Keskustelu maidon ja lihan ilmastovaikutuksista kaipaa faktoja, tietoa, tutkimusta, realismia, suhteellisuudentajua ja yhteistyötä. Nämä maininnat nousivat vahvimmin esiin, kun ruokaketjun asiantuntijat kokoontuivat marraskuun lopussa Helsingin Säätytalolle Ilmastoviisas maatilayritys –keskustelutilaisuuteen.
– Olen iloinen, että tieto ja faktat nousevat mukaan, koska ilmastokeskusteluun tarvitaan nimenomaan lisää tutkimustietoa. Uskallan väittää, että tällä hetkellä esimerkiksi päätökset vaihtaa päiväkotiruokailussa maito kasvijuomaan eivät perustu tutkittuun tietoon, sanoi ravitsemustieteen dosentti, yliopistonlehtori Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta.
Erkkolan mukaan lapset, ikääntyneet sekä raskaana olevat ja imettävät naiset ovat väestöryhmiä, joiden ravitsemuksellisia tarpeita on ilmastokeskustelussa huomioitava tavallista tarkemmin. Esimerkiksi julkisia ruokapalveluita koskevan päätöksenteon tueksi tarvitaan lisää tutkittua tietoa.
– Tarvitsemme lisää tutkimustietoa siitä, mikä osuus ruokavalion proteiineista on hyvä saada eläin- ja mikä kasviperäisenä, jotta ruokavalio täyttää varmasti myös ravitsemuksellisesti herkkien väestöryhmien tarpeet, Erkkola painotti.
Ravitsemussuositusten noudattaminen vähentäisi ruuan ilmastovaikutuksia
Maijaliisa Erkkola kuuluu asiantuntijaryhmään, joka on juuri aloittanut pohjoismaisten ravitsemussuositusten päivitystyön. Uudet suositukset on määrä julkaista vuonna 2022. Suositusten pohjana on tieteellinen tutkimusnäyttö terveyttä edistävistä ruokavalinnoista, mutta ympäristönäkökulmakin huomioidaan.
– Työryhmässä mietimme, millainen on terveyttä edistävä optimiruokavalio ja miten terveelliset ruokavalinnat voi toteuttaa niin, että ne ovat myös ympäristövaikutuksiltaan hyviä. Tämä on iso ja haastava työ, Erkkola mainitsi.
Erkkola muistutti, että jos pääsisimme ruokavalinnoissa edes lähemmäs nykyisiä suomalaisia ravitsemussuosituksia, voisimme parhaimmillaan saavuttaa ruokavaliossa jopa 40 prosenttia pienemmät ilmastovaikutukset kuin ne keskimääräisessä suomalaisessa ruokavaliossa tällä hetkellä ovat. Suomessa syödään nyt keskimäärin liian vähän kasviksia, mutta suositeltua enemmän lihaa.
Millaisen ruokavalion kuluttaja hyväksyy?
Kansainvälinen EAT Lancet –komissio esitteli aikaisemmin tänä vuonna planetaarisen ruokavalion mallin, joka ottaa huomioon ruokavalintojen ilmastovaikutukset. Erkkola huomautti, ettei suositus vaadi lopettamaan lihan, maidon tai muun eläinperäisen proteiinin syömistä kokonaan.
– Meidän on ilmastokeskustelussa huomioitava myös se, millainen ruokavalio on kuluttajien mielestä hyväksyttävä. Kuinka suuri osuus ruokavalion proteiineista voi olla kasviperäisiä, jotta kuluttaja sen vielä hyväksyy?
Helsingin yliopistossa toteutetussa Scenoprot-tutkimuksessa on tutkittu ruokavalioita, joissa eläin- ja kasviperäisen proteiinin osuudet ovat olleet erilaisia. Tutkimuksessa on havaittu, että osa ihmisistä alkaa saada vatsavaivoja, kun kasviproteiinin osuus ruokavalion proteiineista nousee yli 50 prosenttiin.
– Tällaisetkin faktat meidän on otettava huomioon ilmastokeskustelussa, Erkkola totesi.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Lähde:
Ilmastoviisas maatilayritys –keskustelutilaisuus 29.11.2019 Helsingissä.
Ravitsemuskatsaus 4-201918.12.2019
”Ilmastonmuutos on ihmiskunnan viisauden testi.”
– Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Perttu Virkajärvi Ilmastoviisas maatilayritys –keskustelutilaisuudessa.