Päiväkoteihin on luotu uusi luontoaskel-toimintamalli, joka edistää lasten terveyttä, oppimista, myönteistä luonto- ja ruokasuhdetta sekä vastuullisuutta. Malli kehitettiin Luontoaskel hyvinvointiin -hankkeeseen osallistuneissa päiväkodeissa yhdessä kasvatus- ja ruokapalveluhenkilökunnan kanssa. Malli tukee suomalaisen varhaiskasvatussuunnitelman mukaista oppimista.
Yhdeksän päiväkotia kehitti mallia
Pilottipäiväkodit ovat Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa. Jokainen päiväkoti kehitti omat käytäntönsä Luontoaskel-toiminnan toteuttamiseen osana arkeaan. Lapsia kannustettiin liikkumaan paljon pihalla ja metsäretkillä sekä tutkimaan, havainnoimaan ja tunnustelemaan ympäröivää luontoa. Useissa päiväkodeissa viljeltiin kasviksia tai yrttejä omalla pihalla tai sisätiloissa.
Kasvisten käyttöä aterioilla haluttiin lisätä ja lihan osuutta vähentää, joten erilaisia ruuan tarjoamisen tapoja suunniteltiin ja kokeiltiin. Lisäksi lapset saivat osallistua ruuan valmistukseen ja tarjoamiseen. Näihin käytäntöihin sovellettiin Sapere-lähtöisen makukoulun menetelmiä. Henkilökuntaa koulutti Ruokakasvatusyhdistys Ruukun, Maa- ja kotitalousnaisten sekä ruokakasvatuksen ammattilaisten kouluttajaryhmä.
Vähemmän ruokahävikkiä
Ruokahävikin määrää kartoitti Luonnonvarakeskus Luke. Hankkeen aikana päiväkodeissa syntyi hävikkiä noin 25 prosenttia kaikesta valmistetusta ruuasta. Luke on laatinut hankkeen mittaustulosten ja haastattelujen pohjalta toimintamallin, jonka avulla ruokajätteen määrää pystytään päiväkodeissa vähentämään. Tavoitteiden toteutumista seurataan hävikin toistuvan mittaamisen avulla.
Päiväkotien henkilökunta koki Luontoaskel-toiminnan hyvin mielekkäänä sekä lasten että myös kasvattajien kannalta. Siitä kertoivat hankkeen loppuraportin julkistamisen yhteydessä varhaiskasvatusopettaja Maarit Virkkunen Oulusta ja pedagoginen johtaja Sara Volotinen Korpilahdelta. Lapset nauttivat luontoretkistä, ruuanlaittoon osallistumisesta sekä syötävien kasvien istutuksesta ja hoidosta. Päiväkotien uusilla toimintatavoilla on ollut myönteinen vaikutus lasten kasvisten syömiseen ja ruokahaluun. Luontoaskel-toimia jatketaan hankkeen päättymisen jälkeen, sillä niistä on muodostunut sujuvaa käytäntöä päiväkodin arkeen.
Toimintamalli päiväkotien arkeen
Luontoaskel hyvinvointiin -toiminta on kiteytetty toimintamalliksi, joka pohjautuu päiväkotien kokeiluihin ja yhteissuunnitteluun. Suomen ympäristökeskus Syke:n tutkija Iida-Maria Koskela esitteli mallin, joka on saatavilla osoitteesta: https://bit.ly/386XYX5
– Toimintamallin tarkoitus on innostaa ja rohkaista päiväkoteja ideoimaan ja kokeilemaan omia sopivia luontoaskelia yhdessä lasten, vanhempien, ruokapalveluhenkilökunnan sekä muiden yhteistyötahojen kanssa, Koskela kertoo.
Toiminnan ydintä ovat luontoaskeleet, joihin kuuluvat niin monipuoliset luontokontaktit kuin uudet, kestävät ruokailutavat. Tavoite on lisätä lasten kasvisten, marjojen ja hedelmien syömistä, osallistaa lapsia aistilähtöisen ruokakasvatuksen avulla ja minimoida ruokahävikki. Luontoaskeleet kirjataan osaksi päiväkodin toimintasuunnitelmaa, jotta niistä tulee osa päiväkodin arkea.
Uusi toimintakulttuuri vaatii henkilökunnan yhteistä sitoutumista toimintaan, halua oppia uutta ja ajatella päiväkodin arkea uudella tavalla. Henkilökunnalla tulee olla tietoa luontoaskeleiden merkityksestä lasten pitkäaikaiselle terveydelle ja ympäristölle, jotta he motivoituvat ja pystyvät sitoutumaan luontoaskelten toteuttamiseen.
Kosketus luontoon monipuolistaa mikrobistoa
Luontoaskel hyvinvointiin -tutkimuksessa kerättiin lasten iholta pyyhkäisynäytteet, joiden mikrobikoostumus analysoidaan jatkossa. Kosketus luontoon tarjoaa monipuolisen ja runsaan mikrobiston, joka virittää lapsen puolustusjärjestelmää niin, että hänen immuniteettinsa kehittyy vahvaksi antaen suojaa sairauksilta ja allergioilta.
Viime vuosina on kertynyt vankkaa tutkimustietoa siitä, että kaupungistuneiden väestöjen elintavat ja ympäristö ovat muuttuneet tavalla, joka yksipuolistaa ihmisen mikrobistoa ja heikentää vastustuskykyä. Puolustusjärjestelmän kehityksen kannalta lapsuus on kriittistä aikaa, sillä immuniteetti kehittyy kiivaimmin ensimmäisten elinvuosien aikana. Lisäksi monipuolinen mikrobisto vähentää ylipainon, astman ja allergian riskiä sekä mahdollisesti monia muita tarttumattomia tulehdussairauksia. Tutkimustieto on kuitenkin niin uutta, että sitä ei ole vielä aiemmin juuri sovellettu käytäntöön.
Edelläkävijöiden Luontoaskel-päiväkotiverkosto
Luontoaskel-toimintaa on tarkoitus jatkaa, ja seuraava askel on luoda Suomeen hankkeen kokemusten perusteella Luontoaskel-päiväkotiverkosto. Hankepäällikkö Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta selvittää:
– Lasten konkreettinen, jatkuva kosketus luontoon ja kasvipainotteisen ruuan syöminen varhaislapsuudessa pienentävät niitä terveys- ja hyvinvointiuhkia, mitä kaupungistuminen aiheuttaa. Hanke pyrki asenteiden ja käyttäytymisen muutokseen päiväkodeissa niin, että luontoaskeleista tuli päiväkodin arkea. Kokeiluvaihe on nyt takana ja kokeilusta otetaan oppia jatkoon.
Toiminta on juuri nyt erittäin ajankohtaista: ilmastonmuutoksen torjuminen ja lasten lihavuuden ehkäisy ovat maailmanlaajuisia terveystavoitteita. Suomen hallitusohjelma nostaa esiin ruokajärjestelmän kestävyyden, ilmastoruokaohjelman, kasvipainotteisen ruuan osuuden lisäämisen ja ruokahävikin vähentämisen. Luontoaskel-malli edistää kaikkien näiden tavoitteiden saavuttamista.
Luontoaskel hyvinvointiin -hankkeen toteutti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos yhdessä Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. Hankkeen päärahoittaja oli Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Myös maa- ja metsätalousministeriö osallistui hankkeen rahoittamiseen.
Kirjoittaja:
MMM Soili Soisalo työskentelee tiedottajana Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:ssä.
Lue lisää:
Luontoaskel hyvinvointiin –hankkeesta on julkaistu raportti
Ravitsemuskatsaus 4-201918.12.2019