Päiväkodin ruokailukäytännöillä on yhteys lasten ruuankäyttöön
Lapset syövät enemmän kasviksia ja saavat enemmän kuitua päiväkodeissa, joissa on paljon ruokailuun liittyviä kirjallisia sääntöjä. Varhaiskasvattajien myönteinen mielipide päiväkotiruuasta on yhteydessä lasten runsaampaan kasvisten syöntiin. Kun lapsia kannustetaan kasvisten ja hedelmien syöntiin, kuidun saanti on runsaampaa.
Nämä tulokset käyvät ilmi elintarviketieteiden maisteri Reetta Lehdon Helsingin yliopistossa tekemästä väitöstutkimuksesta, jossa selvitettiin päiväkodin ruokailuympäristön yhteyksiä 3-6-vuotiaiden lasten ruuankäyttöön ja ravinnonsaantiin.
Lapset söivät päiväkotipäivän aikana kasviksia, marjoja ja hedelmiä keskimäärin 66 grammaa. Määrä on noin 1,5 annosta koko päivän käyttömääräksi suositellusta viidestä annoksesta. Päiväkodin johtajan raportoimat yhteistyöhaasteet ruokapalvelun kanssa ovat yhteydessä lasten pienempään todennäköisyyteen syödä hedelmiä ja marjoja.
– Yhteistyön sujuvuuteen ruokapalvelun ja päiväkotien välillä onkin hyvä kiinnittää huomiota, Lehto toteaa.
Lapset annostelevat harvoin ruokansa itse
Väitöstutkimuksen mukaan vain kolmanneksessa yli 3-vuotiaiden lasten ryhmistä lapset saavat annostella itse ruokansa. Ainoastaan kaksi kolmannesta kasvatushenkilöstöstä söi päivittäin päiväkodin tarjoamaa ruokaa. Tällaisia käytäntöjä suositellaan päiväkotiruokailuun varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksessa, jonka Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi vuonna 2018.
Ruokailusuosituksen mukaan kokopäivähoidossa olevan lapsen tulisi saada noin kaksi kolmasosaa energiastaan päiväkotipäivän aikana. Tämä suositus ei Lehdon tutkimuksen mukaan kuitenkaan täyttynyt, vaan energiansaanti jäi noin 55 prosenttiin.
Väitöskirja on osa DAGIS-tutkimusta
Reetta Lehdon väitöskirja on osa Folkhälsanin tutkimuskeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistä DAGIS-tutkimusta. Tutkimukseen osallistui 66 kunnallista päiväkotia Uudellamaalla ja Etelä-Pohjanmaalla vuosina 2015-2016. Päiväkodin henkilöstö piti ruokapäiväkirjaa lasten ruuankäytöstä. Tutkimuksessa käytettiin 586 lapsen ruuankäyttötietoja. Päiväkotien kasvatushenkilöstö ja johtajat vastasivat kyselylomakkeilla päiväkotien ruokailukäytäntöjä koskeviin kysymyksiin ja lisäksi päiväkotiryhmien lounastilanteita havainnoitiin.
Lue lisää:
Reetta Lehto: Preschool and children’s dietary intake : The role of preschool mealtime environment in children’s dietary intake at preschool.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen

Varhaiskasvattajien myönteinen mielipide päiväkotiruuasta on yhteydessä lasten runsaampaan kasvisten syöntiin. Kun lapsia kannustetaan kasvisten ja hedelmien syöntiin, heidän kuidun saantinsa on runsaampaa. Kuva: Pixabay