Sapere-menetelmää on sovellettu Suomessa jo 10 vuotta
Kymmenen vuotta sitten Kuopiossa pidettiin Suomen ensimmäiset Sapere -menetelmää soveltavat makukouluoppitunnit peruskoulussa.
Vuonna 2002 mukaan tuli Jyväskylä. Siellä kokeilu laajeni päivähoitoon. Vuosina 2004-2005 muutama päiväkoti toteutti hankkeen nimeltä Salapoliisi Sapere ja koekeittiö. Kokemukset on koottu kirjaan ”Aistien avulla ruokamaailmaan: Sapere-menetelmä päivähoidon ravitsemus- ja ruokakasvatuksen tukena”. Niiden pohjalta luotiin koulutusta ja aineistoa menetelmän käytöstä varhaiskasvatuksessa.
Menetelmästä on tullut suosittu Suomessa. Viime vuonna varhaiskasvatukseen kehitetty ruokakasvatustapa otettiin käyttöön seitsemässä Keski-Suomen kunnassa ja Turun kaupungissa päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa.
Tutkittu ja palkittu ruokakasvatustapa
Toimintamallin on monissa tutkimuksissa ja kokeiluissa todettu sopivan kaikille päiväkotiikäisille yksivuotiaista eskareihin. Sen menetelmät soveltuvat myös kaikille luokka-asteille ja eri oppiaineisiin, kuten äidinkieleen, ympäristö- ja luonnontietoon, biologiaan, maantietoon sekä kotitalouteen. Kerhokeskus on tuottanut kotitalouden kerhoille materiaalipaketin.
Vuonna 2010 Suomen Lihavuustutkijat ry palkitsi Aistien avulla ruokamaailmaan -hankkeen, koska se edistää lasten hyviä ruokatottumuksia.
Moniammatillista yhteistyötä
Menetelmän rantautuminen Suomeen, sen kehittäminen ja käytön laajeneminen on vaatinut monta asiasta innostunutta osaajaa. Sitran, MMM:n ja STM:n rahoitus on mahdollistanyt työn.
Ravitsemussuunnittelija Arja Lyytikäinen on rakentanut osaajaverkkoa, levittänyt tietoa menetelmän soveltamisesta ja ollut siinä ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen asiantuntijana. Lastentarhanopettaja Aila Koistinen on vienyt toimintamalleja onnistuneesti varhaiskasvatukseen. Kotitalousopettajien liiton puheenjohtaja Riitta Cederberg on soveltanut oppimistapaa kouluopetukseen, tehnyt siitä opinnäytetyönsä ja toiminut Makukoulu-hankkeiden projektikoordinaattorina. Tutkimuksissa mukana ovat olleet muun muassa Kaija Rautavirta, Hely Tuorila ja Ulla Rauramo.
Marthaförbundet on luonut menetelmästä ruotsinkielisen version Ruotsin mallin mukaan.
Menetelmän leviämisen nykytilanne
Moniammatillisia lasten ruokakasvatuksen osaamiskeskuksia toimii jo Jyväskylässä, Turussa ja Tampereella. Niissä lastentarhanopettaja, ravitsemusterapeutti, lasten ruokalistoista päättävä ja aistinvaraisen arvioinnin asiantuntija kouluttavat lisää toimijoita. Vuoden 2011 loppuun mennessä aisteihin perustuva ruokakasvatuksen toimintamalli on käytössä 30-35 kunnassa eri puolella Suomea.
“Sapere-menetelmä tarkoittaa ruokakasvatustapaa, joka hyödyntää toimintaa ja kaikkia aisteja. Se on alun perin Ranskasta kotoisin, mutta vuosien varrella siitä on kehitetty Suomen oloihin sopiva, omanlainen versio.”
