Kulutuslukuja 2010

Ravintotase on monipuolinen tietolähde

Suo­ma­lai­set ku­lut­ti­vat vuon­na 2010 nes­te­mäi­siä mai­to­tuot­tei­ta kes­ki­mää­rin 183 ki­loa, he­del­miä ja mar­jo­ja 81 ki­loa, vil­jaa 80 ki­loa, li­haa 76 ki­loa ja vi­han­nek­sia 68 ki­loa.

Li­haa, mu­nia, juus­toa, jo­gurt­tia, he­del­miä, kas­vi­öl­jy­jä, päh­ki­nöi­tä ja kaa­ka­o­ta ku­lui edel­lis­tä vuot­ta enem­män. Sen si­jaan vi­han­nes­ten ja so­ke­rei­den koko­nais­ku­lu­tus vä­he­ni­vät.

Li­han koko­nais­ku­lu­tus kas­voi vuo­den 2009 not­kah­duk­sen jäl­keen. Nau­dan- sekä sii­pi­kar­jan li­han ku­lu­tus kas­voi­vat noin nel­jä pro­sent­tia. Myös sian­li­han ku­lu­tus kas­voi hie­man. Li­has­ta suu­rin osa oli si­kaa, noin 35 ki­loa. Nau­taa ja sii­pi­kar­jan­li­haa ku­lui lä­hes yhtä pal­jon eli noin 18 ki­loa kum­paa­kin.

Vaik­ka vil­jan ku­lu­tus py­syi edel­lis­vuo­den ta­sol­la, eri vil­ja­la­jien suo­sio vaih­te­li. Ruis­ta ja kau­raa ku­lui enem­män ja veh­nää hie­man vä­hem­män. Suu­rin osa vil­jas­ta oli edel­leen veh­nää, 46 ki­loa. Ruis­ta söim­me 16 ki­loa, kau­raa ja rii­siä kum­paa­kin 5 ki­loa asu­kas­ta koh­den las­ket­tu­na.

Val­ta­osa vi­han­nek­sis­ta, 56 ki­loa, oli tuo­rei­ta vi­han­nek­sia. Vi­han­nes­ten koko­nais­ku­lu­tus­lu­vus­sa ovat mu­ka­na vi­han­nes­pa­kas­teet ja -säi­lyk­keet.

He­del­miä ja mar­jo­ja syöm­me tuo­rei­na, kui­vat­tui­na ja me­hui­na yli 80 ki­loa vuo­des­sa hen­keä koh­den. Täs­tä yli puo­let, noin 48 ki­loa, oli tuo­rei­ta he­del­miä.

Maitovalmisteita kului entiseen tapaan

Mai­to­val­mis­tei­den ja juo­mien ku­lu­tuk­ses­sa ei ta­pah­tu­nut suur­ta muu­tos­ta. Mai­toa ku­lui noin 131 lit­raa ja pii­mää 12 lit­raa. Olut­ta joim­me 83 lit­raa, vir­voi­tus­juo­mia 61 lit­raa ja me­hu­ja 48 lit­raa.

So­ke­ria, sii­rap­pia ja hu­na­jaa ku­lui noin 32 ki­loa hen­keä koh­den. To­del­lis­ta ku­lu­tus­ta on han­ka­la ar­vi­oi­da. Esi­mer­kik­si tuon­ti­elin­tar­vik­kei­den so­ke­ri ei ole lu­vus­sa mu­ka­na.

Ravintotase tutuksi

Ra­vin­to­tase on yh­teen­veto Suo­men tär­keim­pien elin­tar­vi­ke­ryh­mien tuo­tan­nos­ta, ko­ti­mai­ses­ta käy­tös­tä ja ku­lu­tuk­ses­ta. Ra­vin­to­ta­see­seen kuu­luu 12 ruo­ka-aine­ryh­mää sekä al­ko­ho­li­juo­mat. Ruo­ka­käy­tön pe­rus­teel­la las­ke­taan elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus­lu­vut hen­keä koh­ti vuo­des­sa. TL

Läh­de: Tike, Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön tie­to­pal­ve­lu­kes­kus, Ra­vin­to­tase 2010 (en­nak­ko).

Elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus g/hlö/vrk. Klik­kaa ku­vaa näh­däk­se­si sen suu­rem­pa­na!

Ener­gi­a­ra­vin­to­ai­nei­den läh­teet vuon­na 2010. Klik­kaa ku­vaa näh­däk­se­si sen suu­rem­pa­na!

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2011Pai­non­hal­lin­ta17.11.2011