuoron miehet laulavat serenadin Diana-puiston patsaalle. Kuorolaiset ovat laulaneet myös toistensa häissä, tohtorikaronkoissa ja merkkipäivillä.
Tarinateatteri on Liisa Valstan kolmas harrastus, joka ruokkii korvien väliä ja pitää elävänä. Tarinateatterista on tarttunut mukaan ryhmätyömenetelmiä, joita saattoi soveltaa jopa EFSA:n vuosina.
Hyötyliikuntaa kertyy esimerkiksi metsänhoidon monista työvaiheista. Mökillä kalastetaan, soudellaan, melotaan ja marjastetaan. Uinti ja maastohiihto ovat Liisa Valstan lempilajit.
Kirjoittaja:
Leena Packalen on eläkkeellä oleva MMM ja toimittaja. Hän on ollut tekemässä Ravitsemuskatsausta sen alusta lähtien ensin toimitussihteerinä ja sitten toimituskunnan jäsenenä.
Ravitsemuskatsaus 4-201918.12.2019