Flavoria tuottaa tutkimustietoa monitieteisin menetelmin

Fla­vo­ria on Tu­run yli­o­pis­ton tut­ki­mus­ra­vin­to­la, joka toi­mii in­no­va­tii­vi­se­na tut­ki­mus- ja ke­hi­tys­la­bo­ra­to­ri­o­na Ku­pit­taan kam­puk­sel­la. Se on sa­mal­la lou­nas­ra­vin­to­la ja kah­vi­la, joi­den tar­jon­nas­ta vas­taa So­de­xo ja jois­sa ruo­kai­lee päi­vit­täin noin tu­hat asi­a­kas­ta.

Fla­vo­ria pal­ve­lee sekä tie­teel­lis­tä tut­ki­mus­ta että to­teut­taa kau­pal­li­sia ti­laus­tut­ki­muk­sia. Tut­ki­mus­käyt­tö aloi­tet­tiin syk­syl­lä 2019. Fla­vo­ri­as­sa voi­daan tut­kia moni­tie­tei­ses­ti ruo­kai­li­joi­den ko­ke­muk­sia ruu­as­ta luon­nol­li­ses­sa lou­nas­ym­pä­ris­tös­sä. Li­säk­si on mah­dol­lis­ta tut­kia syö­mi­seen liit­ty­viä ko­ke­muk­sia moni­ais­ti­sek­si ra­ken­ne­tus­sa ti­las­sa, jol­le on an­net­tu ni­mek­si Ais­ti­kat­ti­la. Siel­lä on sää­det­tä­vä va­lais­tus ja mah­dol­li­suus va­li­ta eri­lai­sia ääni- ja kuva­mai­se­mia sekä tila­tuok­su­ja.

Fla­vo­ri­an tär­keim­piä tut­ki­mus­a­lu­ei­ta ovat:

Yri­tyk­set voi­vat os­taa Fla­vo­ri­an tut­ki­mus­pal­ve­lu­ja lii­ke­toi­min­tan­sa tu­ke­mi­sek­si ja saa­dak­seen asi­a­kas­ko­ke­muk­sia esi­mer­kik­si tuo­te­ke­hi­tyk­sen tu­ek­si. Tut­ki­muk­sen koh­tee­na voi olla muun mu­as­sa uusi elin­tar­vi­ke, ruo­kien raa­ka-ai­neet, elin­tar­vi­ke­pak­kauk­set, eri­lai­set elä­mys­te­ki­jät tai di­gi­taa­li­set pal­ve­lut. Li­säk­si voi­daan mi­ta­ta osto­ha­luk­kuut­ta, tuo­te­va­lin­to­ja, tun­ne­ti­lo­ja ja viih­ty­vyyt­tä sekä ruo­kien ja tuot­tei­den miel­lyt­tä­vyyt­tä ja mui­ta omi­nai­suuk­sia.

Fla­vo­ri­an ke­hit­tä­mi­ses­sä on tar­vit­tu lu­kuis­ten eri tie­teen­a­lo­jen osaa­mis­ta. Se on ra­ken­net­tu 12 eri ta­hon moni­tie­tei­se­nä yh­teis­työ­nä. Tut­ki­muk­set to­teu­te­taan Tu­run yli­o­pis­ton Funk­ti­o­naa­lis­ten elin­tar­vik­kei­den ke­hit­tä­mis­kes­kuk­sen joh­dol­la ja yh­teis­työs­sä kau­pal­li­sen tut­ki­muk­sen ais­ti­ko­ke­mus­tii­min (AIS­TI­LA) kans­sa. Tie­teel­li­sis­tä tut­ki­muk­sis­ta vas­taa pro­fes­so­ri Mari San­dell ja ti­laus­tut­ki­muk­sis­ta ke­hi­tys­pääl­lik­kö Mari Norr­dal.

MyFlavoria antaa tietoa omasta ateriasta

Fla­vo­ria-ra­vin­to­las­sa voi lou­nas­taa kuka ta­han­sa. Ha­lu­tes­saan voi re­kis­te­röi­tyä MyF­la­vo­ria -so­vel­luk­sen käyt­tä­jäk­si la­taa­mal­la sen äly­pu­he­li­meen­sa. MyF­la­vo­ri­an etui­hin kuu­luu, että pu­he­li­meen saa tie­toa syö­män­sä ruu­an mää­räs­tä ja ra­vin­to­si­säl­lös­tä, ra­vin­to­lan ruo­ka­lis­tan, tie­to­ja käyn­nis­sä ole­vis­ta tut­ki­muk­sis­ta ja kut­su­ja ku­lut­ta­ja­tut­ki­muk­siin.

