Tästä tulevaisuuteen – millaista on 2020-luvun kotitalousopetus?
Kommenttipuheenvuoro

Professori Päivi Palojoki pohtii kirjoituksessaan 2020-luvun kotitalousopetusta. Kuvaaja Tuomo Aalto

Professori Päivi Palojoki pohtii kirjoituksessaan 2020-luvun kotitalousopetusta. Kuvaaja Tuomo Aalto

Professori Päivi Palojoki pohtii kirjoituksessaan 2020-luvun kotitalousopetusta. Kuvaaja Tuomo Aalto

Professori Päivi Palojoki pohtii kirjoituksessaan 2020-luvun kotitalousopetusta. Kuvaaja Tuomo Aalto

Professori Päivi Palojoki pohtii kirjoituksessaan 2020-luvun kotitalousopetusta. Kuvaaja Tuomo Aalto

Professori Päivi Palojoki pohtii kirjoituksessaan 2020-luvun kotitalousopetusta. Kuvaaja Tuomo Aalto
Kotitalous, jos mikä, on oppiaine, jossa opitaan joka päivä arjessa tarvittavia tietoja ja taitoja. Sen on korona-kevät 2020 opettanut kaikille varsin konkreettisesti. Kotitalouden kirjat on monissa kodeissa kaivettu esiin ja niistä on etsitty perusruokaohjeita, niitä ihan tuttuja ja turvallisia, mutta silti hyvänmakuisia ja hyvinvointia edistäviä.
Kestävä kotitalous korostaa hiilikädenjälkeä
Kestävästä kehityksestä puhutaan paljon, mutta kotitalousopetuksessa kestävä kehitys tuodaan arkisten taitojen tasolle. Kestävä toiminta arjessa tarkoittaa sitä, että tehdään vastuullisia valintoja, joissa huomioidaan ympäristön ja muiden ihmisten hyvinvointi. Toiminnan perustana on käytäntöön helposti siirrettävissä oleva tieto, joka voidaan ottaa valintatilanteessa käytäntöön. Kotitalouden kaikilla osa-alueilla voi toimia kestävästi.
Hiilijalanjäljen sijasta korostetaan hiilikädenjälkeä: mitä jokainen meistä voi tehdä hillitäkseen ylikulutusta ja ilmastonmuutoksen kannalta ei-toivottuja tottumuksia. Tällä kotitalousopettajat haluavat vähentää nuorten ilmastoahdistusta. Jokainen voi omalla toiminnallaan ja omassa arjessaan ehkäistä ilmastonmuutosta.
Oppitunneilla ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa kiinnitetään huomiota raaka-aineiden alkuperään ja tuotantotapaan, suositaan lähellä tuotettua ja valitaan mahdollisuuksien mukaan luomua. Kasvisten ja kasvisruokien määrää on lisätty. Vältetään tuottamasta ruokahävikkiä. Suositaan tuotteita, joiden pakkausmateriaalit voidaan kierrättää.
Käytännön tekeminen opettaa ja ruoka on kotitalousopettajan tärkein työväline. Opettajat korostavat vastuullisuutta ruuanvalmistukseen liittyvien oppimistehtävien yhteydessä, jotta ajattelutapa siirtyisi nuorten arkeen. Näiden mainittujen tekijöiden osalta muutos vaikkapa kymmenen vuoden takaisiin opetuksen käytäntöihin on huima. Ympäristötietoisuus on tullut jäädäkseen kotitalousopetukseen.
Ei pelkästään ruokaa ja ruuanvalmistusta
Kotitalous ei kuitenkaan ole pelkästään ruokaa, ruuanvalintaa ja ruuanvalmistusta. Esimerkiksi siivouksen ja vaatehuollon oppimistehtävissä korostuu myös ympäristöystävällisten pesu- ja puhdistusaineiden sekä menetelmien valinta. Tekstiilejä ja kodin materiaaleja pyritään hoitamaan järkevästi, jotta ne säilyvät pitkään käyttökelpoisina. Toiminnassa huomioidaan energiaa säästävät työtavat. Tämä liittää nämäkin aihealueet vastuulliseen kuluttamiseen.
Vastuullisia valintoja tehdään niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin. Tavaroita ja palveluita hankitaan vain tarpeeseen ja jo olemassa olevaa pyritään hyödyntämään ja kierrättämään. Mikäli on välttämätöntä hankkia uutta, huomiota kiinnitetään valmistusmateriaaliin ja –olosuhteisiin. Valinnan tekemistä helpottaa se, että tuotteen tai palvelun elinkaaresta on saatavilla riittävästi tietoa.
Kotitaloudessa päästään hyödyntämään myös muissa aineissa opittuja tietoja. Esimerkiksi mittaamisessa tarvitaan matematiikkaa. Ruuanvalmistuksessa, siivouksessa ja vaatehuollossa sovelletaan arjen kemian ja fysiikan ilmiöitä. Kulttuuriin ja erityisesti ruokakulttuuriin liittyviä asioita voidaan opiskella yhteistyössä uskonnon, historian ja yhteiskuntaopin opetuksen kanssa. Maantiede, uskonto ja historia kun määrittävät paljon sitä, mitä eri maissa ja ruokakulttuureissa syödään.
