Sapere-menetelmää on sovellettu Suomessa jo 10 vuotta

Kym­me­nen vuot­ta sit­ten Kuo­pi­os­sa pi­det­tiin Suo­men en­sim­mäi­set Sapere -me­ne­tel­mää so­vel­ta­vat maku­kou­lu­oppi­tun­nit pe­rus­kou­lus­sa.

Vuon­na 2002 mu­kaan tuli Jy­väs­kylä. Siel­lä ko­kei­lu laa­je­ni päi­vä­hoi­toon. Vuo­si­na 2004-2005 muu­ta­ma päi­vä­koti to­teut­ti hank­keen ni­mel­tä Sala­po­lii­si Sapere ja koe­keit­tiö. Ko­ke­muk­set on koot­tu kir­jaan ”Ais­tien avul­la ruo­ka­maa­il­maan: Sapere-me­ne­tel­mä päi­vä­hoi­don ra­vit­se­mus- ja ruo­ka­kas­va­tuk­sen tu­ke­na”. Nii­den poh­jal­ta luo­tiin kou­lu­tus­ta ja ai­neis­toa me­ne­tel­män käy­tös­tä var­hais­kas­va­tuk­ses­sa.

Me­ne­tel­mäs­tä on tul­lut suo­sit­tu Suo­mes­sa. Vii­me vuon­na var­hais­kas­va­tuk­seen ke­hi­tet­ty ruo­ka­kas­va­tus­tapa otet­tiin käyt­töön seit­se­mäs­sä Keski-Suo­men kun­nas­sa ja Tu­run kau­pun­gis­sa päi­vä­ko­deis­sa ja per­he­päi­vä­hoi­dos­sa.

Tutkittu ja palkittu ruokakasvatustapa

Toi­min­ta­mal­lin on mo­nis­sa tut­ki­muk­sis­sa ja ko­kei­luis­sa to­det­tu so­pi­van kai­kil­le päiväkotiikäisille yksi­vuo­ti­ais­ta eskareihin. Sen me­ne­tel­mät so­vel­tu­vat myös kai­kil­le luok­ka-as­teil­le ja eri oppi­ai­nei­siin, ku­ten äi­din­kie­leen, ym­pä­ris­tö- ja luon­non­tie­toon, bi­o­lo­gi­aan, maan­tie­toon sekä koti­ta­lou­teen. Ker­ho­kes­kus on tuot­ta­nut koti­ta­lou­den ker­hoil­le ma­te­ri­aa­li­pa­ke­tin.

Vuon­na 2010 Suo­men Li­ha­vuus­tut­ki­jat ry pal­kit­si Ais­tien avul­la ruo­ka­maa­il­maan -hank­keen, kos­ka se edis­tää las­ten hy­viä ruo­ka­tot­tu­muk­sia.

Moniammatillista yhteistyötä

Me­ne­tel­män ran­tau­tu­mi­nen Suo­meen, sen ke­hit­tä­mi­nen ja käy­tön laa­je­ne­mi­nen on vaa­ti­nut mon­ta asi­as­ta in­nos­tu­nut­ta osaa­jaa. Sit­ran, MMM:n ja STM:n ra­hoi­tus on mahdollistanyt työn.

Ra­vit­se­mus­suun­nit­te­li­ja Arja Lyy­ti­käi­nen on ra­ken­ta­nut osaa­ja­verk­koa, le­vit­tä­nyt tie­toa me­ne­tel­män so­vel­ta­mi­ses­ta ja ol­lut sii­nä ruo­ka- ja ra­vit­se­mus­kas­va­tuk­sen asi­an­tun­ti­jana. Las­ten­tar­han­o­pet­ta­ja Aila Kois­ti­nen on vie­nyt toi­min­ta­mal­le­ja on­nis­tu­nees­ti var­hais­kas­va­tuk­seen. Koti­ta­lous­o­pet­ta­jien lii­ton pu­heen­joh­ta­ja Riit­ta Ce­der­berg on so­vel­ta­nut op­pi­mis­ta­paa kou­lu­o­pe­tuk­seen, teh­nyt sii­tä opin­näy­te­työn­sä ja toi­mi­nut Maku­kou­lu-hank­kei­den pro­jek­ti­koor­di­naat­to­ri­na. Tut­ki­muk­sis­sa mu­ka­na ovat ol­leet muun mu­as­sa Kai­ja Rau­ta­vir­ta, Hely Tuorila ja Ulla Rauramo.

Marthaförbundet on luo­nut me­ne­tel­mäs­tä ruot­sin­kie­li­sen ver­si­on Ruot­sin mal­lin mu­kaan.

Menetelmän leviämisen nykytilanne

Moni­am­ma­til­li­sia las­ten ruo­ka­kas­va­tuk­sen osaa­mis­kes­kuk­sia toi­mii jo Jy­väs­ky­läs­sä, Tu­rus­sa ja Tam­pe­reel­la. Niis­sä las­ten­tar­han­o­pet­ta­ja, ra­vit­se­mus­te­ra­peut­ti, las­ten ruo­ka­lis­tois­ta päät­tä­vä ja ais­tin­va­rai­sen ar­vi­oin­nin asi­an­tun­ti­ja kou­lut­ta­vat li­sää toi­mi­joi­ta. Vuo­den 2011 lop­puun men­nes­sä ais­tei­hin pe­rus­tu­va ruo­ka­kas­va­tuk­sen toi­min­ta­mal­li on käy­tös­sä 30-35 kun­nas­sa eri puo­lel­la Suo­mea.

“Sapere-me­ne­tel­mä tar­koit­taa ruo­ka­kas­va­tus­ta­paa, joka hyö­dyn­tää toi­min­taa ja kaik­kia ais­te­ja. Se on alun pe­rin Rans­kas­ta ko­toi­sin, mut­ta vuo­sien var­rel­la sii­tä on ke­hi­tet­ty Suo­men oloi­hin so­pi­va, oman­lai­nen ver­sio.”

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2011Pai­non­hal­lin­ta17.11.2011