Syöminen on ihmiselle biologisesti välttämätöntä, mutta ruualla on valtavasti myös muita merkityksiä. Ruokakulttuurin professori Mari Niva Helsingin yliopistosta sanoo, että ruoka kertoo paljon esimerkiksi siitä, millaisessa yhteiskunnassa elämme, kuinka vauraita olemme ja missä määrin olemme yksilöllisiä ja yhteisöllisiä.
– Ruoka on vahva identiteetin rakentaja. Se kertoo, keitä olemme ja miten erotumme muista. Sillä, mitä syömme, on varsin isoja seurauksia terveyden ja hyvinvoinninkin kannalta, Niva toteaa.
Nivan mukaan joskus vieläkin kuulee puhuttavan, ettei Suomessa ole ruokakulttuuria tai ainakaan tavallisilla ihmisillä ei ole sen kanssa mitään tekemistä. Professori tyrmää tällaisen käsityksen.
– Ruokakulttuuria on kaikki se, mitä ja missä syömme. Suomalaiset luovat ruokakulttuuria aina arjessa syödessään. Ruokapalveluilla on merkittävä rooli ruokakulttuurin muokkaamisessa. Myös viljelijät, kauppa, teollisuus ja media ovat sitä rakentamassa, Niva selittää.
Suomalaiset ravitsemussuositukset ovat edistykselliset
Suomessa toteutetuissa kuluttajatutkimuksissa tärkeimpinä ruuan valintaan vaikuttavina tekijöinä nousevat tyypillisesti esiin maku, terveellisyys, hinta ja kotimaisuus. Niva uskoo, että näiden merkitys säilyy korkealla jatkossakin. Sen lisäksi viime aikoina ovat korostuneet eettisyyteen ja vastuullisuuteen liittyvät näkökulmat. Ruokakeskustelun teemoja ovat nyt myös kestävä kehitys, ilmastonmuutos, eläinten hyvinvointi ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.
Nivan mielestä suomalaiset ravitsemussuositukset ovat olleet edistykselliset, sillä jo nykyisissä, vuonna 2014 julkaistuissa suosituksissa otetaan kantaa kestävyyteen.
– Ruokatottumusten pitäisi edistää terveyttä, mutta olla samalla myös ympäristön kannalta kestäviä. Uskon, että tulevissa ravitsemussuosituksissa kestävyyden korostaminen jatkuu ja vahvistuu, Niva sanoo.
Moraalinen vastuu vaatii lihankulutuksen vähentämistä
Tänä vuonna esille nostettu planetaarisen ruokavalion malli on Nivan mukaan hyvä esimerkki sekä terveellisestä että ympäristön kannalta kestävästä tavasta toteuttaa ruokavalintoja.
– Jos tätä tavoitetta kohti mennään, se merkitsee eläinperäisen ruuan ja varsinkin lihankulutuksen merkittävää vähenemistä samalla, kun kasviperäisen ruuan kulutus kasvaa. Tämänsuuntainen muutos on jo meneillään, mutta se herättää vielä vastarintaa.
Esimerkiksi syksyn mittaan otsikoihin noussut kohu yliopistoravintolan päätöksestä luopua naudanlihan käytöstä osoittaa, että asia on hankala. Nivan mukaan keskustelua on kuitenkin jatkettava ja lihankulutuksen vähentämiseen on mietittävä keinoja.
– Länsimaisissa yhteiskunnissa lihankulutus on melko korkealla tasolla, joten moraalinen vastuu olisi saada sitä vähenemään. Samaan aikaan kuitenkin tiedetään, että liha on tärkeä osa monipuolista ruokavaliota ja ruokakulttuuriamme. Asenneilmapiirin muutosta on jo tapahtunut. Kuluttajajoukko, jonka mukaan lihaa voisi osittain korvata kasviproteiinin lähteillä, on kasvanut.
Naudanlihalla on lihakeskustelussa usein kaikkein näkyvin rooli. Sianliha sen sijaan unohdetaan melkein kokonaan, vaikka se on Suomessa edelleen käytetyin lihalaatu.
– Sianliha on aika näkymätön meidän ruokapuheissamme. Ehkä se johtuu siitä, että sianlihaa syödään paljon osana leikkeleitä ja lihavalmisteita, Niva pohtii.
Suomessa on vahva maitokulttuuri
Nivan mukaan Suomi on perinteisesti ollut maitomaa ja meillä on vahva maitokulttuuri. Maidon kulutuksessa on tapahtunut vuosikymmenten saatossa isoja muutoksia. Vielä 1950-luvun lopussa juotiin tilamaitoa, mutta se alkoi vähitellen korvautua kulutus- ja täysmaidolla. Sen jälkeen siirryttiin kevytmaitoon ja edelleen rasvattomaan maitoon.
– Viime vuosina myös rasvattoman maidon kulutus on ollut laskusuunnassa. Vesi on ruokajuomana entistä suositumpaa, mutta myös kasvijuomat ovat valtaamassa maidon paikkaa. Samaan aikaan, kun maidon juominen vähenee, sitä käytetään kuitenkin yhä runsaasti muissa muodoissa, kuten juustona, jogurttina ja rahkana, Niva mainitsee.
Kirjoittaja:
ETM Krista Korpela-Kosonen on toimittaja ja viestintäyrittäjä, joka kirjoittaa työkseen ravitsemuksesta ja terveydestä.
Lähde:
Ammattikeittiöosaajat ry:n 50-vuotisjuhlaseminaari 24.10.2019 Helsingissä.
Ravitsemuskatsaus 4-201918.12.2019