Lou­nas­lin­jas­toon on in­teg­roi­tu vaa­ko­ja, jot­ka pun­nit­se­vat erik­seen jo­kai­sen lau­ta­sel­le ote­tun ate­ri­an raa­ka-ai­neen, ku­ten sa­laat­ti­kom­po­nen­tit, pää­ruo­ka­la­jin, pe­ru­nan, rii­sin ja muut li­suk­keet. Ruu­at voi an­nos­tel­la lau­ta­sel­le nor­maa­lis­ti ja tar­vit­ta­es­sa saa oh­jei­ta lin­jas­tol­la ole­vis­ta pie­nis­tä näy­töis­tä. Juo­mat, lei­pä ja le­vi­te ja sa­laa­tin li­suk­keet li­sä­tään MyF­la­vo­ria-so­vel­luk­seen lo­puk­si itse.

Näyt­tä­mäl­lä äly­pu­he­li­men QR-koo­din kas­sal­la koo­di­lu­ki­jaan, saa pu­he­li­men näyt­töön lis­tat­tu­na kaik­ki tar­jot­ti­mel­le va­lit­se­man­sa ruu­at ja nii­den mää­rät. Li­säk­si saa tie­to­ja ate­ri­an ra­vin­to­si­säl­lös­tä, ku­ten ener­gi­an, ras­van, pro­te­ii­nin, hii­li­hyd­raat­tien, kui­dun ja suo­lan mää­räs­tä.

Tar­jot­ti­men pa­lau­tuk­sen yh­tey­des­sä on mah­dol­lis­ta mi­ta­ta lou­naan hä­vik­ki pun­nit­se­mal­la bio­jät­teen mää­rä. Jäte­pis­te tun­nis­taa tar­jot­ti­men au­to­maat­ti­ses­ti. Sa­mal­la voi an­taa ar­vi­on syö­mäs­tään ate­ri­as­ta. Kaik­ki lou­nas­a­te­ri­aa kos­ke­vat tie­dot ker­ty­vät myös Tu­run yli­o­pis­ton data­pal­ve­li­mel­le, jol­loin nii­tä voi­daan käyt­tää tut­ki­mus­tar­koi­tuk­siin.

Kokemukseni MyFlavorian annista

MyF­la­vo­ria oli help­po la­da­ta äly­pu­he­li­meen Goog­le Play-kau­pas­ta. Yl­lät­tä­vää oli se, että lis­tauk­sen ate­ri­an ai­nek­sis­ta ja ra­vin­to­si­säl­lös­tä sai pu­he­li­men näy­töl­le vä­lit­tö­mäs­ti kas­sal­la mak­sa­mi­sen yh­tey­des­sä. Ate­ri­ak­si va­lit­se­ma­ni broi­le­ri­lei­ke si­säl­si ener­gi­aa 650 kilo­ka­lo­ria, pro­te­ii­nia 49 gram­maa, kui­tua 9 gram­maa ja suo­laa 3 gram­maa.

Ate­ri­an gram­moin il­moi­te­tut ra­vin­to­si­säl­tö­tie­dot aut­toi­vat ar­vi­oi­maan sitä, kuin­ka pal­jon esi­mer­kik­si pro­te­ii­nia ja kui­tua pi­täi­si vie­lä päi­vän muil­ta ate­ri­oil­ta saa­da, jot­ta nii­den saan­ti­suo­si­tus täyt­tyi­si. Suu­reh­ko suo­la­mää­rä he­rät­te­li ajat­te­le­maan, että suo­lan saan­tia kan­nat­ta­si lop­pu­päi­väs­tä väl­tel­lä.  Sen si­jaan ras­van, pro­te­ii­nin ja hii­li­hyd­raat­tien saan­nin pro­sent­ti­ja­kau­ma voi joh­taa hel­pos­ti har­haan. Lu­ke­mia ei voi ver­ra­ta päi­vää koh­den an­net­tui­hin suo­si­tuk­siin, kos­ka kyse on pel­käs­tään yh­des­tä ate­ri­as­ta.

Olen saa­nut Fla­vo­ri­as­ta kut­su­ja ja osal­lis­tu­nut joi­hin­kin ku­lut­ta­ja­tut­ki­muk­siin. Ne ovat ol­leet an­toi­sia ko­ke­muk­sia ja niis­tä on saa­nut pie­niä tuo­te­pal­kin­to­ja.

Kir­joit­ta­ja:

Ra­vit­se­mus­tie­teen do­sent­ti, FT Pau­la Ha­ka­la on syys­kuus­sa 2017 eläk­keel­le jää­nyt Ke­lan ra­vit­se­mus­a­si­an­tun­ti­ja, joka nau­tis­ke­lee ym­pä­ri vuo­den oman puu­tar­han mar­ja-, he­del­mä- ja kas­vis­sa­dos­ta sekä eri ta­voin luon­nos­sa liik­ku­mi­ses­ta.

Lisä­tie­to­ja:

www.fla­vo­ria.fi

Fla­vo­ria-ra­vin­to­las­sa voi lou­nas­taa kuku ta­han­sa. MyF­la­vo­ria-so­vel­lus an­taa tie­toa mm. syö­dyn ruu­an ra­vin­to­si­säl­lös­tä. Ku­vaa­ja: Mi­ka­el Soi­ni­nen

Ra­vit­se­mus­kat­saus 4-201918.12.2019