Aikuisten lihavuuden hoitosuositus uudistettu
– uudet työkalut käyttöön
Aikuisten lihavuuden Käypä hoito -suosituksen päivitys valmistui tammikuussa 2011. Sen mukaan lihavuuden hoidon tulee olla kiinteä osa terveydenhuollon toimintaa. Tämä edellyttää alueellisten hoito-ohjelmien luomista, henkilöstön kouluttamista ja laihdutusryhmien organisointia.
Hoidon perustana on elintapaohjaus
Suosituksen mukaan paino tulisi ottaa puheeksi potilaan kanssa ainakin silloin, jos painoindeksi eli BMI on yli 30 kg/m2. Hoitoon valitaan omahoitoon motivoituneita henkilöitä, joille laihduttamisesta on terveyden ja toimintakyvyn kannalta erityisesti hyötyä. Lihavuuden hoito koostuu laihdutus- ja painonhallintavaiheesta.
Lihavuuden ensisijainen hoitomuoto on elintapaohjaus, joka toteutetaan mieluiten ryhmässä. Siinä liikapainoisia opastetaan terveydelle suotuisiin ja painoa alentaviin ruoka- ja liikuntatottumusten muutoksiin, joita tuetaan käyttäytymisterapeuttisin menetelmin.
Ruokavaliohoito tuottaa tuloksia
Ruokavaliolla on keskeinen merkitys lihavuuden hoidossa. Tutkimusten mukaan ruokavalio-ohjaus pienentää painoa 6-12 kuukauden aikana keskimäärin 5-6 %, parhaimmillaan jopa 11 %. Laihtumistulokseen vaikuttavat monenlaiset seikat, kuten ohjauksen sisältö, kesto, intensiteetti ja ajoitus, ohjattavien motivaatio ja terveydentila sekä ohjaajan ammattitaito.
Ruokavalio pitkäjänteiseksi
Tutkimusten mukaan ruokavalion koostumuksella ei ole olennaista vaikutusta laihtumistulokseen. Tärkeämpää on se, että potilas motivoituu noudattamaan ruokavaliota ja pysyy mukana ohjauksessa. Tämän vuoksi hänen mieltymyksensä ja tottumuksensa tulee huomioida neuvonnassa. Suositus mahdollistaa ruokavalion yksilöllisen toteutuksen monin eri tavoin.
Ehkäistään lihaskato
Laihtumisen kannalta on olennaista, että energian saanti jää pienemmäksi kuin kulutus. Terveyttä ajatellen on kuitenkin tärkeää, että kehon rasvapitoisuus pienenee lihaskudoksen ja luuston kärsimättä. Maltillinen laihtuminen (1/2-1 kg/viikossa) ehkäisee lihas- ja luukatoa, samoin proteiinin riittävä saanti ja liikunta.
Lisäksi on tärkeää varmistaa vitamiinien ja kivennäisaineiden (erityisesti D-vitamiini ja kalsium) sekä välttämättömien rasvahappojen riittävä saanti. Suositeltavan ruokavalion keskeiset kohdat on esitetty taulukossa 1.
Ikääntyneiden laihduttaminen
Ikääntyneille suositellaan hieman suurempaa painoindeksiä (24-29 kg/m2) kuin työikäisille, sillä pienestä ylipainosta voi olla heille terveyden kannalta jopa hyötyä. Ikääntyneillä laihduttaminen (korkeintaan ½ kg/viikko) on perusteltua vain silloin, jos sillä arvioidaan olevan myönteinen vaikutus terveyteen ja toimintakykyyn, eikä siitä aiheudu terveysriskejä. Yli 70-vuotiaille laihduttaminen on kuitenkin harvoin tarpeen.
Tutkittua tietoa muotidieeteistä
Näyttö vähähiilihydraattisten dieettien (VHH-dieetit) hyödystä ja turvallisuudesta pitkään noudatettuna puuttuu. Niillä on kiusallisia sivuvaikutuksia, kuten ummetus, pahanhajuinen hengitys, lihaskouristukset ja hiusten lähtö.
Varsinkaan sellaisia VHHdieettejä ei ole perusteltua suositella, jotka sisältävät runsaasti tyydyttynyttä rasvaa tai joissa kielletään marjojen, hedelmien tai täysjyväviljan käyttö.
Muitakin muotidieettejä on tutkittu (LEARN, Zone, glykemiaindeksiin perustuva dieetti ym.). Niistä ei ole etua koostumukseltaan tasapainoiseen ja runsaskuituiseen ruokavalioon verrattuna.
Liikunta auttaa painonhallinnassa
Liikunta tukee ruokavaliota erityisesti painonhallintavaiheessa. Suositeltavaa on kuluttaa energiaa liikkumalla vähintään 300 kcal päivittäin. Tämä tarkoittaa 45–60 minuuttia kohtuullisen kuormittavaa liikuntaa, kuten reipasta kävelyä, pyöräilyä tai maastohiihtoa. Liikuntaa voi mitata myös askelmittarin avulla. Terveyden kannalta on tavoiteltavaa liikkua 7 000–10 000 askelta päivässä. Puolen tunnin päivittäinen kävely vastaa noin 4 000 askelta.
Lihavuuden tukihoidot
Elintapahoidon tukena voidaan käyttää erittäin niukkaenergiaisia ravintovalmisteita (ENE-valmisteet) ja lääkehoitoa tietyin edellytyksin. Orlistaatti on tällä hetkellä Suomessa ainoa lihavuuden hoitoon hyväksytty lääke.
Leikkaushoitoa voidaan harkita vaikea-asteisen lihavuuden hoidossa silloin, kun muilla hoitomuodoilla ei ole saavutettu tulosta. Leikkaushoito edellyttää, että potilas pystyy sen jälkeen sopeutumaan huomattavan pieniin ruoka-annoksiin loppuelämäkseen. Ruokavaliota tulee täydentää vitamiini- ja kivennäisainevalmisteilla.
Uutta tukimateriaalia
Suosituksen tueksi on kehitetty uusia työkaluja (taulukko 2.). Suositusteksti sisältää myös tausta-aineistoja: tutkimusyhteenvetoja, käytännön ohjeita painoa alentavan ruokavalion toteutuksesta, kooste proteiinin merkityksestä laihdutusruokavaliossa, kuvaukset muotidieeteistä sekä kattava luettelo suositeltavista kirjallisuudesta ja verkkosivuista.
Kirjoittaja:
Paula Hakala
Dosentti, FT, johtava tutkija
Kelan tutkimusosasto
Lisätietoja:
www.kaypahoito.fi


Taulukko 1. Suositeltavan ruokavalion pääkohdat. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isompana!

Taulukko 2. Hoitosuosituksen uudet työkalut. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isompana!