Rasvan laatu vaikuttaa kolesteroliin, mutta myös luustoon ja suolistomikrobistoon

Päi­vit­täi­sis­sä ruo­ka­va­lin­nois­sa kan­nat­taa pa­nos­taa ras­van laa­tuun. Kes­ki­mää­räi­ses­sä suo­ma­lai­ses­sa ruo­ka­va­li­os­sa on edel­leen lii­an pal­jon ko­vaa, tyy­dyt­ty­nyt­tä ras­vaa. Ko­van ras­van mää­rä ylit­tää suo­si­tuk­sen mu­kai­sen ta­voit­teen yli 90 pro­sen­til­la ai­kui­sis­ta. Eni­ten ko­vaa ras­vaa saa­daan mai­to­val­mis­teis­ta, li­ha­ruu­is­ta, le­vit­teis­tä ja vil­ja­val­mis­teis­ta.

– Käy­te­tyt mai­to­val­mis­teet ovat edel­leen tur­han ras­vai­sia. Ras­vat­to­mia ja vähä­ras­vai­sia mai­to­val­mis­tei­ta pi­täi­si suo­sia enem­män, sa­noo ra­vit­se­mus­te­ra­pi­an pro­fes­so­ri Ur­su­la Schwab Itä-Suo­men yli­o­pis­tos­ta.

Schwab muis­tut­taa, että ruo­ka­va­li­on lii­an suu­ri ko­van ras­van mää­rä on tär­kein ve­ren LDL-ko­les­te­ro­li­pi­toi­suut­ta suu­ren­ta­va ra­vin­to­te­ki­jä. Ko­hon­nut LDL-ko­les­te­ro­li­pi­toi­suus li­sää se­pel­val­ti­mo­tau­din ris­kiä.

– Ko­van ras­van osit­tai­nen kor­vaa­mi­nen peh­me­äl­lä ras­val­la pie­nen­tää kiis­tat­to­mas­ti see­ru­min ko­ko­nais- ja LDL-ko­les­te­ro­li­pi­toi­suut­ta, Schwab pai­not­taa.

Pehmeä rasva hyödyttää myös luustoa ja lihaksia

Ruo­ka­va­li­on ras­van laa­tu vai­kut­taa ter­vey­teen lap­suu­des­ta läh­tien. Schwa­bin mu­kaan jo 8-vuo­ti­ail­la lap­sil­la voi­daan to­de­ta veri­suo­nis­sa ras­va­juos­tei­ta, jot­ka ovat sy­dän- ja veri­suo­ni­ter­vey­del­le hai­tal­lis­ten plak­kien esi­as­tei­ta.

Ras­van laa­dul­la on li­säk­si mer­ki­tys­tä ko­hon­neen ve­ren­pai­neen, tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen ja ei-al­ko­ho­li­pe­räi­sen ras­va­mak­san eh­käi­sys­sä. Se näyt­tää vai­kut­ta­van myös luus­ton kun­toon ja li­has­mas­saan.

– Luun­ti­hey­del­le ja li­has­mas­sal­le ovat hyö­dyk­si sa­mat ras­van laa­tu­te­ki­jät, jot­ka suo­jaa­vat sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­deil­ta, Schwab sa­noo.

Esi­mer­kik­si Itä-Suo­men yli­o­pis­ton OSTP­RE-tut­ki­muk­ses­sa on ha­vait­tu, että moni­tyy­dyt­ty­mä­tön ras­va on edul­li­ses­sa yh­tey­des­sä lan­ne­ran­gan ja koko ke­hon luun­ti­hey­teen nai­sil­la, joil­la ei ole hor­mo­ni­kor­vaus­hoi­toa. Vä­es­tö­poh­jai­nen ko­hort­ti­tut­ki­mus kes­kit­tyy os­te­o­po­roo­sin vaa­ra­te­ki­jöi­hin ja eh­käi­syyn.

Kova rasva voi köyhdyttää suolistomikrobistoa

Apu­lais­pro­fes­so­ri Kir­si Lai­ti­nen ja eri­kois­tut­ki­ja Kati Mok­ka­la Tu­run yli­o­pis­tos­ta ker­to­vat, että ruo­ka­va­li­on ras­van mää­rä ja laa­tu vai­kut­ta­vat myös suo­lis­to­mik­ro­bis­toon. On viit­tei­tä sii­tä, että run­sas ko­van ras­van mää­rä ruo­ka­va­li­os­sa on suo­lis­to­mik­ro­bis­tol­le hai­tal­lis­ta.

– Se voi li­sä­tä pato­gee­nis­ten bak­tee­rien mää­rää ja hei­ken­tää mik­ro­bis­ton moni­muo­toi­suut­ta. Mitä pa­rem­min ruo­ka­va­lio vas­taa ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sia, sitä moni­muo­toi­sem­pi on suo­lis­ton mik­ro­bis­to, Lai­ti­nen sum­maa.

Suo­lis­to­mik­ro­bis­ton moni­muo­toi­suus ja tasa­pai­noi­suus ovat eduk­si ter­vey­del­le. Sil­loin suo­lis­tos­sa ma­jai­lee run­sas ja moni­puo­li­nen jouk­ko eri­lai­sia hyö­ty­mik­ro­be­ja. Kun suo­lis­to­mik­ro­bis­to on epä­tasa­pai­noi­ses­sa ti­las­sa, pu­hu­taan dys­bi­oo­sis­ta. Epä­tasa­pai­noi­ses­sa suo­lis­tos­sa mik­ro­bien moni­muo­toi­suus on heik­ko ja jou­kos­sa on myös hai­tal­li­sia, pato­gee­ni­siä bak­tee­rei­ta.

Osa ra­vin­non hyö­dyl­li­sis­tä ter­veys­vai­ku­tuk­sis­ta vä­lit­tyy to­den­nä­köi­ses­ti suo­lis­to­mik­ro­bis­ton kaut­ta, sil­lä ra­vin­non ja mik­ro­bis­ton vä­lil­lä on vuo­ro­vai­ku­tus­ta. Aihe­pii­riä tut­ki­taan täl­lä het­kel­lä ak­tii­vi­ses­ti.

Kir­joit­ta­ja:

Kris­ta Kor­pe­la-Ko­so­nen

Läh­de:

Suo­men ra­vit­se­mus­tie­teen yh­dis­tyk­sen syys­se­mi­naa­ri 15.11.2019 Hel­sin­gis­sä.

Ruo­ka­va­li­on ras­vois­ta 2/3 oli­si hyvä olla peh­me­ää ras­vaa, jota saa eten­kin kas­vi­öl­jyis­tä ja ka­las­ta. Kuva: Pi­xa­bay

Ra­vit­se­mus­kat­saus 4-201918.12.2019