Tavoitteena ruokaosaaminen
Perusopetuksen opetussuunnitelma määrittelee, että ruokaosaaminen on keskeinen kotitalousopetuksen tavoite. Ruokaosaaminen tarkoittaa tunneilla kehittyvää taitoa valita omaa, läheisten ja ympäristön hyvinvointia edistäviä ruoka-aineita ja aterioita. Ruokaosaaminen edellyttää tietoa ja taitoa ruuan tuottamisesta, ruoka-aineiden laadusta ja ruuanvalmistusmenetelmistä sekä ennakkoluulotonta suhtautumista uusiin makuihin ja ruokiin.
Ruokaosaamiseen liittyy taito ymmärtää, että on olemassa monenlaisia tapoja syödä hyvinvointia edistävällä tavalla. Hyvinvointia tuottaa myös se, että arkista ruuanvalintaa ei tarvitse ajatella liian monimutkaisena asiana. Ruokainformaation viidakossa on hyvä säilyttää mediakriittisyys ja osata erottaa tutkimukseen pohjautuvat asiat mielipiteistä. Hyvinvointinäkökulma kannustaa pohtimaan ruuanvalintaa omien tottumusten ja vastuullisuuden näkökulmasta.
Kotitalousopetuksessa opitaan myös näkemään ruoka ja syöminen osana laajempaa kulttuurista ympäristöä. Tavoitteena on myös oppilaan kasvu kohti ruokasivistystä. Ruokasivistystä ovat hyvät pöytätavat, ruuan arvostaminen ja ruuasta kiittäminen. Ruokasivistynyt ihminen tuntee ruuan raaka-aineet, osaa valmistaa ruokaa ja kattaa pöydän ruokailua varten. Kouluruokailun arvostaminen on osa ruokasivistystä, ja jokaisessa kouluruokailutilanteessa harjoitellaan pöytätapoja.
Muutos on pysyvää
Selvää on, että myös kotitalousopetuksen kentällä eletään muutosten aikaa. Kouluun ja opetustyöhön kohdistuu paljon muutospaineita ja erilaisia odotuksia. Korona-kevät 2020 opetti monille vanhemmille ja oppilaille varsin konkreettisesti, mikä on esimerkiksi kouluruokailun merkitys ja arvo. Muutosten äärellä moni opettaja miettii, miten omaa opetusta voisi edelleen kehittää ja huomioida taitotasoltaan erilaisten oppilaiden yksilölliset tarpeet. Mistä siihen löytyy aikaa ja resursseja muutenkin kiireisessä kouluarjessa?
Kukaan ei voi vallata korkeaa vuorta yhdellä harppauksella, mutta sen sijaan voi edetä pienin askelin ja tehdä oman opetustyön kehittämisestä jatkuvan tutkivan prosessin. Tähän pyritään systemaattisesti opettajankoulutuksessa, jossa työskentelen. Ajattelutapa on: mitä korkeammalle oman osaamisen kanssa kapuaa, sitä kauniimmat ja laajemmat näkymät avautuvat silmien edessä. Opettaja itse hyötyy tutkivasta otteesta opettamiseensa, koska sitä kautta löytyy uusia pedagogisia näkökulmia omaan opetustyöhön, mikä tukee pystymisen tunnetta ja sitä kautta ammatillista itsetuntoa.
Onneksi tätä pohjustustyötä on tehty opettajankoulutuksessa jo pitkään. Esimerkiksi kevään 2020 hämmästyttävä yhden vuorokauden aikana tapahtunut digiloikka jää historialliseksi todisteeksi asiasta. Etäopetus otettiin kouluissa nopeasti toimivaksi työkaluksi ja se tulee varmasti jäämään osaksi opettajien työkaluvalikoimaa. Suomalaisesta koulusta ja kotitalousopettajista saa olla ylpeä!
Kirjoittaja:
Päivi Palojoki on professori ja kotitalousopettajien kouluttaja Helsingin yliopistossa.
Professori Päivi Palojoki on ollut mukana tekemässä keväällä 2020 julkaistua Kimaraa, uutta kotitalouden oppimateriaalia 7.-9. –luokkalaisille. Kimara 7-9 -oppikirjassa painotetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia tietoja ja taitoja sekä vastuullisia valintoja. Kimarassa on hyödynnetty uudella tavalla digitaalisuutta ja kirjaan liittyvän Arttu-sovelluksen avulla saa esiin lisätietoa ja käytännön taitojen oppimista tukevia videoita. Lue lisää

Professori Päivi Palojoki pohtii kirjoituksessaan 2020-luvun kotitalousopetusta. Kuvaaja Tuomo Aalto